Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Για το κλείσιμο του 2/39 ΣΕ

Έγραφε συντάκτης σε προηγούμενες αναρτήσεις στο Σταλίκι (που μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ) ότι το θέμα του κλεισίματος του στρατοπέδου είναι ουσιαστικά θέμα κεντρικής πολιτικής απόφασης και λέγαμε ότι δεν ανησυχούσαμε (sic) πλέον: "...γιατί δύο βουλευτές (σΣ: έγιναν τρεις μετά την παρέμβαση και του κ. Μακρυπίδη) ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥΣ, που φαντάζομαι θα είναι θετικά....Και φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και των υπόλοιπων βουλευτών που ενδιαφέρονται, εκτός κι αν δεν τους αφορά το θέμα".
Παρενέβη όπως ανέφερα και ο κ. Μακρυπίδης ενώ οι υπόλοιποι - Γιαννακά, Κουρουμπλής, Σταμάτης, Σαλμάς, Μωραΐτης του ΚΚΕ - δεν κινήθηκαν καθόλου για το συγκεκριμένο θέμα εκτός κι αν δεν πληροφορηθήκαμε τις κινήσεις τους, οπότε και απολογούμαι προκαταβολικά...


Μάλιστα, λίγο πιο κάτω: "...σε τελική ανάλυση, ακόμη κι αν ισχύσει το σχέδιο περιορισμού των ΚΕΝ, φαντάζομαι ότι αφού η Στερεά Ελλάδα θα έχει ένα ΚΕΝ, δεν είναι δύσκολο να ζητηθεί αυτό να είναι στο Μεσολόγγι. Στην Αθήνα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι λεγόμενες ειδικότητες και συνεπώς δεν χάθηκε και ο κόσμος να μην έχει ΚΕΝ η πρωτεύουσα".
Επαναφέρουμε λοιπόν αυτή την πρόταση και καλούμε τους τρεις βουλευτές που παρενέβησαν (αφού οι υπόλοιποι φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται...) να διεκδικήσουν το αυτονόητο: αφού (στην τελική πρόταση του Υπουργείου) θα υπάρχει ΚΕΝ στη Στερεά Ελλάδα, και αφού η λειτουργία του θα στοιχίσει έτσι κι αλλιώς κάποια χρήματα, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ?
Να θυμίσουμε και πάλι ότι οι δύο από τους βουλευτές που ασχολήθηκαν (Μακρυπίδης - Μωραΐτης) είναι κυβερνητικοί - μάλιστα ο ένας Υφυπουργός... 
Περιμένουμε με ενδιαφέρον ποια θα είναι η απάντηση του κ. Βενιζέλου στις ερωτήσεις των κ.κ. Καραγκούνη και Μακρυπίδη και να δούμε αν θα υπάρχει αναφορά στη συνάντηση με το Δήμαρχο ΙΠ Μεσολογγίου και το τι ακριβώς ειπώθηκε.
Περιμένουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την αντίδραση των τοπικών Αρχών αλλά και των Φορέων της περιοχής...
Γράφω και κάτι τελευταίο ως προσωπική θέση σε τοποθετήσεις του blog Μήνυμα Στο Μπουκάλι (ψυχραιμία παιδιά) αλλά και του blog Σάλτσινο (Οι διαβεβαιώσεις του δημάρχου και η ... ψυχραιμία).
Καταρχήν τίθεται θέμα του τι θα γίνει ο χώρος του στρατοπέδου μετά το κλείσιμό του. Λάθος. Διεκδικούμε το μείζον κι όχι το έλασσον. Άρα διεκδικούμε τη συνέχιση λειτουργίας και την ενίσχυση του 2/39 ΣΕ με κάθε τρόπο. Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, είναι ένα από τα πιο ιστορικά της χώρας αφού συμμετείχε σε όλους τους σύγχρονους πολέμους και εκστρατείες της πατρίδας μας. Δεν ιδρύθηκε ...χθες για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες... Αναζητήστε την ιστορία του. Χρήσιμο εργαλείο το βιβλίο του κ. Κολόμβα "2/39 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ – Σελίδες από την Πολεμική Ιστορία του". Δεν σταματάς λοιπόν εύκολα μια τέτοια ιστορική πορεία, εκτός κι αν δεν την υπολογίζεις...
Τίθεται επίσης θέμα περιφερειακής ανάπτυξης με τον τεχνητό τρόπο της ίδρυσης σχολών ΑΕΙ - ΤΕΙ αλλά και της εγκατάστασης στρατοπέδων σε επαρχιακές πόλεις. Φυσικά και είναι κατακριτέο να στηρίζεται η τοπική οικονομία μόνο σε υπερβολικά ενοίκια, όπως γράφεται στο Μήνυμα στο Μπουκάλι, σε καφετέριες και γενικώς επιχειρήσεις που εξαρτώνται οικονομικά από τα παραπάνω ιδρύματα και το στρατό. Όμως από την άλλη ο αντίλογος λέει ότι:
Καμία σχολή δεν ιδρύθηκε τουλάχιστον στο Μεσολόγγι για να αναπτύξει την περιοχή. Το Μεσολόγγι ήταν εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής ακόμη και προεπαναστατικά. Να θυμίσω για παράδειγμα την Παλαμαία Ακαδημία, που ιδρύθηκε το 1760 από τον Παναγιώτη Παλαμά κι όχι με κρατική παρέμβαση...
Και φυσικά δεν συζητάω για άλλους θεσμούς, το θέμα του Εφετείου ανέδειξε πολλά που δεν γνωρίζαμε...

