Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

6η Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών από το Χορευτικό Όμιλο Μεσολογγίου

Ο Χ.Ο.Μ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 16 ετών παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας αλλά και της πατρίδος μας διοργανώνει
Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση
Σάββατο 25 Ιουνίου 2011
και ώρα 20:30
στο ανοικτό θέατρο του λιμανιού στο Μεσολόγγι

Συμμετέχουν σπουδαία χορευτικά τμήματα:
Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Ανδραβίδας «Η εστία»
Χορευτικό Τμήμα «Κωστηλάτα», Θεοδώριανα Άρτας
Χορευτικό Τμήμα «Φίλιππος», Επισκοπή Νάουσας
Χορευτικό Τμήμα Ποντίων Επταμύλου Σερρών «Οι ακρίτες»
Χορευτικό Τμήμα ΧΟΜ

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Καραβασίλης Δημήτρης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ

Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Ανδραβίδας «Η εστία»

Ως κληρονόμοι σημαντικότατης πολιτισμικής περιουσίας, και κυρίως ως παροντικοί διαχειριστές της, ιδρύσαμε το 2008 τον Σύλλογο Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας « η Εστία », που κύριο και μοναδικό του στόχο έχει να καταστήσει ασφαλή τη διατήρηση αυτής μας της κληρονομιάς και παράλληλα να τη μεταφέρει στις επόμενες γενιές·να γίνει δηλαδή συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.
Πρόεδρος του συλλόγου είναι: ο Διονύσιος Μαράκας
Έφορος και χοροδιδάσκαλος του παραδοσιακού χορού είναι: ο Γιώργος Ανδρικόπουλος.
Μετά από πρόσκληση σας που δεχτήκαμε, θα παρευρεθούμε στις εκδηλώσεις σας, και θα σας παρουσιάσουμε χορούς από το Ιόνιο και συγκεκριμένα από την Κεφαλονιά.
  1. Μέρμηγκας
  2. Διβάρατικος
  3. Μανέτας
  4. Μπάλος
  5. Βλαχοπούλες

Χορευτικό Τμήμα «Κωστηλάτα», Θεοδώριανα Άρτας

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Θεοδωριανιτών "ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ" ιδρύθηκε το 1970 και έχει θέσει ως κύριους σκοπούς των δραστηριοτήτων του τη μελέτη, την περισυλλογή και τη διάσωση βασικών στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού της περιοχής των Τζουμέρκων τα οποία αξιοποιεί καταλλήλως.
Υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια την καλλιέργεια και διάδοση της λαϊκής χορευτικής και μουσικής παράδοσης, την πανάρχαια τέχνη που χάνετε στις πρώτες αρχές του πολιτισμού μας. Βαδίζουμε στα ίδια μέτρα, στα ίδια βήματα των προγόνων μας. Μεταφέρουμε το δωρικό ύφος της γης μας, την ερρενωπότητα του τοπίου, το ύφος και τη δύναμη των βουνών μας, τη σοβαρότητα, τη λεβεντιά και την αρετή των κατοίκων της γης μας. Οι χοροί μας αξέχαστοι, άφθαρτοι, όμορφοι, με πολλές φιγούρες, κλωθογυρίσματα και βεργολυγίσματα, από τους ωραιότερους της πατρίδας μας. Με χάρη και ομορφιά. Χόροί ιδιόρυθμοι, σεμνοί, μεγαλόπρεποι, αρχοντικοί, ανάλαφροι. Τα τραγούδια προέρχονται από τις διάφορες φάσεις της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, όπως της ξενιτιάς, του γάμου, της χαράς, του έργου, της κλεφτουριάς, ιστορικά και λιανοτράγουδα. Σ' αυτούς τους κακοτράχηλους τόπους της Ηπείρου, σ' αυτούς τους αιχμηρούς βράχους της Ελληνικής γης, έζησαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, αγάπησαν με πάθος και θάφτηκαν πολλές γενιές. Τα τραγούδια που χόρεψαν στις φάσεις του κύκλου της ζωής, μεταδόθηκαν από γιαγιά σε εγγονή για να συνεχιστεί χωρίς καμιά διακοπή, η παράδοση. Έτσι όπως δε διακόπτονται οι κρίκοι της αλυσίδας που σφιχτοδένουν το χτες με το σήμερα, το σήμερα με το αύριο Τα τραγούδια και ο χορός αποτελούν το κορύφωμα της ομαδικής χαράς των ανθρώπων.
Ο σύλλογός μας διαθέτει στη συλλογή του 120 παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα και της περιοχής των Τζουμέρκων. Στεγάζεται στο κέντρο της Άρτας, στην οδό Ν. Σκουφά. Είναι μέλος του Ελληνικού τμήματος του C.I.O.F.F. (CONSEIL INTERNATIONAL DES ORGANISATIONS DE FESTIVALS DE FOLKLORE), διεθνές συμβούλιο των οργανωντών φολκλορικών φεστιβάλ και παραδοσιακών τεχνών από το 1990.
Το προγραμμα των χορων είναι:
  1. Κωστηλάτα
  2. Γκέκας
  3. Τσάμικο
  4. Συρτό
  5. Κατσαντώνης
  6. Μπεράτια

