Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ψηφιακή διαδικτυακή μετάδοση του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Λάβαμε από την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και δημοσιεύουμε:
Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα
στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο
του Πανεπιστημίου Πατρών:

Ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση (live streaming project)
του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Εικόνες του 21ου Αιώνα»
15-18 Μαρτίου 2011

Α. Το τεχνολογικό εγχείρημα
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εφαρμόζουν για πρώτη χρονιά φέτος ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση του Φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια. Ταινίες, παρουσιάσεις σκηνοθετών, τελετές, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά προγράμματα και ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα εξαπλωθούν σε 4 διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα, Λευκωσία) μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ και του Εργαστηρίου, αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά ένα διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα συμβάλει ενεργά στην ευρεία προβολή και διάδοση του ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικού είδους, την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των θεατών για τις ταινίες τεκμηρίωσης και τις θεματικές τους, φέρνοντας στο επίκεντρο το πραγματικό ενδιαφέρον του είδους του ντοκιμαντέρ: τον άνθρωπο.
Η επιστημονική υποστήριξη του εγχειρήματος, στη ζωντανή μετάδοση μέρους του προγράμματος του φεστιβάλ (live streaming), θα γίνει από το Εργαστήριο Ηλεκτρα-κουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ, το οποίο δραστηριοποιείται στον χώρο του ήχου και της εικόνας από το 1980. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μετάδοση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πραγματικό χρόνο και μέσω διαδικτύου» / «Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΚ ΚτΠ και ΕΠΕΑΕΚ), το εργαστήριο και η ομάδα ασχολείται με σχετικές δραστηριότητες στον χώρο της ζωντανής – live streaming μετάδοσης οπτικό-ακουστικού υλικού υψηλής ευκρίνειας. Παράδειγμα αυτών και η πρωτοποριακή Διαδικτυακή Παγκόσμια Μετάδοση σειράς συναυλιών της Philadelphia Orchestra μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) / internet 2, στο ΑΠΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ρομποτικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα περιφερικού ήχου προτύπου Dolby Digital AC-3.
Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ και του Εργαστηρίου, είναι πρώτη φορά που ένα διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή Ντοκιμαντέρ μεταδίδεται ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες.
Το πρόγραμμα της ταυτόχρονης μετάδοσης στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ομάδα Τεχνολογίας Ήχου και Ακουστικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ (Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι προβολές θα φιλοξενηθούν στο μικρό αμφιθέατρο του ΣΠΚ, καθημερινά από την Τρίτη έως την Παρασκευή, 15-18 Μαρτίου 2010.

· Ώρα έναρξης: 20.00.
· Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Β. Τα ντοκιμαντέρ
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση, αλλά και στο έργο της πολυβραβευμένης Τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα. Παράλληλα, και εν όψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, πραγματοποιεί αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ξεχωριστή πραγματικότητα των ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Κυριακή Μάλαμα, μια δημιουργό που έχει χαράξει στο ντοκιμαντέρ τις δικές της διαδρομές. Τέλος, σημαντική θέση στο πρόγραμμα του 13ου ΦΝΘ κατέχει το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, με ταινίες που σκιαγραφούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής και με επίκεντρο κοινωνίες σε αναβρασμό και μέρη που συνταράσσονται σε καθημερινή βάση.
Στο ΣΠΚ θα προβληθούν έξι ντοκιμαντέρ (δύο ξένες και 4 ελληνικές παραγωγές), ως εξής:

Τρίτη 15/3/11
«Sweeτ canary»(Καναρίνι μου γλυκό) (89΄) του Roy Sher
Το συναρπαστικό μουσικό ταξίδι τριών νέων μουσικών απ’ την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, που ακολουθεί τα μουσικά βήματα της κορυφαίας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου Ρόζας Εσκενάζι

Τετάρτη 16/3/11: (2 ταινίες)
«Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν»(53΄) της Καλλιόπης Λεγάκη
52 θαμώνες του μπαρ «Dasein» στα Εξάρχεια εξομολογούνται προσωπικές τους ιστορίες.

«The Road to Here»(55΄) του Λευτέρη Φυλακτού
Η ιστορία μιας 50χρονης με διδακτορικό στην ψυχολογία, αθλήτριας, μαραθωνοδρόμου και θύματος παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που στην εφηβεία της έχασε την ακοή της και την επανέκτησε μόλις το 2008, και η οποία έτρεξε την διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών.

Πέμπτη 17/3/11
«The Tillman story»(95΄) του Amir Bar-Lev
Το 2002, ο Πατ Τίλμαν εγκατέλειψε την καριέρα του στο επαγγελματικό αμερικάνικο ποδόσφαιρο για να καταταγεί στις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Αυτόματα μετατράπηκε σε σύμβολο πατριωτισμού. Όμως η αλήθεια για τον Πατ Τίλμαν είναι πολύ πιο σύνθετη –και τελικά πολύ πιο ηρωική– απ’ την καρικατούρα που δημιούργησαν τα ΜΜΕ.

Παρασκευή 18/3/11: (2 ταινίες)
«Greek crisis explained»(3΄) της Ομάδας Nomint
Η οπτική γωνία της Νomint, που ειδικεύεται στο χώρο του motion design, σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση.

«Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη
Η καταγραφή του μόχθου τριών Roma απ’ την Αλβανία, δύο Ινδών, ενός Τούρκου κι ενός μόνο Έλληνα-ανάμεσά τους κι ένα παιδί-, που ανακυκλώνουν τα μέταλλα μιας ολόκληρης χώρας, μέσα στον φυσικό κύκλο των εποχών και μέσα στον φρενήρη κύκλο της παγκόσμιας οικονομίας.

Πληροφορίες στη γραμματεία του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου: 2610-993.999, confer@upatras.gr

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΣΠΚ: http://www.confer.upatras.gr/events.php


Από τη Γραμματεία του ΣΠΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...