Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Απάντηση υφυπουργού πολιτισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Τις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τον χάρτη των Αρχαιολογικών Μουσείων της Αιτωλοακαρνανίας περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γεώργιος Νικητιάδης σε απάντησή του προς τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη (σΣ: δείτε ΕΔΩ την σχετική ερώτηση).
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι στην αρ. 4/14.5.2010 συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων εξετάστηκε το θέμα σκοπιμότητας ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι και ακολούθησε η έκδοση της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ1/Φ21- ΛΣΤ/338π..έ/30.08.2010 Υπουργικής Απόφασης, με την οποία αναβάλλεται η λήψη απόφασης για το θέμα της σκοπιμότητας ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι. Η απόφαση αυτή δυσαρέστησε ιδιαίτερα το Μεσολόγγι.
Τονίζει παράλληλα πως εγκρίθηκε η συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση κατά προτεραιότητα των δυνατοτήτων μετατροπής του κτηρίου των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε μουσείο και για τον καθορισμό του χαρακτήρα του και του κτηριολογικού προγράμματος, ώστε αυτό να αποτελέσει το κεντρικό μουσείο του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ως γνωστόν εξάλλου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν τρία Αρχαιολογικά Μουσεία σήμερα, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αγρινίου, Θέρμου και Θυρρείου.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ιδρύθηκε τη δεκαετία 1960 και στην έκθεσή του εκπροσωπούνται αρχαιολογικές θέσεις από ολόκληρο το νομό, εκτός των περιοχών του Θέρμου και του Θυρρείου, που παρουσιάζονται στα ομώνυμα αρχαιολογικά μουσεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υφυπουργό Πολιτισμού Γεώργιο Νικητιάδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές του Θέρμου, δεν λειτουργεί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η τακτοποίηση – ταξινόμηση των εκθεμάτων του στο πλαίσιο σύνταξης της μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης του Νέου Μουσείου Θέρμου, συνολικού εμβαδού 1400τλ.μ., το οποίο διαθέτει – πλέον των εκθεσιακών χώρων – αποθήκες, εργαστήρια, γραφεία, χώρους πολλαπλών χρήσεων, χώρους εξυπηρέτησης κοινού. Το έργο κατασκευής του μουσείου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ/ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, με προϋπολογισμό 3.195.234 ευρώ.
Στην παρούσα φάση εκπονείται από την ΛΣΤ΄ ΕΚΠΑ και την Δ/νση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων η μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη του Μουσείου Θέρμου, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Το Αρχαιολογικό Μουσείου Θυρρείου ιδρύθηκε το 1962 (και μερική επανέκθεσή του πραγματοποιήθηκε το 2002) περιλαμβάνει ευρήματα που φωτίζουν την ιστορία του αρχαίου Θυρρείου, έδρας του Κοινού των Ακαρνάνων, καθώς και ευρήματα από το Ανακτόριο, τη Βόνιτσα και την Πάλαιρο. Το 2005 εκπονήθηκε μελέτη επέκτασης του Μουσείου από τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, θυμίζει ο υφυπουργός.

(από Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...