Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κάναμε ένα μικρό λάθος και το διορθώσαμε...

Εντοπίστηκε ένα λάθος και διορθώθηκε στην κατανομή εδρών στα τοπικά συμβούλια.
Το λάθος ήταν ότι στη Δημοτική Κοινότητα Κατοχής ενώ οι έδρες αναφέρονται 3-1-1, στα πρόσωπα που αναφέρεται ότι εκλέγονται δεν αναφερόταν ο κ. Καφφές Γεράσιμος (Πρεβεζάνος) αλλά ο κ. Ζυγιώτης Γεράσιμος (Μουρκούσης), πράγμα που με τους υπολογισμούς που κάναμε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 
Τρόπος υπολογισμού εδρών
Στις Δημοτικές Κοινότητες ο συνδυασμός του Δημάρχου εκλέγει τα 3/5 των εδρών (άρα από 3 στο Αιτωλικό, στην Κατοχή και στο Νεοχώρι και 7 στη ΙΠ Μεσολογγίου). Αυτό γιατί δεν ξεπέρασε πουθενά το 60% οπότε και θα είχε ίσως περισσότερους συμβούλους.
Οι υπόλοιποι συνδυασμοί εκλέγουν τους συμβούλους τους ως εξής:
Από τις έγκυρες ψήφους αφαιρούνται οι ψήφοι του νικητή και οι υπόλοιπες ψήφοι διαιρούνται με τις έδρες που πρέπει να μοιραστούν οι "χαμένοι" (2 για το Αιτωλικό, την Κατοχή, το Νεοχώρι και 4 για την ΙΠ Μεσολογγίου). Ο αριθμός που προκύπτει είναι το εκλογικό μέτρο (ΕΜ). Όποιος συνδυασμός πιάσει το ΕΜ εκλέγει και σύμβουλο. Έτσι για παράδειγμα στην Κατοχή ο κ. Μουρκούσης εκλέγει 1 σύμβουλο αφού το ΕΜ ήταν 526 ψήφοι και ο συνδυασμός πήρε 784 ψήφους. Στη συνέχεια, η 1 έδρα που απομένει δίνεται στο συνδυασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο, δηλαδή στο συνδυασμό Πρεβεζάνου.

Για τις τοπικές κοινότητες ο τρόπος που υπολογίζονται οι έδρες είναι ο εξής:
Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαρείται με το σύνολο των εδρών. Αυτός ο αριθμός είναι το εκλογικό μέτρο (ΕΜ). Έδρες δικαιούνται οι συνδυασμοί που "έπιασαν" το ΕΜ. Οι υπόλοιποι ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΡΑ ούτε στη δεύτερη κατανομή. Έτσι για παράδειγμα στη Γουριά το ΕΜ είναι 234 ψήφοι. Ψήφους πάνω από το ΕΜ έχει μόνο ο συνδυασμός Πρεβεζάνου και οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται έδρα. Άρα ο συνδυασμός Πρεβεζάνου εκλέγει όλους τους συμβούλους της κοινότητας.
Στην κοινότητα Ευηνοχωρίου, το ΕΜ είναι 413 και κανένας συνδυασμός δεν έχει ψήφους πάνω από αυτό. Έτσι οι 3 έδρες μοιράζονται στη Β' κατανομή στους συνδυασμού με τα 3 μεγαλύτερα υπόλοιπα ψήφων, δηλαδή από 1 σε Κατσούλη, Αναγνωστόπουλο, Πρεβεζάνο.

Να επαναλάβουμε ότι:
--> οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων εκλέγονται με φανερή ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών της κοινότητας την 1η Κυριακή του Ιανουαρίου (2/1/2011).
--> πρόεδρος τοπικής κοινότητας εκλέγεται αυτός που πήρε τις περισσότερες ψήφους του συνδυασμού που κέρδισε την κοινότητα.
--> εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας εκλέγεται όποιος έχει τις περισσότερες ψήφους από το συνδυασμό που κέρδισε την μονομελή κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρεί στο νόμο 3852/7-6-2010: Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης και συγκεκριμένα στα άρθρα 32 (κατανομή εδρών δημοτικού συμβουλίου - εδρών δημοτικής κοινότητας), άρθρο 79 (εκλογή προέδρου δημοτικής κοινότητας), άρθρο 37 (εκλογή συμβούλων τοπικών κοινοτήτων και εκπροσώπου τοπικής κοινότητας) και άρθρο 40 (πρόεδρος τοπικής κοινότητας).

Μπορείτε να βλέπετε τις εκτιμήσεις μας κάνοντας κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο στην δεξιά στήλη της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...