Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Οι έφεδροι του νομού στο ύψωμα "Βίγλα" στα ελληνοαλβανικά σύνορα

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αιχμή)

Ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών νομού Αιτωλοακαρνανίας, οργάνωσε και φέτος την 20/11/2010, επίσκεψη - προσκύνημα στο ύψωμα Βίγλα προς τιμή των 45 πεσόντων του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στην περιοχή από 14 - 17/11/1940.
Αποτελεί εκτέλεση καθήκοντος και εκπλήρωση χρέους των εφέδρων αξιωματικών του νομού, να αποτίουν κάθε χρόνο φόρο τιμής στους αθάνατους αυτούς νεκρούς του ηρωικού μας Συντάγματος. Έγινε κατάθεση στεφάνου, προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη από κοινού ο Εθνικός μας Ύμνος.
Σύμφωνα με στοιχεία από το βιβλίο «Ιστορία του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων» του συμπολίτη μας ε.α. αντιστράτηγου Νικ. Κολόμβα, το Σύνταγμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως δύναμη κρούσεως στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπου ενεπλάκη σε σφοδρότατες μάχες με σημαντικότερη την ομώνυμη μάχη στο ύψωμα Βίγλα. Μετά την επιτυχή έκβαση της κρίσιμης μάχης του Καλπακίου, το 2/39 Σύνταγμα διατάχθηκε να αναλάβει επιθετική ενέργεια στην κατεύθυνση των υψωμάτων Γκραμπάλα, Τσουφοράχη, Κεφαλοβουργάρα, Βίγλα ή Σκοπιά και να την καταλάβει. Η περιοχή κατεχόταν από ισχυρές δυνάμεις της 23ης Ιταλικής Μεραρχίας
Φερράρα.
Κατά την διαδρομή πήραμε από τα Γιάννενα την κυρία Ουρανία Σκαρβέλη, που έζησε για 13 χρόνια στο Μεσολόγγι. Έγινε σύντομη επίσκεψη στο
πολεμικό μουσείο Καλπακίου και ενημέρωση από τον στρατιώτη πού υπηρετούσε εκεί. Βαθιά συγκινημένη η κα Σκαρπέλη, μας έδειξε στην προθήκη του Μουσείου, το διάτρητο από θραύσματα χειροβομβίδας χιτώνιο του πατέρα της λοχαγού Γεωργίου Τσίτουπού τραυματίστηκε στις επιχειρήσεις του Καλπακίου.
Μετά την εκδήλωση οι 44έφεδροι και φίλοι τους επισκέφθηκαν τα πανέμορφα Ζαχοροχώρια, Μονοδένδρι και Τσεπέλοβο.

Αθαν. Σπυρόπουλος

Σχόλιο από Σταλίκι:
Όχι, φέτος δεν κατέθεσε στεφάνι εκ μέρος του Δήμου ο κ. ....Αιβάζογλου Γιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...