Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Ήπια (ή ...έντονη) συγχώνευση ή συνεργατικότητα η λύση στα ...νέα νοσοκομεία

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις άγριες περικοπές και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει σχεδιάσει στον τομέα της Υγείας με όχημα και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων που σχεδιάζεται να έχουν προωθηθεί ως τον Απρίλη του 2011.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο σταθμό «REAL FM» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για τις περικοπές 1,4 δισ. ευρώ που θα γίνουν το 2011 στα κονδύλια για την Υγεία, που μεταφράζεται στον παραπέρα στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και την επέκταση των χαρατσιών που θα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Συμπληρώνοντας ότι το πετσόκομμα των πόρων για την Υγεία «έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος, γιατί στις 10 Φεβρουαρίου θα είναι η τρόικα εδώ να ελέγξει και για την Υγεία και για τα υπόλοιπα…».
Ο υπουργός ρωτήθηκε ακόμα σε πόσα και ποια νοσοκομεία θα μπει λουκέτο και απάντησε: «…δεν είμαι έτοιμος να πω ποια και δεν είμαι έτοιμος να πω πώς»… Αποφεύγοντας τη λέξη «κατάργηση» και μιλώντας για συγχωνεύσεις διευκρίνισε ότι υπάρχουν οι ήπιες συγχωνεύσεις, όπου ένας διοικητής θα διοικεί περισσότερα νοσοκομεία, και οι έντονες. Στις πιο… έντονες συγχωνεύσεις, όπως είπε ο υπουργός, συμπεριλαμβάνονται:
«…Η συνεργατικότητα ανάμεσα σε νοσοκομεία της ίδιας περιοχής, που συνεργατικότητα τι σημαίνει; Μεταφέρω τις δυνάμεις που έχουν να κάνουν με την καρδιά, με τα παθολογικά στη μία νοσοκομειακή μονάδα και τις υπόλοιπες στην άλλη νοσοκομειακή μονάδα. Ετσι δεν έχω το φαινόμενο των ελλείψεων που βλέπουμε στα νοσοκομεία, αλλά έχω υπερπληθώρα παροχής υπηρεσιών σε μια απόσταση 20-30 χιλιομέτρων…» (βλέπε Αγρινίου Μεσολογγίου, δικιά μας σημείωση).
Ο υπουργός είπε ότι αυτή η μορφή συγχωνεύσεων θα ξεκινήσει από την Αθήνα. Και συνέχισε: «…και μετά θα πάμε στην υπόλοιπη χώρα. Και η πιο έντονη συγχώνευση είναι αυτή όπου μία μονάδα που σήμερα αποκαλείται νοσοκομείο και μάλιστα γενικό και έχει 30 κρεβάτια και 50 κλινικές που λέει ο λόγος, θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας, πρωτοβάθμια δηλαδή φροντίδα υγείας και το βασικό της δυναμικό θα περάσει στο κοντινότερο νοσοκομείο».

(πηγή NewsPressAgrinio, Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...