Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο ακαδημαϊκός Χ. Ζερεφός το Μάρτιο στο Μεσολόγγι

Ο πολυβραβευμένος ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, θα μιλήσει τον Μάρτιο, σε εκδήλωση της Αστροφυσικής Εταιρίας και του δήμου Μεσολογγίου.
Η συμβολή του καθηγητή της φυσικής της ατμόσφαιρας σε επιστημονικές έρευνες που σχετίζονται με το περιβάλλον την κλιματική αλλαγή κλπ έχει αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις, με αποκορύφωμα την τιμητική Διάκριση για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το Βραβείο Nobel Ειρήνης 2007.
Ο κ. Ζερεφός, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Αστροφυσικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Μεσολογγίου, θα μιλήσει στο Μεσολόγγι στις 14 Μαρτίου, με θέμα «Τρείς αιώνες κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα (19ος – 21ος αιώνας).
Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα Ερευνητικά Κέντρα κύρους στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο.
Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Academia Europaea, της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης, της International Academy of Astronautics και άλλων Ιδρυμάτων κύρους. Εταίρος (Fellow) του Institute of Physics (Ηνωμένο Βασίλειο) και Ισόβιο Μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, η οποία τον ετίμησε με τη διάκριση του Αριστείου του Ειδήμονα Κριτή το 1998.
Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος (1997), Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών - Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών για το Περιβάλλον (2006). Εύφημος μνεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ το 1995 και το 1998 για τη συνεισφορά του στις επιστημονικές Εκθέσεις του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και το 2008 τιμητική διάκριση για τη συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία τιμήθηκε εξ ημισείας με το Nobel Ειρήνης το 2007. Επίτιμος Διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Κολεγίου ΑΝΑΤΟLIA (2008), Διάκριση από τον Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008), Διάκριση από τη Ρωσική Ακαδημία της Φύσης (2009), Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης (2009), Επίτιμος Δημότης Μεγάρων (2010), Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2010), Διάκριση από το Δήμο Πανοράματος (2010), Διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Αραβικής Δημοκρατίας και το Μορφωτικό κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (2010) κ.α. Πρόσφατα οι προσπάθειές του και των συνεργατών του στην αποκατάσταση κτιρίων στο Λόφο του Νυμφών και τη δημιουργία του Μουσείου Γεωαστροφυσικής και του Γεωαστροφυσικού Περιπάτου τιμήθηκαν με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europa Nostra 2010.
Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στη διεθνή βιβλιογραφία και επιστημονικά συγγράμματα. Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος της Διεθνούς Ενώσεως Μετεωρολογίας και Ατμοσφαιρικών Επιστημών (IAMAS), Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής, Καθηγητής της Έδρας UNESCO Φυσικών Καταστροφών και έχει διατελέσει ή διατελεί Μέλος Εθνικών και διεθνών επιστημονικών Επιτροπών κύρους στην ΕΕ και στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

(πηγή AgrinioPress)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...