Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ταξιδεύει προς το Αγρίνιο το αρχαιολογικό μουσείο, χρόνιο αίτημα της πόλης

(Από τη Βάσω Βήττα - www.aixmi-news.gr)

Τη λήψη απόφασης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της αρχαιολογικής εταιρίας, προκειμένου να μη φύγει και το μουσείο από το Μεσολόγγι. 

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της αρχαιολογικής - ιστορικής εταιρίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Α. Σπυρόπουλος, στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου για την επιχειρούμενη μεταφορά του αρχαιολογικού μουσείου στο Αγρίνιο, ζητώντας τη στήριξη του σώματος προκειμένου να αποτραπεί αυτό.

Όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος το θέμα της ίδρυσης αρχαιολογικού μουσείου στο Μεσολόγγι, είναι ένα υψίστης προτεραιότητας διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αφού θα αξιοποιηθεί ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής και θα συμβάλλει στην ανάπτυξή της, αφού ο πολιτισμός είναι παράγων ανάπτυξης.
Το Μεσολόγγι, είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού σε όλη την χώρα πού δεν έχει  αρχαιολογικό μουσείο, παρόλο που  διαθέτει όλες ανεξαιρέτως τις προϋποθέσεις γι’ αυτό, όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας, της Καλυδώνας, οι Ρωμαϊκές θέρμες, η Ιθώρα, οι Οινιάδες, κ.λπ. Από όλους αυτούς τους χώρους έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία μεταφέρονται στα μουσεία γειτονικών πόλεων και κυρίως στο Αγρίνιο. Έτσι λοιπόν το Αγρίνιο θα βρεθεί με αρχαιολογικό μουσείο και ευρήματα τη στιγμή που αυτά θα προέρχονται από το Μεσολόγγι, καθώς το Αγρίνιο δεν διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους. Το αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσολόγγι, όπως πρόσθεσε  ο κ. Σπυρόπουλος, θα έχει εξασφαλισμένη επισκεψιμότητα καθώς ήδη είναι μια πόλη που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το θέμα ίδρυσης αρχαιολογικού μουσείου στην πρωτεύουσα του νομού συζητήθηκε το Μάιο του 2010 στο συμβούλιο μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν παρεμβάσεων της αρχαιολογικής - ιστορικής εταιρίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπου κατατέθηκαν όλα τα επιχειρήματα που κάνουν αναγκαία την δημιουργία του μουσείου στην πρωτεύουσα του νομού, και αρχικά φάνηκε να υπάρχει μια θετική ανταπόκριση σε αυτό το θέμα, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι για μουσεία, όπως είχε πει η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού αρμόδια για θέματα μουσείων Λίνα Μενδώνη, στον πρόεδρο της αρχαιολογικής εταιρίας, υποσχόμενη όμως ότι θα δρομολογήσει το θέμα.
Και ενώ αναμενόταν η θετική εξέλιξη του θέματος αιφνιδίως, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο κ. Σπυρόπουλος, ο υπουργός πολιτισμού Π. Γερουλάνος υπέγραψε απόφαση που αναστέλλει την απόφαση ίδρυσης του αρχαιολογικού μουσείου στο Μεσολόγγι, ενώ ταυτόχρονα συγκροτείται επιτροπή που θα πάει στο Αγρίνιο για να ελέγξει αν το παλιό κτίριο των καπναποθηκών Παπαπέτρου πληρεί τις προϋποθέσεις για να γίνει εκεί το αρχαιολογικό μουσείο, ενώ στο Μεσολόγγι προβλέπεται να κατασκευαστεί ένα κτίριο για την στέγαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
«Στην ουσία δηλαδή το υπουργείο Πολιτισμού που διεκδικεί την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα από τους Άγγλους, στο εσωτερικό της χώρας προτείνει την λεηλασία και του υπολοίπου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, που είναι και ο σημαντικότερος στο νομό και κάτω από προφανείς πολιτικές πιέσεις παραγόντων του Αγρινίου, να μεταφερθεί στο Αγρίνιο για να φτιάξουν εκεί το μεγάλο μουσείο του νομού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου πού εισηγήθηκαν στον κ. Γερουλάνο την απόφαση αυτή, δεν έλαβαν υπόψη τους ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου και δρομολογούν δυσάρεστες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού η τοπική κοινωνία ντροπιασμένη και ταπεινωμένη, θα αντιδράσει και θα αποτρέψει με κάθε τρόπο την συνέχιση της αιμορραγίας του αρχαιολογικού μας πλούτου προς το Αγρίνιο.
Να σημειωθεί ότι με την πρόταση αυτή της μη ίδρυσης αρχαιολογικού μουσείου στο Μεσολόγγι, είναι μετέωρη και η παραχώρηση του οικοπέδου των 14 στρεμμάτων στο υπουργείο Πολιτισμού, αφού δεν τηρείται και ο απαραίτητος όρος παραχώρησής του, που είναι η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου.
Στην τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος Γ. Πρεβεζάνος τόνισε την ανάγκη του αγώνα για την διεκδίκηση του αρχαιολογικού μουσείου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει μια εργασία που στηρίζει αυτή τη διεκδίκηση, την οποία θέτει στη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου και της αρχαιολογικής εταιρίας προκειμένου αυτή να συμπεριληφθεί στο φάκελο που θα αποσταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού.
Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, όπου θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...