Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του Λευκώματος "Μεσολόγγι Ιερή Πόλη" στη Θεσσαλονίκη

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΤΕ στην οδό Τσιμισκή και παρουσία πλήθους Θεσσαλονικέων και Μεσολογγιτών - Αιτωλοακαρνάνων της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη», που εκδόθηκε από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης - Μουσείο «Διέξοδος».
Για το περιεχόμενο και την τεράστια σημασία της έκδοσης και κυκλοφορίας του λευκώματος μίλησαν οι:
  • Ιωάννης Χασιώτης ομότιμος καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
  • Σταυρούλα Φύκου -Μαυράκη φιλόλογος - ερευνήτρια της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
  • Ισίδωρος Ζουργός συγγραφέας.
Μήνυμα απηύθυνε ο Γιώργος Τσακίρης αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δια της εκπαιδευτικού Ευσταθίας Τσιρίδου.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς.
Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε απευθύνοντας χαιρετισμό ο διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Επαμεινώνδας
Στο ιστορικό της έκδοσης, στο σκεπτικό των πρωτοβουλιών της «Διεξόδου» και στις δράσεις της για το Μεσολόγγι αναφέρθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Λόγου και Τέχνης Νίκος Κορδόσης.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος, εξαίροντας την συμβολή του Μεσολογγίου στην ιστορική και εθνική μας οντότητα, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στην προσφορά και στο πολυσήμαντο έργο της «Διεξόδου».
Ο Νίκος Δημαράς, αφού έδωσε λεπτομερή στοιχεία για τους συντελεστές και το περιεχόμενο του λευκώματος τόνισε ότι «απόψε η καρδιά του Μεσολογγίου χτυπά στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ψυχή του αναβλύζει μέσα από τα εξιστορούμενα γεγονότα και διαχέεται ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για να καταδείξει ότι το Μεσολόγγι είναι συναίσθημα, είναι ιδέα και εθνική συνείδηση». Επίσης χαρακτήρισε το λεύκωμα ως «ταυτότητα» της Ιερής Πόλης και ως «διαβατήριο» για να ταξιδεύουν οι εικόνες, τα κείμενα, τα συναισθήματα και οι ιδέες σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
 Ο Ιωάννης Χασιώτης έκανε μέσα από τις σελίδες του λευκώματος μια περιήγηση στο χθες και σήμερα του Μεσολογγίου, μίλησε για την τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων με τα άρτια επιμελημένα κείμενα των 20 συντελεστών - συγγραφέων της έκδοσης, χωρίς να παραλείψει την περιγραφή της διαχρονικής εξέλιξης της πόλης με αναφορά και στις φυσικές ομορφιές της, όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό.
Η Σταυρούλα Φύτου - Μαυράκη μίλησε για την γνωριμία της με το Μεσολόγγι και έδωσε έμφαση σε ορισμένα συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα, ιδιαίτερα σε αυτά της προετοιμασίας της εξόδου των πολιορκημένων, δίνοντας με ποιητική ευαισθησία το «ψυχογράφημα» ανδρών και γυναικών εκείνες τις δραματικές στιγμές, καθώς τους συνέπαιρνε το πάθος για την ελευθερία και τους καλούσαν οι ομορφιές της άνοιξης από τις λουλουδιασμένες πλαγιές του Ζυγού.
Ο συγγραφέας της «Αηδονόπιτας» Ισίδωρος Ζουργός αφού αναφέρθηκε στην αξία του λευκώματος και στον διαρκή συμβολισμό της ιδέας των «Ελευθέρων πολιορκημένων», ανέγνωσε ένα ειδικό σημείωμα που είχε γράψει για το Μεσολόγγι, συνδέοντας ιστορικά στοιχεία και αισθήματα για να προκύψει η παθιασμένη αγάπη όσων συνέρρευσαν για να συνδράμουν στον αγώνα. Επρόκειτο για ένα σύντομο μεν, αλλά συναρπαστικό κείμενο, που απέσπασε θερμά χειροκροτήματα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι διοικήσεις της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων, άνθρωποι των τεχνών και του πνεύματος και πολλοί Μεσολογγίτες, που βρήκαν την ευκαιρία να μοιραστούν μνήμες από την Παλαμαϊκή Σχολή και από τις νεανικές παρέες μιας άλλης εποχής.


(πηγή Αιχμή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...