Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η ομιλία του νέου Δημάρχου ΙΠ Μεσολογγίου κατά τη σημερινή ορκωμοσία

Οφείλω να σας εκφράσω κατ΄ αρχάς τις ευχαριστίες μου γιατί τιμάτε ιδιαίτερα σήμερα με την παρουσία σας την ορκωμοσία του Δ.Σ. του νέου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Αφετέρου και με αφορμή τη σημερινή τελετή θα προσπαθήσω εν συντομία να σας εκφράσω ορισμένες προγραμματικές μου σκέψεις που αφορούν τον νέο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.
Οι σκέψεις αυτές εκκινούν από τη βασική μου αντίληψη περί ευθύνης. Είναι ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο των ευθυνών που οφείλουμε να σηκώσουμε στους ωμούς μας, τόσο εγώ ως Δήμαρχος , όσο και το σύνολο της νέας δημοτικής αρχής που σήμερα ορκίστηκε. Και είναι ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο αυτό για τρεις κυρίως λόγους :
1ον) Γιατί καλούμαστε να κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της εξυπηρέτησης του πολίτη και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος στο νέο δήμο των 680.000 στρεμμάτων και των 36.000 ανθρώπων υπό την σκέπη μιας σημαντικής διοικητικής μεταρρύθμισης που μεταβιβάζει πολλές αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους και της Νομαρχίας στο Δήμο, αλλά διαπνέεται σε αυτά τα πρώτα της βήματα από αρκετές ασάφειες, παραλείψεις έως και αστοχίες.
Σε αυτό το νέο δήμο των 4 Δημοτικών κοινοτήτων, και των 15 τοπικών διαμερισμάτων, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι ο Καλλικράτης και η συνένωση των τριών Δήμων ,έγινε για το συμφέρον των πολλών και με σκοπό να βελτιώσει τις ανεπάρκειες που παρουσίασε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο , εκείνο του Καποδίστρια.
2ον) Ο δεύτερος λόγος που καθιστά ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο ευθύνης που προανέφερα , έχει να κάνει με την συγκυρία. Αναλαμβάνουμε την τύχη του νέου Δήμου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, κοινωνικής απαισιοδοξίας και ηθικής κατάπτωσης. Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή και ίσως για αυτό το στοίχημα που προανέφερα γίνεται περισσότερο ελκυστικό και προκλητικό θα έλεγα. Καλούμαστε να μετατρέψουμε τις τεράστιες δυσκολίες σε ελπίδα και προοπτική και για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ , ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ .  ΕΙΜΑΣΤΕ -ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ- ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΟΧΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ) ΟΥΤΕ ΑΠΛΟΙ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ , σε ένα δήμο (που οφείλω να το πω δυστυχώς) αποτελεί οικονομικά , θεσμικά, διοικητικά , μια χειροπιαστή μικρογραφία του ελληνικού προβλήματος και της περιπέτειας που όλοι μας τώρα βιώνουμε.
3ον) Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ιστορία. Με το ιδιαίτερο αξιακό φορτίο που κουβαλά ο τόπος τούτος λόγω της ιστορικής του εξέλιξης. Η πόλη των ελευθέρων πολιορκημένων, το ανατολικό και οι Οινιάδες, έχουν σημαδέψει με την ιστορική τους παρουσία την αρχαία αλλά και την νεώτερη Ιστορία της χώρας μας και της οικουμένης θα έλεγα. Ζούμε επομένως σε ένα τόπο με σημαντικές ιστορικές καταβολές και καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές μιας σπουδαίας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Όμως ευθύνη και ελευθερία είναι δύο έννοιες που η μία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως την άλλη. Η ευθύνη χωρίς ελευθέρια μετατρέπεται σε σκλαβιά και η ελευθερία χωρίς ευθύνη σε ασυδοσία.
Άρα στον τόπο που κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι και δημότης μας , καλούμαστε με την μέγιστη υπευθυνότητα να συλλογιστούμε , να πράξουμε και να διοικήσουμε το δήμο μέσα σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας που δεν θα μετατρέπεται σε αδράνεια, σε ανομία , σε εφησυχασμό και σε οκνηρία.
Απαιτείται να αγαπήσουμε αυτό τον τόπο με ένα διαφορετικό τρόπο, με ένα ιδιαίτερο πνεύμα. Ν΄ αφήσουμε στην άκρη τις μεγάλες κουβέντες ,τα λεκτικά πυροτεχνήματα ,τους εντυπωσιασμούς χωρίς περιεχόμενο, να λειτουργήσουμε επαγγελματικά, με εξωστρέφεια, χωρίς "πατριωτικές φαντασιώσεις" και δίχως να χαϊδεύουμε τα αυτιά όλων. Εμείς μ΄ αυτό το πνεύμα πατριωτικής ευσυνειδησίας θα πορευτούμε και σε αυτήν ακριβώς την πορεία θα αναζητήσουμε συγκλίσεις και συνεργασίες.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι στους δημοτικούς συμβούλους να είναι σιδεροκέφαλοι και σε εσάς και τις οικογένειες σας υγεία και να έχουμε μια δημιουργική χρόνια. Σας ευχαριστώ.

Σχόλιο από Σταλίκι:

Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο για το καλό του τόπου.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά για να καταλάβω, ο νέος Δήμος είναι της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου ή Δήμος Μεσολογγίου; Εάν είναι το δεύτερο μην γράφετε αστοχίες συνέχεια, εάν είναι το πρώτο αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους υπόλοιπου Δήμους και μάλιστα μεγάλες. Εκτός αν τους ονομάσουμε όλους ιερούς. Για την αποκατάσταση της αλήθειας μόνο το Μεσολόγγι έχει τον τίτλο Ιερά πόλη και καμάρι μας, αλλά όταν πρόκειται για το νέο Δήμο τότε αυτός θα ονομάζεται Δήμος Μεσολογγίου.

Σταλίκι είπε...

Σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη (νόμος 3852/2010) ο Δήμος ονομάζεται "Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΘΕΣΕΣ ΣΤΑΛΙΚΙ.
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΙΕΡΑ" ΜΠΡΟΣΤΑ?
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟΣ....

Ανώνυμος είπε...

Πολύ απλά αγαπητέ φίλε, το Μεσολόγγι είναι Ιερά πόλη και όχι το Νιχώρι, το Αιτωλικό ή η Κατοχή. Το Μεσολόγγι είναι τμήμα και πρωτεύουσα του νέου Δήμου, δεν είναι όλος ο νέος Δήμος. Μην ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου.

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε, όταν θες να πας μια βολτα λες "παω μια βολτα στο Αιτωλικο του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου"? Μην τα μπερδευετε τα πραγματα. Άλλο η επισημη ονομασια του δήμου κι αλλο τα ονοματα των πόλεων που τον αποτελούν. Συμφωνω με το Σταλικι. Διαφωνω με τη λογικη να "κρυβουμε" την επισιμη ονομασια για να μην τσαντιστουν οι γυρω γυρω (δηλαδή οι Αιτωλικιωτες αφού οι Οινιαδιτες δεν εχουν και μεγαλο προβλημα...).

Ανώνυμος είπε...

Η κουτάλα του νέου Δήμου θα είναι
ιερή?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...