Ο Υπουργός καταρχήν έφτασε κατά τις 11:30 στο κτίριο της Έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα όπως ενημέρωσε αυτό έγινε με δική του πρωτοβουλία, αφού τους Φορείς του Μεσολογγίου θα τους δεχόταν αύριο στην Πάτρα.
Τον υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, εκπρόσωποι των Φορέων της πόλης καθώς και πλήθος Δημοτών. Βέβαια, ο κάθε ένας καταλαβαίνει ότι οι συντοπίτες μας είχαν έρθει για να εκφράσουν κυρίως τις διαμαρτυρίες τους για το θέμα της ίδρυσης του Εφετείου και φυσικά το κλίμα ήταν τεταμένο.
Ο κ. Καστανίδης οδηγήθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ώστε να μπορέσει να συνομιλήσει με τους Φορείς αλλά και τους κατοίκους, όπως ο ίδιος ζήτησε.
Στη συζήτηση λοιπόν παραβρέθηκαν εκτός του Υπουργού και του Περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος κ. Κατσούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπανός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ατσαλάκης, οι αρχηγοί των δημοτικών συνδυασμών κ.κ. Πρεβεζάνος, Μουρκούσης και Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Πασσιόπουλος αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συνδυασμών και φορέων. Στο μικρό χώρο του Γραφείου υπήρχε εκπρόσωπος από το Δήμο Ναυπακτίας που στήριξε το Μεσολόγγι στις αυτονόητες διεκδικήσεις του, πρώην Αντινομάρχες (Γρίβας, Πετρόπουλος) και πολύς κόσμος.
Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Υπουργό και τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος ΙΠ Μεσολογγίου που τόνισε ότι η περιοχή βάλλεται το τελευταίο διάστημα και σε πολλά μέτωπα. Τόνισε ότι διεκδικούμε το αυτονόητο για μια σειρά μεγάλων ζητημάτων. Ανέλυσε την περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νοσοκομείου και πέρασε στην περίπτωση του Εφετείου. "Δεν μπορεί το Εφετείο να υπάρξει σε καμία άλλη πόλη πέραν από αυτή του Μεσολογγίου. Κατασκευάστηκε και εφευρέθηκε όμως κάτι που θα γραφεί και στην ελληνική Ιστορία: το Εφετείο θα ονομάζεται Εφετείο δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Τέτοια περιφερειακή, διοικητική, αυτοδιοικητική ενότητα δεν υφίσταται και έχουμε να κάνουμε με ένα εφεύρημα. Επιλέγεται να μην πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το Εφετείο αυτό θα είναι το μοναδικό που δεν θα ιδρυθεί σε έδρα Περιφερειακής Ενότητας και είναι ουσιαστικά Εφετείο Αγρινίου. Εμείς δεν διεκδικούμε να μην γίνει Εφετείο κάπου αλλού, αλλά αν υπάρχει η αναγκαιότητα, διεκδικούμε να ιδρυθεί Εφετείο στο Μεσολόγγι. Δυστυχώς εμείς δεν είχαμε ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση από την πλευρά σας και πληροφορηθήκαμε τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ (!!!). Επειδή θεωρούμε αυτή σας την στάση τουλάχιστον προσβλητική, θα αποχωρήσουμε από τη σημερινή συζήτηση που γίνεται προ τετελεσμένων γεγονότων". Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Καστανίδη το ψήφισμα του Δ.Σ. και την απόφαση της αυτοθέλητης Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων λέγοντας ότι "επιθυμούμε και επιδιώκουμε το σεβασμό και την ανταπόκριση στο αυτονόητο" και αποχώρησε από την αίθουσα χειροκροτούμενος.
Στη συνέχεια μίλησε ο πρώην Δήμαρχος κ. Αναγνωστόπουλος, που ανέφερε ότι επί της Δημαρχίας του, σε επίσκεψη στο Γραφείο του κ. Καστανίδη παρουσία του νυν Περιφερειάρχη και τότε Υφυπουργού κ. Κατσιφάρα, ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα διόρθωνε το ερώτημα προς τον Άρειο Πάγο για ίδρυση Εφετείου τοποθετώντας το στη σωστή του διάσταση ως προς την έδρα: Μεσολόγγι ή Αγρίνιο. "Περιμένω να ορθώσετε το ανάστημά σας έστω και την τελευταία στιγμή".