Φυσικά δεν είμαι και ο καταλληλότερος που θα μπορούσε να μιλήσει για τα θέματα αυτά. Κατέθεσα μόνο και την προσωπική μου άποψη ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής...
Συμφωνώ πάντως, κλείνοντας, ότι πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη μας και ότι πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση: "...θα πρέπει να βρούμε πως θα αντιμετωπίσουμε σαν κοινωνία αυτό που χάθηκε και να το αναπληρώσουμε. Χρειάζεται κατ' αρχήν ψυχραιμία, χρειάζεται σκέψη και περισυλλογή και το κυριότερο χρειάζεται πρόταση, σχέδιο...", όπως σωστά λέει στην ανάρτησή του ο ναυαγός εν αιθρία.

ΚΚ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή ανάλυση, σε πολιτικό και συναισθηματικό όμως επίπεδο. Συμφωνώ σε όλα. Είναι "λογικό" να θεωρούν οι βουλευτές ότι με μια ερώτηση στη Βουλή έχουν ξεμπερδέψει και ότι υπερασπίστηκαν τους εδώ ψηφοφόρους τους, αφού κανέναν συναισθηματικό δεσμό δεν έχουν με την περιοχή. Να σου ξεκαθαρίσω ότι αν το στρατόπεδο αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, θα είναι μια θετική εξέλιξη. Αν όμως γίνει χωματερή ψυχών τότε ξεκινούν τα προβλήματα. Θα σου επισημάνω όμως δύο σημεία που επιμελώς απέφυγες να θίξεις:
1. Η αντιμετώπιση από κάποιους "τοπάρχες" που θεωρούν ότι απευθύνονται σε "ημιάγριους" οπότε με κάποιο δελτίο τύπου ή μια ολοσέλιδη δημοσίευση παίζουν ζάρια στην πλάτη μας και κάνουν και τις "δημόσιες σχέσεις" τους.
2. Η μόνιμη αδυναμία της διοίκησης της πόλης να στηρίξει όσα υπόσχεται. Φταίνε τα "κακά" blogs γιατί κάνουν ανέξοδη κριτική. Ας κάνουν αυτό που πρέπει και τα blog θα χειροκροτήσουν. Η διοίκηση όμως τι κάνει για να φανεί συνεπής σε όσα υποσχέθηκε και δεσμεύεται; Σπασμωδικές αντιδράσεις χωρίς πλάνο και συνεχείς διαψεύσεις. Οι ειδικοί συνεργάτες που προσελήφθησαν γιατί δεν βοηθούν στην αναστροφή των πραγμάτων; Ένας μάλιστα είναι "πολύπειρος".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...