Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Συνέχεια στις ενστάσεις των δημοτικών εκλογών

Συνεδριάζει στις 11 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων στην Πάτρα. Eνδιαφέρον για Αγρίνιο και Μεσολόγγι.
Συνέχεια στην υπόθεση των ενστάσεων-καταγγελιών των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών δίνει η συνεδρίαση στις 11 Φεβρουαρίου στην Πάτρα της Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών και εκλογικών Παραβάσεων, καθώς εκεί θα συζητηθούν όλες οι ενστάσεις-καταγγελίες που έχουν υποβληθεί κατά των εκλεγμένων δημάρχων.
Στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, όπου οι Ν. Μουρκούσης (τρίτος στην εκλογική διαδικασία της Ι.Π. Μεσολογγίου) και Δ. Σταμάτης (ηττήθηκε στο β΄γύρο των εκλογών του Αγρινίου) έχουν υποβάλλει σχετική ένσταση ο πρώτος, καταγγελία ο δεύτερος ζητώντας την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Και οι δύο θα παρευρεθούν με νομικούς συμβούλους ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να υποστηρίξουν και να υποβάλλουν τα επιχειρήματά τους κατά της διαδικασίας.
Στο Μεσολόγγι, ...
η ένσταση υποβλήθηκε για τη μη ανάρτηση των δαπανών του Π. Κατσούλη καθώς και άλλων συνδυασμών που συμμετείχαν, στον ειδικό κωδικό του Υπουργείου Εσωτερικών.
Από την πλευρά της η παράταξη «Πανδημοτική Πρωτοβουλία» του Δημήτρη Σταμάτη υπέβαλλε καταγγελία λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης την πρώτη Κυριακή των εκλογών υποστηρίζοντας σε γενικές γραμμές ότι στη διαδικτυακή απεικόνιση των δαπανών του συνδυασμού Π.Μοσχολιού τα έξοδα ήταν κατά πολύ ανώτερα των εσόδων.
Στην Επιτροπή παραπέμπει ο Γιάννης Ραγκούσης
Πρόσφατα, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο Γιάννης Ραγκούσης υπεραμύνθηκε της ουδετερότητάς του, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται ν’ αναμιχθεί σε καμία περίπτωση στο έργο ή ακόμη πολύ περισσότερο στις αποφάσεις των Επιτροπών Ελέγχου. Σε απάντησή του στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ο νόμος 3870/2010 εισάγει μια σειρά σημαντικών αλλαγών που συμπεριλαμβάνουν τον εξορθολογισμό των ανώτατων ορίων εκλογικών δαπανών, την θεσμοθέτηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης αρχής ελέγχου εκλογικών παραβάσεων με ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο και την εισαγωγή ουσιαστικών κανόνων διαφάνειας. Περιγράφοντας αναλυτικά την ισχύουσα νομοθεσία σε ότι αφορά κυρίως τα οικονομικά δεδομένα που θα πρέπει να τηρηθούν, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση αποκλειστικά αρμόδιος για τις κυρώσεις που επιβάλλονται είναι οι εν λόγω Επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από τον Πρόεδρο Εφετών του οικείου Διοικητικού Εφετείου (κατά περίπτωση της Πάτρας), εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπρόσωπο του ΣΔΟΕ και έναν εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ ή της ΕΝΑΕ ανάλογα.
Δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ
Με ιδιαίτερη σε έμφαση σημειώνεται στην απάντηση πως «Οι κυρώσεις δε που επιβάλλει η –ανεξάρτητη- Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να χρειάζεται πλέον η μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, σε αντιδιαστολή με τις προϊσχύουσες διατάξεις Οι Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών έχουν δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, οι οποίες ξεκινούν από πρόστιμο και φτάνουν έως την έκπτωση από το αξίωμα».