Χορευτικό Τμήμα «Φίλιππος», Επισκοπή Νάουσας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής Νάουσας ο “ΦΙΛΛΙΠΟΣ” ιδρύθηκε το 1978 και από τότε ως σήμερα υπηρετεί την πλούσια κληρονομιά, τους χορούς, τη φορεσιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Η πρώτη διάκριση έρχεται το 1980 στο 6ο πανελλήνιο φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων  στην Φλώρινα με 1ο βραβείο για την γυναικεία φορεσιά. Έχει στην δύναμη του περίπου 100 χορευτές-χορεύτριες. Επίσης ο σύλλογος μας στηρίζει και συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου και του νόμου. Έχει συμμετοχές σε μεγάλα Φεστιβάλ, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού διοργανώνει φεστιβάλ με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

                      Πρόεδρος                                                                      Γ. Γραμματέας
        ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ                                                ΑΛΙΚΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΟΥ

Οι χοροί που θα παρουσιάσουμε είναι
  1. ΡΑΙΚΟ
  2. ΓΙΑΤΖΙΤΣΚΑ
  3. ΣΑΡΑΚΗΝΑ
  4. ΡΟΥΝΤΟ ΓΙΑΓΚΝΕ
  5. ΖΑΙΚΟ
  6. ΖΑΒΛΙΤΣΕΝΑ
  7. ΤΙΚΦΕΣΚΟ
  8. ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ
  9. ΑΜΟΛΥΤΗ ΓΚΑΙΝΤΑ – ΠΟΥΣΤΣΕΝΟ
  10. ΜΟΜΑ ΛΕΝΑ
  11. ΣΥΡΕ ΣΥΡΕ
  12. ΜΑΡΕΝΑ.

Χορευτικό Τμήμα Ποντίων Επταμύλου Σερρών «Οι ακρίτες»

Οι ρίζες του Ποντιακού Ελληνισμού είναι βαθιές και μακραίωνες Ο Πόντος, το ελληνικότατο αυτό κομμάτι του μικρασιατικού ελληνισμού, υπήρξε πανάρχαια πολιτιστική εστία. Η μετάβαση από την ελληνική αρχαιότητα στην σημερινή πραγματικότητα είχε διάρκεια και συνέχεια. Για αιώνες ολόκληρους το σφριγηλό ποντιακό στοιχείο συνέχισε την ιστορική ύπαρξη του αντλώντας τεράστια αποθέματα από την δυναμικότητα, την ζωντάνια του, και την αφυπνισμένη εθνική του ταυτότητα. Είναι εκείνος ο ελληνισμός  που δεν κάμφθηκε ακόμη και στις πιο αντίξοες περιστάσεις.
Οι πρόγονοί μας μαζί με τον πόνο τους, τις εικόνες τους και τις αναμνήσεις, μετέφεραν τα ήθη και τα έθιμα τους, τις παραδόσεις, την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά και εγκαταστάθηκαν στην ερημωμένη πόλη των Σερρών στην περιοχή της Μακεδονίας. Εργασθήκαν σκληρά και προόδευσαν, ποτέ τους όμως δεν ξέχασαν την αλησμόνητη πατρίδα.
Εμείς η Τρίτη γενιά θέλοντας να διατηρήσουμε αυτή την παράδοση ιδρύσαμε τον Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Σερρών «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» για να θυμίζει στους παλαιότερους την πατρίδα και στους νέους την ιστορία και την λαογραφία των προγόνων τους.
Ο σύλλογος μας, ιδρύθηκε το 1997 από ποντίους της πρώην κοινότητας Επταμύλων και σημερινού δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Σερρών. Στόχος του συλλόγου η διατήρηση τις ποντιακής παράδοσης, εθίμων και χορών, υπηρετώντας τα  πάντα με ιδιαίτερο σεβασμό.