Το λόγο πήρε αμέσως ο πρώην Δήμαρχος κ. Πρεβεζάνος που τόνισε ότι δεχόμαστε το Αγρίνιο "ως τον οικονομικό και βιοτεχνικό πνεύμονα της περιοχής αλλά από την άλλη υπάρχει προσπάθεια καταλήστευσης και απομάκρυνσης αρμοδιοτήτων από την περιοχή μας. Η πολιτική θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς γίνεται μέρος του προβλήματος".
Αναφερόμενος προς στον Περιφερειάρχη, τον ρώτησε αν σέβεται και θα εφαρμόσει την χωροταξική μελέτη Περιφερειακής Ανάπτυξης που έχει ήδη ψηφιστεί και καθορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής. Έκλεισε λέγοντας: "Κάνω μια ευχή: μην συνδεθεί το όνομά σας κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης στη συνείδησή μας ως Υπουργός της αδικίας. Εμείς φωνάζουμε όταν υπάρχει αδικία".
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ατσαλάκης τόνισε ότι ο Υπουργός σφάλει και στα τρία συνθετικά του ονόματος του Υπουργείου που προΐσταται (δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και διαφάνεια). Ανέφερε ένα εκτενές ιστορικό της υπόθεσης, τα κύρια στοιχεία του οποίου ήταν:
- η δέσμευση του Υπουργού ότι θα έθετε θέμα έδρας του Εφετείου στο Μεσολόγγι ή στο Αγρίνιο: "θέμα για το οποίο δεν τηρήσατε το λόγο σας"
- εδώ πρωτολειτούργησε το δικαστήριο των Εκλείτων, σημερινό Εφετείο, και γι αυτό ζητάμε την επαναλειτουργία του.
- από εδώ αποσπάστηκε το ειρηνοδικείο Αγρινίου (και έγινε πρωτοδικείο) με την υπόσχεση από τις Αρχές του Αγρινίου της υποστήριξης ταυτόχρονης λειτουργίας Εφετείου στο Μεσολόγγι: "ούτε αυτοί τήρησαν το λόγο τους" .
- ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ονόμασε την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου κοιτίδα της δικαιοσύνης του Έθνους.
- η πόλη του Μεσολογγίου ισαπέχει από τις μεγάλες πόλεις του Νομού. Ακόμη και η Λευκάδα απέχει ίση απόσταση από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.
- υπάρχει σε άμεση γειτνίαση με το υπάρχον Δικαστήριο έτοιμο νεοκλασικό κτίριο που μπορεί χωρίς κόστος (σε αντίθεση με το Αγρίνιο) να στεγάσει άμεσα το Εφετείο.
- θα είχαμε ίδιο μέγεθος με το Δήμο Αγρινίου αν δεν υπήρχε η εν μια νυκτί απόσπαση 3 Δήμων της επαρχίας Μεσολογγίου και η προσάρτησή τους στο νέο Δήμο Αγρινίου.
Τι μας είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων?
Αφού ανέφερε ότι έλαβε διάφορες επιστολές από τους Φορείς του τόπου μας, μας είπε καταρχήν ότι βρέθηκε εν μέσω διαφωνιών για την ίδρυση όλων των Εφετείων. "Ήταν δύσκολη η απόφαση για έναν άνθρωπο που δεν είχε λόγο να έρθει σε σύγκρουση με κάποια περιοχή. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι: επειδή οι ψήφοι είναι περισσότεροι στο Αγρίνιο και υπάρχει υπερεκπροσώπιση της περιοχής Αγρινίου στη Βουλή, κάποιοι ισχυροί παράγοντες είχαν περισσότερη επιρροή επάνω σου Καστανίδη και σε οδήγησαν να πάρεις αυτή την απόφαση. Αυτό όμως δεν ισχύει".
Ανέφερε στη συνέχεια ότι όλες οι επιτροπές που ασχολήθηκαν με το θέμα, έπαιρναν αποφάσεις είτε για ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο είτε για μη ίδρυση Εφετείου. Δεν ανέφερε όμως ότι δεν ετίθετο από τις επιτροπές θέμα για το Μεσολόγγι. Έτσι οι αρμόδιες αρχές, δεν γνωμοδοτούσαν επί της έδρας αλλά μόνο για την ίδρυση ή όχι.
