Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τα πολιτιστικά όπως τα εννοεί ο κ. Αναγνωστόπουλος

Τη θέση του περί πολιτιστικών είχε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει ο κ. Αναγνωστόπουλος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 4/7/2011. Συγκεκριμένα, τοποθετούμενος στο προτελευταίο θέμα που αφορούσε σε επιχορηγήσεις συλλόγων για εκδηλώσεις που προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι, ο κ. Αναγνωστόπουλος επιτέθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς όλους τους επιχορηγούμενους συλλόγους λέγοντας χαρακτηριστικά «όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες είχαν μαγαζί γωνία» και καταψήφισε την πρόταση: «λέω όχι και παρακαλώ πάρα πολύ, όποιος θέλει να έχει μαγαζί δικό του, θα το πληρώνει το μαγαζί. Είναι ακριβά τα ενοίκια…».
Άφησε όμως αιχμές και για την ομάδα που αποτελούσε το Χορευτικό Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου, από το 1994 μέχρι και το 2010, και συνεχίζει πλέον να υφίσταται με το όνομα «Χορευτικός Όμιλος Μεσολογγίου», καταφεύγοντας και σε τοποθετήσεις που απέχουν από την πραγματικότητα για να στηρίξει τις θέσεις του, όπως μεταξύ άλλων: «τους τα είχα όλα: φως νερό τηλέφωνο, πούλμαν, πετρέλαια τους τα είχα όλα τσάμπα».
Παρακολούθησα το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν είχα πρόθεση να παρέμβω, γι αυτό άλλωστε δεν είχα ζητήσει το λόγο και από τον Πρόεδρο κ. Σπανό. Όμως δυστυχώς αναγκάστηκα ως θιγόμενο μέλος της παραπάνω ομάδας να πω στον κ. Αναγνωστόπουλο ότι προκειμένου να στηρίξει τη θέση του παραθέτει στο σώμα ανακριβή στοιχεία.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος κατά τη θητεία του κατάφερε να διαλύσει τρία έτοιμα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, φιλαρμονική, χορωδία και χορευτικό. Αυτό το κατόρθωμα προσπάθησε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο να το στηρίξει αναφέροντας τη θεωρία περί «μαγαζακίων». Αυτή του η νοοτροπία ίσως δεν του επέτρεψε να δει ότι και τα τρία τμήματα παρήγαγαν πολιτισμό και διαφήμιζαν την πόλη μας και την περιοχή μας. Αν διαφωνεί, ας μας πει με ποιες ενέργειες ακριβώς στήριξε τα τρία αυτά τμήματα και πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν από τα ταμεία του Δήμου για τις δράσεις που ουσιαστικά εκτελούνταν εθελοντικά από τα μέλη και τους επικεφαλής. Είναι φυσικά γνωστές οι κόντρες του με όσους πέρασαν από αυτά τα τμήματα και που προφανώς είχαν όλοι άδικο και ο κ. Αναγνωστόπουλος δίκιο…
Φυσικά για τη συνολική νοοτροπία περί διοίκησης του Δήμου, οι Δημότες έδωσαν την απάντησή τους στις περασμένες εκλογές.
Όσον αφορά στο Χορευτικό Τμήμα, ίσως ο κ. Αναγνωστόπουλος ξεχνά ότι δημιουργήθηκε από πρόταση του κ. Καραβασίλη προς τον τότε Δήμαρχο Τάκη Παλκογιάννη. Φαίνεται ότι ο αείμνηστος Δήμαρχος στήριζε τα «μαγαζάκια γωνία» ίσως γιατί είχε διαφορετική αντίληψη περί πολιτιστικών. Αλλά και οι επόμενοι Δήμαρχοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, στήριξαν το Χορευτικό. Από την ίδρυσή του, η πορεία του τμήματος ήταν μεγαλειώδης με 1300 περίπου εμφανίσεις (!!!) μέσα σε 16 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι ύστερα ήρθε ο κ. Αναγνωστόπουλος...
Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο ποιος πλήρωνε λεωφορεία, διόδια, καράβια, γέφυρες κλπ σε ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ γιατί όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται στοιχειωδώς για τα πολιτιστικά του τόπου μας, στην έφορο του τμήματος επί θητείας Αναγνωστόπουλου κ. Μπαταργιά, στην Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών κ. Καρατσώρα αλλά και στον ίδιο τον κ. Αναγνωστόπουλο. Γράφονταν επίσης κατά καιρούς και σε εφημερίδες της περιοχής. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος ξέχασε ή εσκεμμένα δεν ανέφερε την υπόλοιπη μισή αλήθεια στο ΔΣ. Στις περισσότερες εμφανίσεις (όχι σε όλες) μας δίνονταν το λεωφορείο του Δήμου, αλλά σε πολλές από αυτές ακόμη και τα καύσιμα τα πληρώναμε από την τσέπη μας!!! Δεν συζητούμε φυσικά για τα έξοδα μουσικών. Για να καταλάβει λοιπόν ο κάθε πολίτης του Δήμου τη νοοτροπία του κ. Αναγνωστόπουλου, κλείνονταν ταξίδια για το Χορευτικό από το Δήμο και τα πλήρωναν τα μέλη του Χορευτικού. Έτσι, αντί να έχουμε ως τμήμα του Πνευματικού Κέντρου χορηγό το Δήμο μας, φτάναμε στο σημείο να επιχορηγούμε εμείς ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΑΣ με χρήματα από την τσέπη μας το Δήμο ΙΠ Μεσολογγίου. Και όλα αυτά τα κάναμε γιατί εμείς είχαμε άλλη νοοτροπία όσον αφορά στα πολιτιστικά του τόπου και στον τρόπο προβολής του από τον κ. Αναγνωστόπουλο… Δεν παραπονεθήκαμε ΠΟΤΕ γι αυτή του την τακτική. Το να φτάνουμε όμως σήμερα να «τα ακούμε» κιόλας για τη στάση μας, αυτό είναι ένα φαινόμενο που μόνο η λογική του κ. Αναγνωστόπουλου θα μπορούσε να χωρέσει…
Θα κλείσω την παρέμβασή μου, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να αντιληφθούν όλοι ποιο ήταν πραγματικά το μαγαζί γωνία. Σε ταξίδι που έκλεισε ο Δήμος μας, το Χορευτικό Τμήμα μετέβη στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ για τρεις μέρες. Τα έξοδα των Χορευτών ήταν 1050€ (εισιτήρια και VISA) και πληρώθηκαν από τους ίδιους τους χορευτές. Βλέπετε το Δημοτικό Συμβούλιο «ξέχασε» ότι στην αποστολή συμμετείχαν και τα μέλη του χορευτικού εκτός του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου για τους οποίους υπήρξε σχετική απόφαση έγκρισης της μετάβασης. Δεν ξέρω αν εγκρίθηκαν μαζί με τη μετάβαση και ανάλογα ποσά, πάντως τα μέλη του Χορετικού Τμήματος δεν πήραν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για τη συμμετοχή τους στο ταξίδι. Φυσικά το λεωφορείο που τους πήγε στο αεροδρόμιο το έβαλε ο Δήμος… και ήταν ΔΩΡΕΑΝ (και πάλι φυσικά εκτός από τα έξοδα για τα διόδια – γέφυρα).
Και κάτι τελευταίο: Όσοι συμμετείχαμε στο πρώην «μαγαζάκι», ξέρουμε ποιος ταύτισε το όνομά του με αυτό αλλά και ποιον φέρνει στο νου του κάθε ένας πολίτης όταν ακούει «Χορευτικό Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου». Γι αυτό και σήμερα είμαστε ακόμη μια γροθιά γύρω του και θα συνεχίσουμε να είμαστε για πολλά χρόνια, φέρνοντας και τα παιδιά μας σιγά σιγά σε αυτή την ομάδα που διδάσκει καθημερινά ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ…

