Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας στις 14 Απριλίου στο Ιατρείο Ευηνοχωρίου

Το Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου ανακοινώνει πως την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και από τις 8:30 το πρωί θα πραγματοποιούνται δωρεάν μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας (Οστεοπόρωσης).

Ενημέρωση για την οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η σιωπηρή επιδημία της εποχής μας.
Σιωπηρή επειδή είναι ασυμπτωματική μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα και επιδημία γιατί αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Πιθανώς μία στις δύο γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, πλήττονται από την ασθένεια.
Η καλύτερη θεραπεία, βεβαίως, είναι η πρόληψη, γι’ αυτό και τα γαλακτοκομικά -η αποτελεσματικότερη πηγή ασβεστίου- πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας.
Όταν όμως το πρόβλημα έχει ήδη ξεκινήσει, η διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν. Τότε τη θεραπεία αναλαμβάνει η φαρμακευτική αγωγή.
Το αν ανήκετε ή όχι στην κατηγορία των ανθρώπων που πάσχουν από οστεοπόρωση θα το μάθετε κάνοντας μια πολύ απλή εξέταση. Αυτή της οστικής πυκνότητας.

Τη συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες μεταξύ 50 και 65 ετών και οι άνδρες άνω των 70, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν να γίνει νωρίτερα.
Πρόκειται για μια απλή εξέταση της οποίας το κόστος καλύπτουν τα Ταμεία και ανάλογα με το αποτέλεσμά της ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα.
Από την εξέταση αυτή προκύπτει μια τιμή που λέγεται Τ σκορ, ένας αριθμός που περιγράφει την απόκλιση της οστικής πυκνότητας του συγκεκριμένου-εξεταζόμενου ατόμου σε σχέση με ένα άτομο 25 ετών με τον ίδιο σωματότυπο (ύψος και βάρος).

(πηγή: EvinochoriGR - VitaGr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...