Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Σύνδεση με EtolikoNews...

Ο λογαριασμός ήρθε! Ποιος θα τον πληρώσει όμως; Προσκλήσεις μοιράστηκαν σήμερα ταχυδρομικώς, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο, καφετέριες, μπάρ, ουζερί κλπ) του πρώην Δήμου Αιτωλικού και του πρώην Δήμου Οινιαδών, με τις οποίες καλούνται οι επαγγελματίες να καταθέσουν στο Δήμο Μεσολογγίου στοιχεία του τζίρου των καταστημάτων τους για τα έτη 2006 έως 2010 δηλαδή για μια πενταετία.
Σκοπός είναι να υπολογίσει η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, το Δημοτικό φόρο που πρέπει να καταβάλουν τα καταστήματα για την πενταετία αυτή, μαζί με τις ανάλογες προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης πληρωμής.
Δηλαδή ένα κατάστημα που έχει ένα σταθερό τζίρο 30.000,00€ ετησίως θα πρέπει να καταβάλει για το έτος 2006 το ποσό των 888,00€ που αντιστοιχεί στο δημοτικό φόρο και την προσαύξηση της εκπρόθεσμης πληρωμής. Και υπολογίζοντας την μείωση του συντελεστή του δημοτικού φόρου από 2% σε 0,5% τα δύο τελευταία έτη καθώς και τις ανάλογες προσαυξήσεις, το συγκεκριμένο κατάστημα (που θεωρείται φτωχό με τέτοιο τζίρο) θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 2.800,00€.
Αν δε υπολογίσουμε ένα «σχετικά καλό» κατάστημα με τζίρο 100.000,00€ ετησίως, το, αντίστοιχο ποσό θα φτάσει τα 9.250,00€ οφειλή προς το Δήμο Μεσολογγίου.
Και το πρώτο ερώτημα που γεννιέται είναι, γιατί δεν εισέπρατταν οι πρώην Δήμοι Αιτωλικού και Οινιαδών τον δημοτικό φόρο και φτάσαμε να τον ζητάει σήμερα μαζεμένο ο Δήμος Μεσολογγίου;
Βέβαια μπορούμε να σκεφτούμε πολλές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό (λόγοι ψηφοθηρικοί, πελατειακές σχέσεις, έλεγχος των επαγγελματιών) και ένα σωρό άλλοι λόγοι που μπορεί εύκολα ο καθένας να βρεί. Η ουσία όμως είναι ότι οι επαγγελματίες δεν πλήρωναν τους δημοτικούς τους φόρους, οι πρώην διοικούντες δεν τους ενοχλούσαν για να πληρώσουν  και φτάσαμε να διεκδικεί τώρα τα οφειλόμενα ο σημερινός Δήμος.
Δεύτερο ερώτημα είναι, θα μπορέσει ο Δήμος Μεσολογγίου να εισπράξει τα ποσά αυτά από επαγγελματίες που τους είχαν μάθει να μην πληρώνουν;
Ειδικά τη σημερινή εποχή με την οικονομική κρίση να έχει γονατίσει τους μαγαζάτορες και τους έχει κάνει να χρωστούν «και στον άγιο κερί»;
Νόμιμο και υποχρεωτικό είναι εκ μέρους τις δημοτικής αρχής Μεσολογγίου να ζητάει και να προσπαθεί να εισπράξει τα οφειλόμενα, όμως κατά πόσο είναι εφικτό και πρέπον;
Να χρεώσουμε τους επαγγελματίες με υπέρογκα ποσά που δεν μπορούν σίγουρα να πληρώσουν με τη σημερινή κρίση είναι εύκολο.
Η απαίτηση όμως της είσπραξης των οφειλών αυτών, μπορεί να κλείσει καταστήματα που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και σίγουρα είναι πολλά αυτά που κινδυνεύουν από μια τέτοια κίνηση των διοικούντων τον διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου.
Το μόνο που πάνε να καταφέρουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, είναι να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες.  Μήπως θα πρέπει πριν γίνει κάποια σπασμωδική κίνηση, να καλέσουν οι υπεύθυνοι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος οικονομικού τους επαγγελματίες για να συζητήσουν το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί;
Και φυσικά καλό και πρέπον θα ήταν, να υπογράφουν οι ίδιοι τις σχετικές προσκλήσεις και να μη κρύβονται πίσω από την «αρμόδια υπάλληλο».
(πηγή EtolikoNews)

Σχόλιο από Σταλίκι:
Οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δήμο είναι μια πηγή εσόδων που η σημερινή Δημοτική Αρχή δείχνει ότι θα την εκμεταλλευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...