Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Όλη η Ελλάδα είναι Μεσολόγγι...

Ο Παύλος Τριανταφύλλου είναι μαθητής της Β' Λυκείου και πρώτευσε στο διαγωνισμό πραγματείας με θέμα: «Το διαχρονικό μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων» των Εκπαιδευτηρίων "Γείτονα". Κατά την απονομή της διάκρισης, ο νεαρός Μεσολογγίτης απευθύνθηκε στο ακροατήριο λέγοντας τα παρακάτω λόγια, που δημοσιεύτηκαν στο MessolonghiNews και αναδημοσιεύουμε:
«Σεβασμιότατε,
Κυρίες και Κύριοι,
Μιλώντας και εκ μέρους των συμμαθητών μου που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα για την ευκαιρία που μας έδωσαν να καταλάβουμε τι σημαίνει μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη. Γιατί αυτό ακριβώς ήταν η γραφή αυτής της πραγματείας. Ως πραγματικοί δάσκαλοι μας οδήγησαν να ανακαλύψουμε το Μεσολόγγι που έχουμε μέσα μας.
Προσωπικά τους ευχαριστώ γιατί μου έδωσαν την αφορμή να μελετήσω την ιστορία της πατρίδας μου, σε μια εποχή που η ιστορία ή ξεριζώνεται ή καταδικάζεται σε ταρίχευση ή παραχαράσσεται ή παρουσιάζεται εσκεμμένα επιλεκτικά σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.
Τους ευχαριστώ γιατί  συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη τιμή είναι για μένα να έχω γεννηθεί σ’ αυτό τον τόπο. Πόσο σπουδαίο είναι να έχω κάνει εδώ τα πρώτα μου βήματα. Nα έχω παίξει μικρός στον κήπο των ηρώων, φτιάχνοντας λόφους με χώμα ποτισμένο με αίμα ηρώων. Είναι τότε, που χωρίς να το συνειδητοποιούμε, οι πρόγονοι περνούν μέσα μας και γίνονται ένα κομμάτι της ψυχής μας. Γράφοντας αυτή την πραγματεία, βρήκα μέσα μου το δικό μου αλωνάκι, τη δική μου τάφρο, ένα εσωτερικό φως και ένα δρόμο Εξόδου.
Ειδικά σήμερα που οι καιροί είναι δύσκολοι και που εμείς η νέα γενιά βλέπουμε με αβεβαιότητα το μέλλον μας -προσέξτε με αβεβαιότητα-όχι με απαισιοδοξία, έρχεται το Μεσολόγγι να μας διδάξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, κάνοντας μια νέα Έξοδο από την ολιγωρία μας, το ψεύδος, την εθνική μας φθορά, τον ίδιο τον εαυτό μας. Να αναλάβουμε τη θεϊκή αποστολή που αντιστοιχεί σε κάθε άνθρωπο.
Ανήκω στη νέα γενιά των Μεσολογγιτών. Εκ μέρους της θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τον αγαπάμε αυτό τον τόπο με υπομονή και περηφάνια. «Χρυσή είναι η μαύρη πέτρα του και το ξερό χορτάρι». Είναι το δικό μας θαλασσοχώρι που απαλύνει την ψυχή και μας κάνει ποιητές και ζωγράφους, εραστές του ωραίου. Θα ‘λεγε κάποιος ότι το βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής. Πιστεύω, όμως, ότι με την ψυχή βλέπουμε καθαρότερα. Οι αισθήσεις  είναι που μας εξαπατούν. Η ψυχή βλέπει την ουσία.
Στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας έλεγαν «μην ανησυχείτε, έχουμε το Μεσολόγγι». Στις δύσκολες στιγμές σήμερα, εμείς το επαναλαμβάνουμε και προσθέτουμε «μην ανησυχείτε, έχουμε πολύ Μεσολόγγι μέσα μας».
Μ’ αυτό ήθελα να κλείσω, αλλά… Χθες το βράδυ είχα την τύχη να βρίσκομαι δίπλα στην πολύ όμορφη παρέα του κυρίου Γείτονα. Τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια. Είπαν το μοιρολόι του Μάρκου, για να τον τιμήσουν όπως κρυφάκουσα. Ο κύριος Βάσσης είπε ηπειρώτικα, λέγοντας στο δήμαρχό μας ότι «Όλη η Ελλάδα είναι Ήπειρος». Με συγκίνησε η αγάπη που έχει για τη γενέτειρά του. Θα μου επιτρέψει, όμως, να διαφωνήσω μαζί του. «Όλη η Ελλάδα είναι Μεσολόγγι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...