Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Παρεμβάσεις Μακρυπίδη και Γιαννακά για το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Α. Μακρυπίδης: Στήριξη του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και της Σ.Τ.Ε.Γ. και όχι υποβάθμιση
Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα.Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την απόφαση για την μη εισαγωγή εισακτέων στην Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Ο Βουλευτής με την ερώτηση του ζητάει από την Υπουργό να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να προχωρήσει σε ενέργειες για την αναβάθμιση τόσο της Σ.Τ.Ε.Γ, όσο και συνολικά του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, με εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών και σύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή, ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση τμημάτων.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία της Ι.Π.Μεσολογγίου και στην εκπαιδευτική κοινότητα του Τ.Ε.Ι., μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μη-εισαγωγή σπουδαστών στα τρία τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας – Γεωπονίας (Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων και Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης) για το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οδηγεί στην υποβάθμιση τόσο της συγκεκριμένης σχολής, όσο και συνολικά του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, αφήνοντας αναξιοποίητες τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν. Οι αξιόλογες σύγχρονες κτηριακές υποδομές, αλλά και το εξειδικευμένο και καταρτισμένο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η Σ.Τ.Ε.Γ., αποτελούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχή σύνδεση του τμήματος με την τοπική αγροτική παραγωγή.
Ήδη, η Σχολή έχει να επιδείξει θετικές διεθνείς αξιολογήσεις, όπως στην περίπτωση του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης, που μέσα από τις δραστηριότητες του στηρίζει την παραγωγή στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και συμβάλλει στην προστασία του τοπικού φυσικού πλούτου.
Αυτό που απαιτείται είναι η θετική μετεξέλιξη της Σ.Τ.Ε.Γ. μέσα από τον εκσυγχρονισμό των αντικειμένων σπουδών και όχι η κατάργηση των τμημάτων.
Η συγκεκριμένη σχολή μπορεί μέσα από σοβαρό προγραμματισμό και στήριξη, να συνδεθεί με την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής και να συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.»

Σ. Γιαννακά: Σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το νομό από την απόφαση του Υπουργείου
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά μετά την απόφαση του Υπουργείου να αφήσει εκτός μηχανογραφικών δελτίων για το νέο ακαδημαϊκό έτος τρία Τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρει ότι ο Νομός Αιτ/νιας αποτελεί φυσικό εργαστήρι καθώς διαθέτει τεράστιες αγροτικές εκτάσεις με λίμνες, ποτάμια, ανοιχτή θάλασσα και φυσικά τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου η οποία είναι τόσο αντικείμενο έρευνας όσο και πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα οι μεγαλύτερες μονάδες ιχθυοπαραγωγής βρίσκονται στις εκβολές του Αχελώου. Το Μεσολόγγι είναι το σημείο κατατεθέν των υδατοκαλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα, διαθέτοντας μία από τις αρχαιότερες σχολές Ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα.
Το ΤΕΙ Μεσολογγίου και η Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας με τα αντίστοιχα Τμήματα, Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας και Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις Θερμοκηπίων στην Ελλάδα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι ένα Ίδρυμα με εκατό στρέμματα εγκαταστάσεις και άλλα περίπου εφτακόσια διαθέσιμα για ανάπτυξη. Το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης είναι το αρχαιότερο, το καλύτερα στελεχωμένο Τμήμα ΤΕΙ πανελλαδικά και διαθέτει τις πλέον άρτιες εργαστηριακές εγκαταστάσεις σε σχέση με τα άλλα δύο αντίστοιχα Τμήματα ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν μετά το 1994 στην Ηγουμενίτσα και στα Μουδανιά και μετά το 2000 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η κα Γιαννακά προσθέτει ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου ουσιαστικά νεκρώνει ολόκληρη τη Σχολή με άμεσες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το Νομό. Δεδομένου ότι ο κλάδος ων Ιχθυοκαλλιεργειών βρίσκεται σε ανοδική πορεία ανάπτυξης και αποτελεί κύριο εξαγωγικό τομέα ολόκληρης της χώρας τέτοιες Σχολές μπορούν να γίνουν πυλώνες ανάπτυξης παρέχοντας στον κατεξοχήν αγροτικό κόσμο την απαραίτητη επιστημονική και τεχνική υποστήριξη.
Τέλος, η βουλευτής απευθυνόμενη στην Υπουργό ερωτά εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να διατηρήσει το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου το οποίο πληροί τα περισσότερα εκπαιδευτικά κριτήρια και μπορεί να αποτελέσει το πανελλαδικό κέντρο αριστείας στις Ιχθυοκαλλιέργειες λόγω συγκριτικών πλεονεκτημάτων καθώς και τον τρόπο με το οποίο προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις και το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...