Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Συνέντευξη Λιβανού στην Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων



Ο κ. Σπήλιος Λιβανός, πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας που θα διεκδικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές την επιστροφή του στα κοινοβουλευτικά έδρανα μιλάει στην «Π» για την πολιτική συγκυρία και τους προσωπικούς του στόχους.
Εκτιμά πως «ο κ. Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα μέσα στο 2011, ακριβώς γιατί δεν θα μπορεί να  μας βγάλει από τα αδιέξοδα που ο ίδιος μας οδήγησε...». Χαρακτηρίζει λογική την  απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες «όσο συνεχίζουν να υπάρχουν στο προσκήνιο οι γνωστοί επαγγελματίες της πελατειακής πολιτικής που οδήγησαν με τις πράξεις και τη νοοτροπία τους την πατρίδα μας στο σημερινό αδιέξοδο» ωστόσο εξηγεί γιατί «το σφάλμα που συχνά κάνουμε αντιδρώντας παρορμητικά, ως γνήσιοι Έλληνες, είναι να εξισώνουμε τους πάντες, βάζοντάς τους στο ίδιο το σακί» και καταθέτει τις προτάσεις του για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Οι Αιτωλοακαρνάνες βρισκόμαστε σε απόγνωση και κανείς δεν ασχολείται! Νοσοκομεία και σχολειά κλείνουν. Φτώχεια και οικονομική μετανάστευση είναι εγκατεστημένες σε κάθε σπιτικό! Ποιος μιλά; Ποιος αγωνίζεται; Ποιος δρα;» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός . «Κάποιοι διαισθανόμενοι την ανεπάρκεια και τη διολίσθηση τους προσπαθούν με παλαιοκομματικές μεθόδους να μείνουν μόνοι τους στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και να διασώσουν τις καρέκλες ή τις ...πολυθρόνες τους στις επόμενες εκλογές. Αυτοί, από το παρασκήνιο όπου κινούνται, προωθούν και διαδίδουν αυτά τα ρηχά ψεύδη...» υπογραμμίζει ,με σαφή τα εσωκομματικά βέλη, αναφερόμενος στους προσωπικούς του στόχους τονίζοντας παράλληλα πως θα είναι υποψήφιος στο νομό μας. «Είμαι έτοιμος να αλλάξω σε προσωπικό επίπεδο και να μην επαναλάβω τα λάθη στρατηγικής και επιλογών που ενόχλησαν κάποιους φίλους...» προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός. Παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος πως «η θετική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο από το τέλμα, η υπόδειξη μιας άλλης πολιτικής με αναπτυξιακή και συνάμα ανθρώπινη λογική είναι οι πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν  άρδην το πολιτικό σκηνικό».
Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρη τη συνέντευξη στον Γιώργο Ροΐδη
Στον πολιτικό ορίζοντα διακρίνετε πρόωρες εκλογές;
Η λανθασμένη και ανάλγητη πολιτική του μνημονίου οδηγεί αναπόφευκτα την πατρίδα μας σε εθνικό αδιέξοδο. Οδηγεί τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε οικονομικό και κοινωνικό τέλμα! Αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει επιτέλους πολιτική, η οικονομία μας θα πάθει ασφυξία και η κοινωνία μας θα οπισθοδρομήσει δεκαετίες. Ο κ. Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα μέσα στο 2011, ακριβώς γιατί δεν θα μπορεί να  μας βγάλει από τα αδιέξοδα που ο ίδιος μας οδήγησε... Θα το κάνει είτε για να αποδράσει, είτε για να βρει συνενόχους. Και στις δύο περιπτώσεις, δυστυχώς για την Ελλάδα, η επιλογή του θα αποδεικνύει ήττα, ανευθυνότητα και ανυποληψία.

Παρά τη μεγάλη φθορά του ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Πως το εξηγείτε;

Θα θυμάστε κ. Ροΐδη, ότι είμαι δογματικά αντίθετος στη λογική της συχνής προσφυγής στις κάλπες. Οι Πρωθυπουργοί εκλέγονται για τετραετείς κυβερνητικές θητείες. Όχι για να κάνουν κομματικές ασκήσεις εξουσίας πάνω στην πλάτη των Ελλήνων. Σε περυσινή μας συνέντευξη σας είχα κάνει την πρόβλεψη ότι από τη στιγμή που οι Έλληνες θα αντιληφθούν τις επιπτώσεις της «εγκληματικής» πολιτικής ατζέντας Παπανδρέου, προσδιορίζοντάς το χρονικά στον Σεπτέμβρη του 2011, η ΝΔ θα περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Είμαι βέβαιος, πλέον, ότι θα δικαιωθώ. Η θετική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο από το τέλμα, η υπόδειξη μιας άλλης πολιτικής με αναπτυξιακή και συνάμα ανθρώπινη λογική είναι οι πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν  άρδην το πολιτικό σκηνικό. Η νέα κυβερνητική μας πρόταση και τα νέα πρόσωπα που θα κληθούν να την εφαρμόσουν θα αναπτερώσουν το πεσμένο ηθικό της ελληνικής κοινωνίας και θα καταστήσουν σταδιακά τη νέα, την αλλαγμένη, ΝΔ φορέα έκφρασης μιας ελπιδοφόρας, υπεύθυνης και σταδιακά- στην πορεία της τετραετίας- πλειοψηφικής πολιτικής πλατφόρμας!

