Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στις 24 Μαΐου στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η συζήτηση για τον Αχελώο

Ανακοινώθηκε και επίσημα  η ημερομηνία συζήτησης των προδικαστικών ερωτημάτων για την εκτροπή του Αχελώου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 24 Μαΐου, πρόκειται να συζητηθούν τα 14 συνολικά προδικαστικά ερωτήματα, που είχε αποστείλει στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή κατά του έργου που είχαν καταθέσει φορείς του νομού Αιτωλ/νίας και περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
Η απόφαση του ΔΕΚ, που βεβαίως δεν πρόκειται να εκδοθεί την ίδια μέρα, θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό, ίσως και καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που θα κληθεί στη συνέχεια να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την συνέχιση ή όχι των εργασιών που όπως είναι γνωστό έχουν «παγώσει», εκτός των εργασιών συντήρησης της σήραγγας εκτροπής, που πρόσφατα αποφασίστηκε να γίνουν, υπό προϋποθέσεις.
Η Αιτωλ/νία είναι γνωστό ότι έχει στην διάθεση της συντριπτικά επιχειρήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η απόφαση της ΕΕ να μην χρηματοδοτήσει ούτε με ένα ευρώ το συγκεκριμένο έργο, ενώ υπάρχουν τρείς προγενέστερες αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν ακυρώσει την εκτροπή.
Παράλληλα, εδώ και χρόνια, οι φορείς του νομού, επιζητούσαν την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, γίνεται πλέον Ευρωπαϊκό και η όποια απόφαση θα αποτελέσει νομολογία, που θα επηρεάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες και έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη διαδικασία. Ήδη, διάφορες χώρες έχουν πάρει θέση, είτε υπέρ είτε κατά της εκτροπής. Για παράδειγμα η Σουηδία, είναι δεδομένο πως είναι υπέρ της εκτροπής, αφού είναι σύνηθες στην συγκεκριμένη χώρα, να εκτρέπονται ποταμοί για μεταφορά ξυλείας κλπ. Αντίθετα, άλλες χώρες έχουν ήδη ταχθεί κατά της εκτροπής ποταμών.
Από την άλλη πλευρά, υπέρμαχοι της εκτροπής είναι οι πάντα ισχυροί φορείς της Θεσσαλίας, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει τηρήσει όμως σαφώς αποστάσεις.
Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει μια συγκροτημένη νομική αλλά και πολιτική εκπροσώπηση της Αιτωλ/νίας και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, την συγκεκριμένη ημέρα στο Λουξεμβούργο, ώστε να επιτευχθεί μια απόφαση που θα είναι σε υπέρ των θέσεων που εδώ και δεκαετίες εκφράζονται. Να επαναλάβουμε πως η όποια απόφαση του ΔΕΚ θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο για το μέλλον του έργου.

(πηγή AgrinioPress)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...