Δεν ανέφερε επίσης αυτό που σε παρέμβασή του ο κ. Ατσαλάκης ανέφερε: ότι μια επιτροπή που ασχολήθηκε με το ποια πρέπει να είναι η έδρα, ψήφισε με ψήφους 5-0 υπέρ του Μεσολογγίου. Μάλιστα, φάνηκε να αγνοεί το γεγονός αυτό αφού τόνισε ότι "ποτέ καμία επιτροπή δεν πρότεινε να γίνει το πολιτικό και ποινικό εφετείο στο Μεσολόγγι".
Και μετά πέταξε το ...κοκαλάκι: "μια επιτροπή το 2000 πρότεινε την ίδρυση Διοικητικού Εφετείου στο Μεσολόγγι, αλλά η αρμόδια Αρχή αποφάσισε να μην γίνει πουθενά νέο Εφετείο. Το 2004, συγκροτήθηκε επιτροπή για σχεδιασμό και την κατανομή όλων των δικαστηρίων -από τα ειρηνοδικεία μέχρι και τα Εφετεία- σε όλη την Ελλάδα και η οποία πρότεινε τελικά επίσης την δημιουργία Πολιτικού και Ποινικού Εφετείου στο Αγρίνιο και τη δημιουργία Διοικητικού Εφετείου στο Μεσολόγγι".
Μετά την τοποθέτηση του Υπουργού, παρενέβη ο κ. Γρίβας, πρώην Αντινομάρχης, και είπε ότι είναι γνωστό ότι "οι επιτροπές συνιστώντο κάθε φορά που υποψήφιος πρωθυπουργός μιλούσε προεκλογικά στην πόλη του Αγρινίου και υπάκουαν ουσιαστικά στο Αγρινιώτικο λόμπι. Η απόφαση είναι μια απόφαση άθλιας πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια στο νομό. Οι επιτροπές που συστήθηκαν ήταν κατευθυνόμενες και ξέρω πολύ καλά πως λαμβάνονται οι αποφάσεις αφού ανήκω κι εγώ στον ίδιο πολιτικό χώρο με εσάς. Το θέμα λοιπόν είναι εσείς ως άνθρωπος σε ποια πόλη κρίνετε ότι θα έπρεπε να γίνει το Εφετείο?"
Να πούμε ότι σε όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Καστανίδης διακόπτονταν συχνά από τους αγανακτισμένους παραβρισκόμενους δικηγόρους και πολίτες αφού ανέφερε συνεχώς στοιχεία που είτε αμφισβητούνταν είτε αναφέρονταν σε υποδείξεις επιτροπών που δέχονταν πολιτικές επιρροές.
Ο Υπουργός είπε τελικά ότι θα δώσει εντολή να συνταχθεί πρόταση για τη δημιουργία Διοικητικού Εφετείου στο Μεσολόγγι ( ...το κοκαλάκι που λέγαμε...).
Το ερώτημα είναι ότι αφού ο Υπουργός είχε αυτή την πρόθεση, γιατί δεν εισήγαγε το θέμα εξαρχής και καθησύχαζε ουσιαστικά τους Φορείς του Μεσολογγίου?
Έχουν δίκιο ή όχι οι Φορείς της πόλης να αντιδρούν και να λένε ότι ο κ. Καστανίδης ήρθε να προσφέρει ως αντάλλαγμα για να καταστείλει τις αντιδράσεις αυτή την πρόταση, που φυσικά δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί ούτε πρωτίστως καλύπτει τις δικαιωματικές επιδιώξεις της περιοχής.
Ουσιαστικά, ο κ. Καστανίδης μας είπε ότι αποφάσισε όχι βάση της προσωπικής του άποψης (συγκεκριμένα δεν μας είπε την προσωπική του άποψη, φάνηκε ότι δεν είχε...), αλλά βάση των γνωμοδοτήσεων των επιτροπών. Δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα θέμα που τέθηκε στη συζήτηση. Και εν μέσω συνεχών διαμαρτυριών που τόνιζαν αυτό το θέμα, η "συζήτηση" τελείωσε...
Τα συμπεράσματα δικά σας...
ΚΚ
Πλάνα κατά την είσοδο του Υπουργού στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας
(από MessolonghiNews)
(πηγή Αιχμή)
1 σχόλιο:
http://www.youtube.com/watch?v=0erc7Bv2bYs&feature=related
PERASTIKA MEXRI TO EPOMENO
Δημοσίευση σχολίου