Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στα 14 εκατομμύρια (το λιγότερο...) το χρέος του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου!

Αποφασίστηκε διαχειριστικός έλεγχος
Ένα σημαντικό θέμα του σημερινού ΔΣ Μεσολογγίου ήταν το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου. Ο Δήμαρχος πρότεινε να γίνει ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και οι πέντε λόγοι που οδηγούν στην ανάγκη για την πραγματοποίησή του είναι:

Πρώτος λόγος
Το υπερβολικό χρέος που ξεπερνά τα 14.000.000 Ευρώ (ναι σωστά είδατε: δεκατέσσερα εκατομμύρια!). Συγκεκριμένα, τα δεδομένα για τους πρώην Δήμους έχουν περίπου ως εξής:


  • ΙΠ Μεσολογγίου: προμηθευτές 2.913.000, δάνεια 1.162.000, χρέος ΝΠΔΔ 437.464, σύνολο περίπου 4.500.000 Ευρώ και επιπλέον: Δημ. Αλυκές 636.000 Ευρώ ΔΕΥΑΜ 1.880.000 Ευρώ, ΧΥΤΑ 480.000 Ευρώ, υπό έγκριση δάνειο 600.000 Ευρώ.
  • Αιτωλικού: σύνολο 1.836.000, επιπλέον: ΧΥΤΑ 190.000
  • Οινιάδων: ως δήμος 1.503.000 Ευρώ, δάνεια 309.535  Ευρώ, ΔΕΥΑ 1.219.144 Ευρώ ενώ για την κοινωφελή επιχείριση δεν υπάρχουν στοιχεία.  σύνολο 3.031.000 επιπλέον: ΧΥΤΑ 229.000
Τονίστηκε ότι ένα μεγάλο μέρος οφείλεται σε χρήματα από έργα που δημοπρατήθηκαν με ΣΑΤΑ και ΘΗΣΕΑ αλλά δεν αποδόθηκαν από το κράτος προς τους Δήμους.

Δεύτερος λόγος
Το χρέος διογκώθηκε την τετραετία 2006-2010 και στους τρεις Δήμους.

Τρίτος λόγος
Κατάτμηση και απευθείας αναθέσεις στο Δήμο ΙΠ Μεσολογγίου για έργα (κάτω των 10000 Ευρώ) συνολικού ύψους περίπου 1.500.000 Ευρώ. "Είναι έργα που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και για το αν έγιναν και για το πως έγιναν. Δεν είναι δυνατόν να διερευνηθεί σήμερα η αξία και η σημασία τους!"
Το ποσό αυτό αφορά μόνο στον πρώην Δήμο ΙΠ Μεσολογγίου αφού για τους άλλους πρώην Δήμους ο κ. Κατσούλης είπε ότι διερευνόνται ακόμη τα στοιχεία και προφανώς το ποσό θα είναι σαφώς μεγαλύτερο! Επίσης τόνισε πως δεν σε πολλές περιπτώσεις δεν στοιχειοθετούνταν η διαδικασία του κατεπείγοντος που απαιτούνταν.


Τέταρτος λόγος
Υπάρχουν επιχειρήσεις του Δήμου που δεν έχουν παραδώσει στοιχεία. Ανέφερε το παράδειγμα της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου.


Πέμπτος λόγος
Σε κάποια πρώην ΝΠΔΔ αμφισβητούνται τα στοιχεία που δόθηκαν. Ο κ. Κατσούλης ανέφερε ότι "τα στοιχεία είναι τουλάχιστον ανακριβή (χρησιμοποιώ επιεικείς χαρακτηρισμούς) για να μην πω ότι κινούνται στα όρια της νομιμότητας". Ανέφερε δε και το παράδειγμα των Παιδικών Σταθμών που αυτή τη στιγμή διερευνάται από τον Εισαγγελέα.



Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δεν καταγγέλλει κανένα: "δεν λέμε για κανένα ότι έκανε κάτι το μεμπτό. Πρέπει όμως να αποτυπωθεί η πραγματική παρούσα οικονομική κατάσταση και αν προκύψουν ευθύνες κατά τον έλεγχο πρέπει να αποδοθούν από τους αρμόδιους".
Δεν μπορούμε παρά να χειροκροτήσουμε την απόφαση αυτή και κατά το κοινώς λεγόμενο "να βγάλουμε το καπέλο" στο Δήμαρχο!
Ο κ. Πρεβεζάνος τόνισε πως ο έλεγχος θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ουσιαστικά για να ξέρει ο κάθε επόμενος Δήμαρχος τι παραλαμβάνει.
Ο κ. Μουρκούσης συνεχάρη το Δήμαρχο για το ότι είπε τα πράγματα με το όνομά τους αλλά τόνισε ότι "το ότι τα είπε ο κ. Κατσούλης δεν σημαίνει ότι είναι κι έτσι. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πορίσματα σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο".

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τη διενέργεια των ελέγχων, άλλωστε είχε αποφασιστεί έλεγχος από ορκωτούς λογιστές με ομόφωνη απόφαση ΔΣ κατά τη θητεία του. Πάντως έτσι κι αλλιώς αναμένει και αυτός το πόρισμα των ελέγχων. Όσον αφορά στο χρέος, ανέφερε ότι περίπου 1.000.000 οφείλεται σε μη απόδοση ποσού από ΣΑΤΑ αλλά και στη μισθοδοσία σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών. Για την κατάτμιση έργων ανέφερε ότι όλα έγιναν νόμιμα και τα περισσότερα έργα αφορούσαν σε προτάσεις που κάλυπταν ανάγκες των τοπικών διαμερισμάτων. Για την Αναπτυξιακή τόνισε πως τα στοιχεία πρέπει να δοθούν.
Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι το χρέος που παρουσιάζεται είναι τεράστιο. Αναρωτήθηκε δε "γιατί αφού όλοι οι δήμοι είχαν οικονομικές υπηρεσίες και διοικήσεις δεν έχει αποδοθεί απολογισμός και να καταφεύγουμε σε ορκωτούς λογιστές και ελεγκτές;". Μάλιστα τόνισε ότι "στο σημερινό ΔΣ υπάρχουν άνθρωποι που διοίκησαν και μάλιστα ήταν και αντιδήμαρχοι. Γιατί λοιπόν δεν δίνουν τα ακριβή στοιχεία στο Δήμαρχο; Βλέπω να υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης..."
Παρενέβησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανακύκλωσαν τα ίδια θέματα περί αντιμετώπισης της κακοδιαχείρισης.
Στη δευτερολογία του ο κ. Κατσούλης αντέτεινε ότι "για την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ Μεσολογγίου για έλεγχο, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες μέσα στο προβλεπόμενο εξάμηνο, ουσιαστικά δεν ελέγχθηκαν τα ΝΠΔΔ και η απόφαση έμεινε στα χαρτιά". Ανέφερε επίσης πως η πρώην Νομαρχία έδωσε για εκμισθώσεις μηχανημάτων λιγότερα χρήματα για όλη τη Νομαρχία από ότι ο πρώην Δήμος Μεσολογγίου (612.000 Ευρώ) για την περιοχή ευθύνης του! "Πρέπει στην αγροτική περιφέρεια του Δήμου να υπήρχε οργασμός έργων!".


ΚΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...