Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου - Το βουνό μπροστά

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
ΚΥΡΙΑΚΗ 06-02-11 ΩΡΕΣ: 7-9 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 07-02-11 ΩΡΕΣ: 7-9 & 9-11 μ.μ.

“Μια ταινία για την ξενοφοβία, τον αλληλοσεβασμό και την ανθρώπινη επικοινωνία. Επικοινωνία που χάνεται, καθώς ο φόβος του ξένου, του αλλόθρησκου και του διαφορετικού, δε μας επιτρέπει μια βαθύτερη πολιτισμική επαφή και δια- θρησκευτική προσέγγιση, που θα μας βοηθούσαν στην αποδοχή του άλλου, ως ισάξιου και όχι ως κατώτερου…”

Είναι Μεγάλο Σάββατο. Το φορτηγάκι μεταφοράς πυροτεχνημάτων, μιας ομάδας Αθηναίων, μένει από βλάβη σε ένα ορεινό οικισμό. Ο Αλβανός Λουάν, εργαζόμενος σε στάνη της περιοχής, στην προσπάθεια του να αγοράσει μια ρουκέτα στον 7χρονο γιο του, έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους, αναζωπυρώνοντας μια παλαιότερη έχθρα. Ο ντόπιος κτηνοτρόφος Θύμιος δεν ανέχεται να βλέπει τον αλλόθρησκο να προσεύχεται στα βοσκοτόπια που ο ίδιος μεγάλωσε. Τον προσβάλει, τον ταπεινώνει μπροστά στο παιδί του και τους πυροτεχνουργούς. Τον διώχνει από τον οικισμό.
Ο Λουάν φεύγει. Μέσα του όμως ξυπνά η οργή. Επιστρέφει και ζητά να αγοράσει όλα τα πυροτεχνήματα. Ο Θύμιος όμως διαφωνεί. Δεν ανέχεται την προσβολή ενός Μουσουλμάνου να ρίξει πυροτεχνήματα στην Ανάσταση.
Η νύχτα καταλήγει σε ένα δράμα και η Κυριακή του Πάσχα σε μια τραγωδία.
Στο Αρχοντοχώρι και στα Βλυζιανά, του πρώην δήμου Αλυζίας, στην Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας του Βασίλη Ντούρου με τίτλο «Το βουνό μπροστά».
Το σενάριο έχει γραφτεί από τον Γιάννη Τσίρο. Η υπόθεση της ταινίας πραγματεύεται πανανθρώπινα θέματα, όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Ο τίτλος είναι αλληγορικός και υποδηλώνει το “βουνό” που ορθώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους.
Ο Βασίλη Ντούρος για την ταινία:
«Το βουνό μπροστά» είναι μια ταινία για την ανθρώπινη επικοινωνία και τον αλληλοσεβασμό. Επικοινωνία που χάνεται, καθώς ο φόβος του ξένου, του αλλόθρησκου και του διαφορετικού φέρνει στην ιστορία μας τη σύγκρουση μεταξύ του Λουάν και του Θύμιου.
Η ιστορία καταλήγει σε δράμα. Θύμα της ο Χάρης. Παιδί μεταναστών. Χριστιανός και Μουσουλμάνος μαζί.
Η ταινία προσφέρει υλικό για σκέψη και προβληματισμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα να συγκινηθούμε και να σκεφτούμε καλύτερους δρόμους για τη βελτίωση της συνύπαρξης και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...