Αυτό το κλίμα απαξίωσης που δημιουργείται για την πολιτική διαδικασία και τους πολιτικούς πως το κρίνετε; 
Λογικό, όσο συνεχίζουν να υπάρχουν στο προσκήνιο οι γνωστοί επαγγελματίες της πελατειακής πολιτικής που οδήγησαν με τις πράξεις και τη νοοτροπία τους την πατρίδα μας στο σημερινό αδιέξοδο.
Το σφάλμα που συχνά κάνουμε αντιδρώντας παρορμητικά, ως γνήσιοι Έλληνες, είναι να εξισώνουμε τους πάντες, βάζοντάς τους στο ίδιο το σακί. Αυτό, προφανώς, είναι λάθος. Εξυπηρετεί, είτε διαπλεκόμενα συμφέροντα που θέλουν να καθοδηγούν παρασκηνιακά την πολιτική ζωή του τόπου, είτε τους εκφραστές της παλαιοκομματικής λογικής που μέσω των παραπολιτικών μηχανισμών και κυκλωμάτων που έχουν στήσει τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις ανάγκες των χειμαζόμενων πολιτών και να επιβιώσουν, οι ίδιοι ή οι γόνοι τους, για άλλη μια φορά...  Η απαξίωση, στην οποία αναφέρεστε, βολεύει και τις δύο αυτές κατηγορίες. Γι’ αυτό και όλοι εμείς που πιστεύουμε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια στην ελεύθερη και δημιουργική πολιτική πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την αναβάπτισή της μέσα από μεγάλες και αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Συγκεκριμένα προτείνω: την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, τον ουσιαστικό και δημόσιο έλεγχο των οικονομικών πολιτικών και κομμάτων, το ασυμβίβαστο της υπουργικής με τη βουλευτική ιδιότητα, τη συνταγματική κατοχύρωση της εξάντλησης της τετραετούς κυβερνητικής θητείας και τέλος την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με ταυτόχρονη αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του.                

Πολλοί είναι αυτοί που στην Αιτωλοακαρνανία εκτιμούν ότι για τα τοπικά ζητήματα δεν αρθρώνεται αντιπολιτευτικός λόγος από τη Ν.Δ.. Συμμερίζεστε ή όχι αυτή την άποψη;

Το ΠΑΣΟΚ καταστρέφει ότι με κόπο φτιάξαμε στην Αιτωλοακαρνανία επί Καραμανλή. Η Ιόνια Οδός και οι κάθετοι αναπτυξιακοί άξονες έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί. Πολλές εκατοντάδες οικογένειες στον τόπο μας έχουν χάσει το μοναδικό εισόδημα τους και η ανάπτυξη της περιοχής μας πάει περίπατο... Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που με αγώνα, κόντρα στα κατεστημένα, ιδρύσαμε στο Αγρίνιο, εγκαταλείφθηκε πλήρως από το ΠΑΣΟΚ! Αναπτυξιακές προτάσεις και πρωτοβουλίες για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό δεν υπάρχουν. Οι Αιτωλοακαρνάνες βρισκόμαστε σε απόγνωση και κανείς δεν ασχολείται! Νοσοκομεία και σχολειά κλείνουν. Φτώχεια και οικονομική μετανάστευση είναι εγκατεστημένες σε κάθε σπιτικό! Ποιος μιλά; Ποιος αγωνίζεται; Ποιος δρα;

Yπήρξε δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι ενδέχεται να είστε υποψήφιος σε Περιφέρεια της Αθήνας. Έχει βάση;

Όχι βεβαίως! Θα είμαι υποψήφιος στο νομό μας και θα δώσω τη μάχη για την ανάπτυξη, την τιμιότητα, την ειλικρίνεια κόντρα στους αναχρονιστικούς  μηχανισμούς που θέλουν τους συμπατριώτες μας καθηλωμένους στο χτες και τις εξαρτήσεις του. Απλά, κάποιοι διαισθανόμενοι την ανεπάρκεια και την διολίσθηση τους προσπαθούν με παλαιοκομματικές μεθόδους να μείνουν μόνοι τους στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και να διασώσουν τις καρέκλες ή τις ...πολυθρόνες τους στις επόμενες εκλογές. Αυτοί, από το παρασκήνιο όπου κινούνται, προωθούν και διαδίδουν αυτά τα ρηχά ψεύδη ...

Ποιες λοιπόν θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας ;

Πιο γρήγορα απ’ ότι περίμενα θα πάρω χρόνο από τον επαγγελματικό και κομματικό βίο για να αφιερωθώ στα πολιτικά του νομού μας. Θα μπω μπροστά στον αγώνα κόντρα στην αναπτυξιακή εγκατάλειψη της πατρίδας μας. Στην ενημέρωση των συμπατριωτών μας για τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και για τις προτάσεις ελπίδας αλλαγής της ΝΔ. Είμαι έτοιμος να αλλάξω σε προσωπικό επίπεδο και να μην επαναλάβω τα λάθη στρατηγικής και επιλογών που ενόχλησαν κάποιους φίλους... Θα συνεχίσω, όμως, με την ίδια πίστη τον αγώνα μου απέναντι στους μηχανισμούς, τα συμφέροντα, τις κάλπικες υποσχέσεις, τη ρουσφετολογία, τα ψέματα και την αναχρονιστική νοοτροπία. 

Η Ν.Δ. προγραμματίζει το λεγόμενο «Ζάππειο 2». Τι να περιμένουμε;  

Στο Ζάππειο 2 ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει στη δημοσιότητα την πρόταση μιας άλλης πολιτικής για να βγει η Πατρίδα μας από τα αδιέξοδα του μνημονίου του ΠΑΣΟΚ και  του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου... Είναι το σημείο εκκίνησης για την αποτίναξη της εθνικής μας κατάθλιψης και την υλοποίηση μιας τίμιας ελληνικής πολιτικής, για να ξανακοιτάξει η Ελλάδα την Ευρώπη και τις αγορές κατάματα. Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με το μέλλον των παιδιών μας και να μην στεκόμαστε ούτε λεπτό ακόμα στο άνυδρο και χρεοκοπημένο παρελθόν μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...