Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για το θάνατο εργαζομένου

Από τη διοίκηση του ΕΚΜ, λάβαμε και δημοσιεύουμε:


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Μεσολόγγι 10/9/2011

Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου με αφορμή το θανάσιμο εργατικό ατύχημα στην εταιρεία ΚΑΛΑΣ Α.Ε. στις 9-9-2011, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το τραγικό συμβάν και την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου εργαζομένου.
Ταυτόχρονα ζητά απ’ όλες τις αρμόδιες διοικητικές, ελεγκτικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό αυτό γεγονός, σε τρόπο ώστε να μην υπάρξουν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον και να μην θρηνήσουμε νέα θύματα.
Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου δηλώνει ότι θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς που καθημερινά δέχονται πρωτοφανή επίθεση και συρρικνώνονται δραματικά.

Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου

Εξάλλου, από το συνδικάτο εργαζόμενων - εργατοτεχνιτών γάλακτος, τροφίμων, ποτών, λάβαμε και δημοσιεύουμε:


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Μεσολόγγι 10-9-2011

Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε χθες. Αυτή τη φορά στην πόλη μας, το Μεσολόγγι.
Συγκεκριμένα χθές 9-9-2011 και ώρα 14:15 στους χώρους του εργοστασίου ΚΑΛΑΣ, ένας 45χρονος εργάτης της επιχείρησης βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος 7 περίπου μέτρων, εκτελώντας εργασίες σε στέγαστρο που κατασκεύαζαν.
Σε επίσκεψη της Γραμματείας Μεσολογγίου του ΠΑΜΕ, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου δεν μας διευκρίνησαν αν ο άτυχος εργάτης ήταν ειδικευμένος για αυτή τη δουλειά, και αν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Το ΠΑΜΕ θα απαιτήσει από τις αρμόδιες αρχές να διερευνηθούν τα αίτια του εργατικού θανατηφόρου δυστυχήματος, και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας άλατος, λειτουργεί ως γκέτο για τους εργαζόμενους με κλειστές τις πύλες. Όσες φορές το σωματείο, το ΠΑΜΕ ακόμη και το ΚΚΕ, προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους, δεν τους επετράπη η είσοδος από την εργοδοσία. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του σωματείου ενημερώνουν πάντα τους εργαζόμενους στην αλλαγή της βάρδιας και έξω από την πύλη.
Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλιστη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η παντελής έλειψη μέτρων ασφαλείας και η εργοδοτική τρομοκρατία,είναι καθεστώς στην επιχείρηση Καλλαμαράκη, που αφού προμηθεύεται σε εξευτελιστική τιμή τον πλούτο της λιμνοθάλασσας, το αλάτι, στη συνέχεια το επεξεργάζεται και το συσκευάζει πίνοντας στην κυριολεξία το αίμα των εργαζόμενων, το διαθέτει στην κατανάλωση πανάκριβα γεμίζοντας έτσι τα θησαυροφυλάκειά του εντός και εκτός Ελλάδος.
Εγκληματικές είναι και οι ευθύνες του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καμιά παρουσία σε κανέναν εργασιακό χώρο, δεν καταπιάστηκε ποτέ με προβλήματα εργαζομένων. Το μόνο που κάνει είναι να κρατάει τη διοίκηση του Εργ. Κέντρου με σωματεία σφραγίδες, και δημόσιες σχέσεις με τους εργοδότες και επιχειρηματίες της περιοχής.
Όσο για την Επιθεώρηση Εργασίας, καθαρά στην υπηρεσία της εργοδοσίας.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι,
Το τραγικό αυτό γεγονός που σημειώθηκε χθες, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Η εργοδοτική απληστία για περισσότερα κέρδη, ενισχυμένη από την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, που με πρόσχημα την κρίση, παίρνουν όλο και πιό βάρβαρα μέτρα κατά των εργαζόμενων, είναι η αιτία της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας των καπιταλιστών.
Σας καλούμε να σπάσετε την εργοδοτική τρομοκρατία, αποβάλλοντας το φόβο από πάνω σας, να συσπειρωθείτε στο σωματείο, και μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, να αγωνισθούμε ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που μας κλέβει τη ζωή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να φύγουν από τη μέση τα παράσιτα της κοινωνίας, οι καπιταλιστές, και με τη δική μας εξουσία, τη λαϊκή, να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας.
Στη μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου μας, να κλείσουμε το εργοστάσιο στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, απεργώντας όλοι, συμμετέχοντας στην απεργία που έχει κυρήξει η ομοσπονδία μας.
Ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας, να είναι η απάντηση στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό ΣΤΑΛΙΚΙ. Μόλις μας ειδοποίησαν για το ατύχημα την Παρασκευή το απόγευμα, αμέσως επικοινωνήσαμε με την προισταμένη του αρμόδιου τμήματος της επιθεώρησης εργασίας η οποία δεν ήξερε τίποτε (ήταν σε άδεια). Της ζητάσαμε αμέσως να μας δώσει το κινητό του υπαλλήλου που την αναπληρεί και πράγματι ήρθαμε σε επαφή με τον αναπληρωτή της και απαιτήσαμε αμέσως να προβεί σε αυτοψία στον χώρου του ατυχήματος. Πράγματι σήμερα πρωί έγινε η αυτοψία οπου ο αρμόδιος υπάλληλος συνέταξε και την έκθεση που θα διαβιβαστεί στις σχετικές υπηρεσίες(αστυνομία, εισαγγελία). Είμαστε σε διαρκή επαφή με το ΣΕΠΕ για την πλήρη και εξωνυχιστική διαλεύκανση του θανατηφόρου ατυχήματος. Επίσης εποικοινωνήσαμε και με τα συγγενικά πρόσωπα του άτυχου συναδέλφου όπου τους μεταφέραμε την αμέριστη συμπαράστασή και βοήθειά μας.

Γερ. Θεοφιλάτος

Υ.Γ.
Άς γράφουν ότι θέλουν. Γνωριζόμαστε σε αυτή την πόλη. Δεν επιλέγουμε να παίζουμε κομματικά παιχνίδια με τον πόνο και τα βάσανα των συμπολιτών μας. Είμαστε κάπως διαφορετικοί. Και ο νοών νοήτω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...