Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πρόστιμο επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες?

Θα γίνει… επανάσταση!
Πρόστιμο επιστροφής… της επιστροφής του ΦΠΑ σε εκατοντάδες αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία
Ανακάλυψαν ύστερα από δέκα χρόνια πως χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα δεν έπρεπε να παίρνουν την επιστροφή του ΦΠΑ και τους ζητούν τώρα, με τη διαδικασία του προστίμου, να δώσουν πίσω τα λεφτά!
Τα πρόστιμα ανά παραγωγό θα φτάνουν και τις 30.000 ευρώ… Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία στις Δ.Ο.Υ.

Στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιτζή έγιναν καταγγελίες για αγρότες, συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις που με εικονικά στοιχεία έπαιρναν την επιστροφή του ΦΠΑ, αυτός κίνησε, ως όφειλε τη διαδικασία, έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, η Επιθεώρηση διεξήγαγε τους επανελέγχους και οι σχετικοί φάκελοι πήγαν στις Δ.Ο.Υ., οι οποίες και κάνουν τους τελικούς ελέγχους. Έως αυτή τη στιγμή επισήμως δεν έχει βεβαιωθεί πρόστιμο σε καμία περίπτωση, καθώς «είναι σε πλήρη εξέλιξη» η όλη διαδικασία, η οποία μάλιστα «είναι εξαιρετικά χρονοβόρος».
Το θέμα πάντως υπάρχει, οι Εφορίες έχουν αναλάβει να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά. Στην πραγματικότητα, τυπικός θα είναι περισσότερο ο έλεγχος των Δ.Ο.Υ., αφού προηγήθηκαν οι έλεγχοι και επανέλεγχοι που αναφέραμε πριν. Οι Δ.Ο.Υ. στην ουσία αναμένουν την πολιτική απόφαση για να προχωρήσουν ή μη στην επιβολή – βεβαίωση των προστίμων. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι το γεγονός πως κανείς προϊστάμενος, διευθυντής ή αρμόδιος υπάλληλος Εφορίας σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο δεν δίνει, ούτε καν ανεπίσημα, την παραμικρή πληροφορία γι’ αυτή την υπόθεση… καθώς όλοι γνωρίζουν το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκαλέσει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας πάντως, αυτή την περίοδο το αρμόδιο υπουργείο και οι υπηρεσίες του εξετάζουν τις παραγραφόμενες περιπτώσεις, εκείνες δηλαδή που έχουν να κάνουν με τα ποσά επιστροφής ΦΠΑ που δόθηκαν το 2003-2004.
Απ’ το 2004 και μετά, όπου βεβαιωθούν παραβάσεις, όπου δηλαδή διαπιστωθεί ότι κακώς ο αγρότης έπαιρνε την επιστροφή, θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο. Το οποίο, ανά περίπτωση, θα ξεκινά απ’ τις 3.000 ευρώ και θα φτάνει… στις 30.000!!! Να σημειωθεί ότι κατά δόσεις φθάνουν τα σχετικά σημειώματα στις Δ.Ο.Υ., αφού στην Επιθεώρηση Δυτικής Ελλάδας συνεχίζονται οι επανέλεγχοι.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στη συνολική εφαρμογή του μέτρου επιβολής των προστίμων, …είναι πολλές εκατοντάδες οι αγρότες που θα βρεθούν, χωρίς καμιά δική τους ευθύνη, στη δύσκολη θέση να πρέπει να πληρώσουν εξοντωτικό πρόστιμο. Βέβαια… ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Ωστόσο είναι χρήσιμο να τονισθεί πως οι ευθύνες για την όλη κατάσταση βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο το κράτος. Θα εξαιρέσουμε βέβαια τις περιπτώσεις ορισμένων αγροτών που προσπάθησαν και κατάφεραν, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του κράτους, να το εξαπατήσουν με πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές επί ανύπαρκτης παραγωγής.
Αυτοί, σαφώς και θα πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις. Οι υπόλοιποι όμως δεν φταίνε σε κάτι. Βρήκαν μια διαδικασία που λειτουργούσε με την ανοχή και παρότρυνση των κυβερνήσεων και απλώς εντάχθηκαν σ’ αυτή. Και αν τα στοιχεία δεν ήταν σωστά, όφειλε εξ αρχής το κράτος να εντοπίσει τα λάθη και να μην δίνει τα χρήματα. Τόσα χρόνια μετά, τι ζητά; Και από ποιον;

(πηγή Συνείδηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...