Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Δόξα και Τιμή στο Αλωνάκι της Λευτεριάς…

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι Γιορτές Εξόδου Φρουράς Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγιού, με την μεγάλη παρέλαση της Πομπής προς τον Κήπο των Ηρώων για απόδοση τιμών σ’ αυτούς που έκαναν την Μεγάλη Υπέρβαση και την Μεγάλη Θυσία στο όνομα του Αγώνα και της Ελευθερίας….
Πολλές, ποιοτικές και αξιόλογες οι εκδηλώσεις που έγιναν όλες αυτές τις ημέρες, τόσο εντός των τειχών της πόλης όσο και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας την πρέπουσα αξία στο μοναδικό γεγονός που έχει συμβεί ποτέ στον κόσμο από δημιουργίας του: Αυτό της Εξόδου του Μεσολογγιού.

Το Ευηνοχώρι μας εκπροσωπήθηκε επάξια και απ’ τους δύο του Λαογραφικούς – Πολιτιστικούς Συλλόγους "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" και "ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ", αλλά και απ’ τους μαθητές του Δημοτικού του Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Με μεγάλη κατάνυξη έγινε η πομπή του Σαββάτου προς τον Κήπο των Ηρώων, και με πολύ κόσμο να παρακολουθεί με σεβασμό την απόδοση τιμών από όλους τους συμμετέχοντες, με κορύφωση την αναπαράσταση της Ανατίναξης του Καψάλη.
Ιδιαίτερη μνεία για την Κυριακή των Βαΐων, όπου παρ’ όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όλοι είμαστε Εκεί, όλοι μαζί αποφασίσαμε να μην αφήσουμε τη βροχή, τον αέρα και το κρύο να μας εμποδίσουν να αποδώσουμε το χρέος μας σε όλους Αυτούς που θυσίασαν στο όνομα της Ελευθερίας ότι πολυτιμότερο είχαν…
Την ζωή τους…
Τις οικογένειές τους…
Ξεχωριστή παρουσίαση εφέτος η συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ευηνοχωρίου για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Συγχαρητήρια στους Δασκάλους και μαθητές του, που αψήφησαν τα πάντα για να είναι Εκεί, δίνοντας παραδείγματα σε όλους μας…
Ακόμη, θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες που εκπροσώπησαν το Ευηνοχώρι, αποδίδοντας με την παρουσία τους το Χρέος Τιμής όλων μας για τους Ευηνοχωρίτες που πολέμησαν στα ίδια ταμπούρια με τους Μεσολογγίτες, που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ στην Έξοδο, που σύρθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής, που έγραψαν το όνομα του χωριού μας με το αίμα τους στις σελίδες της Ιστορίας του Έθνους μας….

(Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και φωτογραφίες από το Evinochori.Gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...