Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

"Ναι" υπό προϋποθέσεις στην εκτροπή του Αχελώου από το ΣΤΕ

Η απόφαση είναι φρέσκια...
Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, για τη συνέχιση των έργων συντήρησης της σήραγγας του Αχελώου έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το περασμένο έτος με την υπ' αριθμ. 141/2010 απόφασή της (Τμήμα Αναστολών) είχε παγώσει όλα τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.
Το υπουργείο Υποδομών και τοπικοί φορείς ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης που «πάγωσε» τα έργα, επικαλούμενοι ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας του Αχελώου μήκους 17.415 μέτρων. Το ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 151/2011 απόφασή του ζήτησε να προσκομιστούν στοιχεία που να ενισχύουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου, προκειμένου να αποφασίσει επί του θέματος.
Το υπουργείο Υποδομών υπέδειξε τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προστατευτεί η σήραγγα από τις φθορές που έχει υποστεί από το χρόνο και το νερό.
Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Υποδομών και επέτρεψε την κατασκευή των αναγκαίων έργων για την αποκατάσταση των φθορών στη σήραγγα υπό την προϋπόθεση ότι:
α) τα μέτρα είναι προσωρινά και δεν συνεπάγονται την κατασκευή της τελικής επένδυσης σε οιοδήποτε τμήμα του υπολειπόμενου ανεπένδυτου μέρους της σήραγγας,
β) η λήψη των μέτρων διασφαλίζει τη διατήρηση της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης μέχρι τη λήξη της εκκρεμοδικίας,
γ) για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών η διοίκηση δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εργοτάξια εγκατεστημένα στις κοίτες του Αχελώου και των παραποτάμων του, η δε απόληψη των απαραίτητων αδρανών υλικών δεν θα γίνει από τις κοίτες των ποταμών, αλλά από νόμιμα λειτουργούντα λατομεία.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επέτρεψε ακόμη τη λήψη, κατά περίπτωση, παρόμοιων μέτρων στο μέλλον, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι πρόκειται για προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα και υποχρέωνε το υπουργείο Υποδομών να ενημερώνει το δικαστήριο για τις πραγματοποιούμενες εργασίες, μετά την ολοκλήρωσή τους.

(πηγή ypodomes.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...