Καταλήγοντας ο Γιάννης Ραγκούσης ουσιαστικά παραπέμπει κάθε απόφαση στην Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας πως «η αρμοδιότητα ελέγχου της μη ανάρτησης των εσόδων δαπανών των συνδυασμών και επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων, ανήκει αποκλειστικά στις εν λόγω Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων». Ωστόσο, σε άλλο σημείο της απάντησης, ο νόμος αφήνει περιθώριο ειδικά στην περίπτωση όπου η απόφαση αφορά έκπτωση από το αξίωμα του δημάρχου, με την σημείωση πως είναι δυνατή προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία μάλιστα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Τέλος καταλήγει πως «ο νόμος απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε ανάμειξη του Υπουργού Εσωτερικών στην επιβολή των προβλεπομένων στο ν. 3870/2010».
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική απόφαση περί κυρώσεων αν και εφόσον η Επιτροπή διαπιστώσει παράβαση, έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να καταλήξει. Πάντως, η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών «απέχει» σε ύφος αλλά και περιεχόμενο από αυτή που είχε εξ αρχής δώσει ο ίδιος σε αντίστοιχη ερώτηση που είχε καταθέσει τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της.
Ν. Μουρκούσης: «Έκπτωση των παρανόμως εκλεγέντων»
Το εκλογικό «θρίλερ» στο Μεσολόγγι που έκρινε στο «νήμα» κυριολεκτικά τους μονομάχους της δεύτερης Κυριακής, όπως αναφέρθηκε, θα έχει συνέχεια μετά την ένσταση που υπέβαλλε ο Νίκος Μουρκούσης επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα».
Σε δήλωσή του για την συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου σημειώνει :«Περιμένω από τη ελληνική δικαιοσύνη να αποδώσει το δίκαιο στην υπόθεση αυτή, εφαρμόζοντας το νόμο για τους καλλικρατικούς δήμους που ψήφισε η Κυβέρνηση. Είναι άδικο και προκαλεί αγανάκτηση στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, όσοι τήρησαν τα νόμιμα κατεβαίνοντας στις δημοτικές εκλογές με σοβαρές και έντιμες προθέσεις να πρέπει να διεκδικήσουν τα αυτονόητα . Ελπίζουμε η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση, τον εκσυγχρονισμό της οποίας επικαλείται συνεχώς ο Πρωθυπουργός, να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του δικαστηρίου, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την έκπτωση των παρανόμως εκλεγμένων».
Σημειωτέον πως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου αντιπαρήρθε των καταγγελιών επισημαίνοντας πως δεν αναρτήθηκαν οι δαπάνες στο διαδίκτυο καθώς ο συνδυασμός εισήλθε αργά στη μάχη των εκλογών και όταν αυτό έγινε είχε εκπνεύσει η σχετική προθεσμία παραχώρησης από το υπουργείο των κωδικών για την ανάρτηση των δαπανών στο διαδίκτυο.
Στην περίπτωση του Αγρινίου η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή θεωρεί εντελώς αβάσιμες τις καταγγελίες Σταμάτη, ωστόσο η μείζων αντιπολίτευση του δήμου και ο επικεφαλής του κατά καιρούς έχουν διατρανώσει την πεποίθηση τους ότι θα δικαιωθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.


(πηγή Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια επισημανση.Για μια ακομη φορα η πλευρα Μουρκουση εχει ελλειψεις.Η επιτροπη δεν ειναι δικαστηριο αλλα ειδικη διοικητικη επιτροπη και ως τετοια λειτουργει.Για αυτο και κατα της αποφασης προβλεπεται προσφυγη ουσιας στο ΣΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΦΕΣΗ.Τελος ο Μουρκουσης δεν εχει εννομο συμφερον στην καταγελλια διοτι την εκανε 13 νοεμβριου μια ημερα απο τις δευτερες εκλογες που δεν συμμετειχε..επομενως το εννομο συμφερον του δεν ειναι ενεστως διοτι θα επρεπε να αμφισβητησει την μη αναρτηση μεχρι το περας διεξαγωγης της πρωτης ψηφοφοριας..ενας φιλος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...