Στο σύλλογό μας λειτουργούν:
1) Χορωδία Παραδοσιακών Τραγουδιών του Πόντου
2) Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας
3) Δύο παιδικά χορευτικά τμήματα
4) Χορευτικό τμήμα τρίτης ηλικίας
5) Τακτικό χορευτικό τμήμα εμφανίσεων με σπουδαία παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, στον ελλαδικό χώρο (Σαντορίνη, Άνδρο, Λευκάδα, Ναύπλιο, Σπέτσες, Μεσολόγγι, Αντίπαρο, Διδυμότειχο ,Κρήτη κ.α.) καθώς και στο εξωτερικό (Σλοβενία, Κροατία κ.α.) με σημαντικότερη μέχρι τώρα παρουσία την συμμετοχή του στο 5ο διεθνές φεστιβάλ τουρισμού του Πεκίνου την μακρινή Κίνα.
Οι χοροί που θα παρουσιάσουμε είναι:
  1. Τρία Κότσαρι – Λαφράγκα – Κότσαρι
  2. Λετς – Λετσίνα
  3. Ελματσούκ – Τίταρα
  4. Έταιρε – Σερενίτσα
  5. Ομάλ Καρς – Ούτσαϊ – Σαμψόν
  6. Μηλίτσα – Κοτς
  7. Σέρρα
  8. Κοτσαγκέλ

Χορευτικό Τμήμα ΧΟΜ

Το χορευτικό τμήμα μας συνεχίζει την 16χρονη πορεία του με τον τίτλο «Χορευτικός Όμιλος Μεσολογγίου».
Έχουμε εκπροσωπήσει την πόλη μας σε πάνω από 220 πόλεις και χωριά της πατρίδος μας μεταφέροντας με το καλύτερο τρόπο τα ήθη και τις παραδόσεις της περιοχής μας.
Εκπροσωπούμε επάξια την πατρίδα μας στο εξωτερικό από το 1995 που ταξιδέψαμε πρώτη φορά στην μεγάλη Βρετανία.
Και συνεχίσαμε το 1997 και 1999 στο Νότινγκαμ και το 2001 στο Λονδίνο, εκπροσωπήσαμε την πατρίδα μας στο Τορόντο το 2001 και το 2009 στο Σίδνευ Αυστραλία το 2004 στην Κύπρο το 2006, στο Ντιτρόιτ  Η.Π.Α. το 2008, στο Vancouver Victoria ΚΑΝΑΔΑ 6 φορές. Φέτος, επίσης, θα ταξιδέψουμε στο νησί του Βανκούβερ για να πραγματοποιήσουμε 13 εμφανίσεις.
Έχουμε παρουσιαστεί 2 φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές στο ΜΕΓΚΑ, στην ΕΤ1, στη ΝΕΤ, στο STAR και σε πολλά τοπικά κανάλια .
Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες μας στο 2ο δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου και από τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθούν εγγραφές τόσο για αρχάριους και προχωρημένους όσο και για παιδικά τμήματα.

Το πρόγραμμα των χορών που θα παρουσιάσουμε αποτελείται από παλαιές ηχογραφήσεις αλλά και από καταγραφές που έκανε το τμήμα μας
  1. Λιβανατείκο – σα πήρα ένα κατήφορο
  2. Λεβέντης είσαι μάτια μου
  3. Κάτω στου βάλτου
  4. Συρτοκοφτό
  5. Ήλιος
  6. Ραστ
  7. Καρακάξα
  8. Να’χα νεράτζι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...