Κατσαρός Κωνσταντίνος
Εκπαιδευτικός
Μέλος Χορευτικού Ομίλου Μεσολογγίου
Πρώην μέλος του Χορευτικού του Δήμου – μαγαζί γωνία

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μη μασάτε! Τα ίδια και χειρότερα πέρασε η Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού - και γενικά ο Πολιτιστικός του Αιτωλικού - με τη προηγούμενη δημοτική αρχή. Έφθασαν στο σημείο να απαγορέψουν - δήθεν λόγω ακαταλληλότητας - το υπαίθριο θέατρο μόνο και μόνο για να μην δώσει παράσταση η θεατρική ομάδα όταν στον ίδιο χώρο είχαν προγραμματίστει και άλλες εκδηλώσεις. Σουρεαλιστική αντιμετώπιση που πηγάζει από την σοβαρή και επικίνδυνη ανεπάρκεια τους στο θέμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

τελικά μόνο επιλεκτικά κάνετε τις αναρτήσεις στα σχόλια...
απ οτικατάλαβα , επειδή ίσως θίγεται και η θητεία του Πρεβεζάνου...
με τις υγείες σας , μιας και δείχνετε έτσι το σκεπτικό σας....

Σταλίκι είπε...

Για το παραπάνω σχόλιο, να πούμε ότι ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ 3 ΣΧΟΛΙΑ συνολικά για την ανάρτηση γιατί είχαν είτε υβριστικό περιεχόμενο είτε ανέφεραν κάποια στοιχεία χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις.
Επειδή στόχος του ιστολογίου είναι να παρουσιάζουμε μόνο τεκμηριωμένες απόψεις, δεν κατανοούμε το πνεύμα του προηγούμενου σχολιαστή.
Άλλωστε στο παρελθόν έχουμε δημοσιεύσει και σχόλια που στρέφονταν και κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής άρα και πάλι δεν υφίσταται θέμα "προφύλαξης" κάποιου.
Με την ευκαιρία, να τονίσουμε ότι γράφοντας σχόλιο πρέπει να συμφωνεί κάποιος με τον όρο που υπάρχει στη φόρμα (κόσμιο και όχι υβριστικό περιεχόμενο). Σχόλια που δεν υπακούουν αυτό τον κανόνα ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ με ευθύνη του σχολιαστή.-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...