Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου - Πάπισσα Ιωάννα

ΚΥΡΙΑΚΗ 20-02-11 ΩΡΕΣ: 6.30-9 & 9-11.30 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 21-02-11 ΩΡΕΣ: 6.30-9 & 9-11.30 μ.μ.

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο


POPE JOAN
Δραματική, ιστορική

Από τα βάθη των αρχείων του Βατικανού, έρχεται μια ιστορία απαγορευμένου πάθους και ίντριγκας, που είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό από την Καθολική Εκκλησία για περισσότερα από 1000 χρόνια. Σε μια εποχή όπου η απόλυτη υπακοή ήταν νόμος, ο Τζοβάνι Ανκγλίκο ξεχώρισε ως μια ακτίνα φωτός σε μια σκοτεινή περίοδο. Το 853 μ.Χ., έχοντας γίνει πλέον ένας φημισμένος θεραπευτής και δάσκαλος, ο Ανγκλίκο ανέλαβε το αξίωμα του Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας. Μόλις δύο χρόνια μετά, λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου για ένα μυστικό που θα γινόταν θρύλος. Ο Ανγκλίκο ήταν, στην πραγματικότητα, γυναίκα - η μοναδική γυναίκα που έχει χειροτονηθεί Πάπας, ο μοναδικός Πάπας που ήταν σε... ενδιαφέρουσα.
Ο διακεκριμένος Γερμανός σκηνοθέτης Σόνκε Βόρτμαν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία που είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό από την Καθολική Εκκλησία για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Το «Pope Joan» βασίζεται στο μυθιστόρημα “Πάπισσα Ιωάννα” της Αμερικανίδας συγγραφέως Ντόνα Γούλφολκ το οποίο έγινε μπεστ σέλερ διεθνώς, αμέσως μετά την έκδοσή του το 1996. Μεγάλης διάρκειας κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ της Ντόνα Γούλφολκ (όχι του Εμμανουήλ Ροΐδη ), η «Πάπισσα Ιωάννα» στέκεται στα σημαντικότερα κεφάλαια ενός μύθου που λέει ότι η Ιωάννα, κόρη άγγλου κληρικού και γεννημένη στη Γερμανία του 9ου αιώνα, ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία του Βατικανού χωρίς κανείς να αντιληφθεί το φύλο της. Το φιλμ του Σόνκε Βόρτμαν δίνει έμφαση στη σκληρή ανατροφή της από έναν άκαρδο πατέρα, τη μύησή της στα γράμματα από τον μεγάλο αδελφό της, την εξέλιξή της σε ιερωμένο (παίρνοντας τη θέση του πεθαμένου αδελφού της Ιωάννη), τη μοναδική ερωτική σχέση της με έναν κόμη και, τέλος, την είσοδό της στο Βατικανό, όπου ευνοήθηκε γιατρεύοντας τον Πάπα Σέργιο.
Αν και η ταινία θα ήταν προτιμότερο να έχει γυριστεί ως μίνι τηλεοπτική σειρά, κρατά την περιέργειά σου σε τεντωμένο σχοινί λόγω της χυμώδους ιστορίας της. Επιτυχημένη η επιλογή της Γιοχάνα Βόκαλεκ για τον ρόλο της Ιωάννας, καθ΄ ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου της γερμανίδας ηθοποιού που είδαμε στο «Σύμπλεγμα Βaader Μeinhof» τη βοηθούν να θυμίζει άντρα (κάτι που δεν ίσχυε για τη Λιβ Ούλμαν στην ταινία του 1972).
Διάρκεια:149'

Σκηνοθεσία: Σόνκε Βόρτμαν
Ηθοποιοί: Γιοχάνα Βόκαλεκ, Ντέιβιντ Γουέναμ, Τζον Γκούντμαν, Ίαν Γκλεν, Νίκολας Γούντσον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...