Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Αλλαγή στην αλλαγή... ή το ΕΠΑΛ που γίνεται ΤΕΛ που μπορεί να γίνει ΓΕΛ κλπ

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι παίζει με την Τεχνική Εκπαίδευση και με τα νεύρα των μαθητών...
Σύμφωνα με ..."διαρροές", το υπουργείο Παιδείας προχωρά στη συγχώνευση όλων των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων και σχολών σε ένα νέο τύπο τεχνολογικού λυκείου, καταργώντας προφανώς τις ΕΠΑΣ, αλλά και στην...προσθήκη ακόμη μίας τάξης.
Με το νέο Τεχνολογικό Λύκειο οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πράγμα όμως που μπορεί να γίνει και με τη σημερινή μορφή των ΕΠΑΛ και μάλιστα πιο ομαλά από ότι σχεδιάζεται. Συγχρόνως, προστίθεται μία ακόμη τάξη, η τετάρτη, στο τεχνολογικό λύκειο που θα είναι ουσιαστικά τάξη ειδίκευσης. Και αυτή είναι μια μεγάλη πρώτη αλλαγή.
Οι μαθητές θα επιλέγουν ανά περιφέρεια τις ειδικότητες, ενώ οι απόφοιτοι της τετάρτης τάξης θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία (στην επτάβαθμη κλίμακα των επαγγελματικών δικαιωμάτων), ενώ οι απόφοιτοι της τρίτης τάξης του νέου Τεχνολογικού, θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της ανάπτυξης της τεχνικής εκπαίδευσης η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια ισχυρή συνιστώσα για δημιουργική άμιλλα με κοινωνική συνοχή.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνική εκπαίδευση στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας και προετοιμάζει τους νέους για την είσοδό τους στην ενεργό επαγγελματική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, οι μαθητές του Τεχνολογικού Λυκείου, τελειώνοντας την πρώτη τάξη θα μπορούν εάν θέλουν να συνεχίσουν στο Γενικό Λύκειο, αλλά εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις τεχνολογικές σπουδές θα πάνε στη Β΄τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου.
Τελειώνοντας την Β΄τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου μπορούν να πάνε στην τρίτη τάξη του Τεχνολογικού, να πάρουν το απολυτήριο επιπέδου 2 και να συνεχίσουν στην τέταρτη τάξη που θα είναι τάξη ειδίκευσης.
Μετά την αποφοίτησή τους και από την τέταρτη τάξη θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης για επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία ή να πάνε στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις (ενδεχομένως αυτό να σημαίνει "ανάσα" για πολλά τμήματα ΤΕΙ, αν φυσικά το επιτρέψουν όσοι "κόβουν" άκριτα θέσεις...), με κριτήρια που θέτουν τα ίδια τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.
Εάν, όμως, τελειώνοντας την δευτέρα τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου θελήσουν να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τότε θα εγγραφούν στην τρίτη τάξη του Γενικού Λυκείου, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων μπορούν να κατευθυνθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Αυτό που δεν μας λέει το Υπουργείο, είναι με ποια εφόδια θα μπορεί να συνεχίσει προς το Γενικό Λύκειο ο μαθητής αφού θα διδάσκεται προφανώς διαφορετικά μαθήματα στο Τεχνολογικό και δεν θα έχει τις απαραίτητες "βάσεις". Να θυμίσουμε ότι με βάση το σχέδιο για το "Νέο Γενικό Λύκειο" οι μαθητές επιλέγουν από τη Β' Λυκείου μια από τις κατευθύνσεις Α και Β, με σκοπό να αρχίσουν την εξειδίκευση για την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι το βήμα το χάνουν οι μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης...
Περισσότερα θα πούμε όταν δούμε το σχέδιο επίσημα...
ΚΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...