Τα έχουμε ξαναπεί στο Σταλίκι, τώρα τα βλέπουμε και σε Αγρινιώτικα blog που σχολιάζουν δημοσιεύματα Πατρινών εφημερίδων:
Παραθέτουμε δημοσίευμα (της 27ης Απριλίου) της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ της Πάτρας που παρουσιάζει ενδιαφέρον αναφορικά με τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων. Εντύπωση κάνει πως στην Πάτρα συζητείται το ενδεχόμενο το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να βρεθεί υπο κοινή με μονάδες Υγείας της Πάτρας διοίκηση. Το δημοσίευμα είναι το ακόλουθο:
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το υπουργείο προχωρά στην απογύμνωση της περιφέρειας
Από νοσοκομεία, «κέντρα υγείας» ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Για μετατροπή των επαρχιακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας και απογύμνωση της περιφέρειαςαπό τα προβληματικά, αλλά χρήσιμα μικρά νοσοκομεία, κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί ερμηνεύοντας περαιτέρω τις κινήσεις των αρμοδίων επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για διοικητική ενοποίηση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως έγραφε χθες η «Π» σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς τον τελικό λόγο τον έχει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (ο οποίος έχει συστήσει προς κάθε κατεύθυνση να αποφεύγονται οι διαρροές διότι τίποτε δεν είναι δεδομένο), κάθε διοικητική υγειονομική περιφέρεια δεν θα διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων.
Στις μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νομαρχιακά, αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως η Πάτρα, θα έχουν μια διοίκηση για όλες τις δομές Υγείας της περιοχής.
Πέραν αυτού η γεωγραφική θέση της Πάτρας μπορεί να περιλάβει υπό ενιαίες διοικήσεις έως δύο ομάδες, τα 6 νοσοκομεία της Αχαΐας, αλλά και τα μικρότερα όμορων νομών, ακόμη και μονάδες της Δυτικής Ελλάδας.
Στόχος της Επιτροπής είναι μέσω της ενιαίας διοίκησης να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις. Με τον τρόπο θα δίνεται και η δυνατότητα κάλυψης των κενών που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία από προσωπικό που θα μετακινούν από άλλες νοσηλευτικές μονάδες στο οποίο υπάρχει περίσσευμα. Ορισμένα από τα μικρά νοσοκομεία, εφόσον υπάρχουν στην περιοχή και οργανωμένα μεγάλα νοσοκομεία, θα αλλάξουν ρόλο και θα λειτουργούν ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πρότυπο των Κ.Υ. αστικού τύπου.
Η νοσοκομειακή ιατρική κοινότητα της Αχαϊας υποδέχεται αυτό το ενδεχόμενο με ερωτηματικά αλλά και εκτιμήσεις οι οποίες δείχνουν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ. «Μιλάμε για συρρίκνωση των δομών υγείας» επισημαίνει ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας (Ε.Ι.Ν.Α.) Κώστας Γιαννάκενας κι εξηγεί: «Επί της ουσίας μετατρέπει τα μικρότερα νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας. Ενώ η Πάτρα θα μείνει μόνο με ένα μεγάλο νοσοκομείο. Ο «Αγ. Ανδρέας» δεν είναι πλέον το ισχυρό και άρτιο περιφερειακό νοσοκομείο που γνωρίζαμε. Είναι ένα μικρό νοσοκομείο. Εκεί που είχαμε ανάγκη για δύο μεγάλα νοσοκομεία στην Πάτρα, παραμένουμε στο ένα και επικουρικά υπάρχει και ο «Αγ. Ανδρέας»». Σε ότι αφορά την αιτιολογία που προβάλλεται από τα μέλη της Επιτροπής για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Γιαννάκενας μέσα από παραδείγματα αναφέρει «για παράδειγμα θα κλείνουν το Μικροβιολογικό Εργαστήριο στο νοσοκομείο Μεσολογγίου και θα φέρνουν τον μικροβιολόγο στο Πανεπιστημιακό. Ανάλογες κινήσεις θα μπορούν να κάνουν με τους παθολόγους και όλες τις άλλες ειδικότητες. Δηλαδή μετατρέπει τα μικρότερα νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας και ουσιαστικά στερεί τη δυνατότητα νοσοκομειακής κάλυψης των γύρω περιοχών. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα επαρχιακά νοσοκομεία, όπως του Μεσολογγίου ή της Αμαλιάδας, άσχετα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο και σώζουν ζωές. Εάν αυτά εκλείψουν ο κόσμος θα φτάνει ζωντανός στην Πάτρα;»
Ο Γραμματέας της Ε.Ι.Ν.Α. εκτιμά ότι σχεδιασμός αυτός θα μετατρέψει γιατρούς και άλλο προσωπικό σε «λάστιχο» καθώς θα μετακινούνται όπου υπάρχει κενό. «Αυτό είναι απαράδεκτο κι έρχεται να ανατρέψει την ζωή χιλιάδων εργαζομένων» εκτιμά ο κ. Γιαννάκενας κι εξηγεί: «Για παράδειγμα όταν δεν υπάρχει νευρολόγος στο Μεσολόγγι θα στέλνει νευρολόγο το Πανεπιστημιακό. Επισημαίνω με την ευκαιρία αυτή ότι οι παιδίατροι που πήγαν, το περασμένο Καλοκαίρι, για να καλύψουν το πρόβλημα στην Ιθάκη για δύο εβδομάδες πλήρωσαν διαμονή, διατροφή κλπ. από την τσέπη τους και φυσικά δεν πληρώθηκαν ποτέ και για τις εφημερίες που έκαναν εκεί».
(πηγή AgrinioNews)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου