Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση Μουρκούση για τα αίτια της ήττας στο Μεσολόγγι

Λάβαμε επιστολή - απάντηση από τον κ. Ν. Μουρκούση στο δημοσίευμα της Αιχμής της Τετάρτης 16/02/2011 που αφορούσε στη δημοσιοποίηση αναφοράς προς τον Πρόεδρο της ΝΔ του συνδυασμού Πρεβεζάνου.
Για να υπάρχει πλήρης εικόνα, αναρτούμε στη συνέχεια καταρχήν το αρχικό δημοσίευμα της Αιχμής, την επιστολή Μουρκούση αλλά και την απάντηση της Αιχμής στην έκδοση που κυκλοφορεί (και που αναμένεται να πουλήσει πολλά φύλλα όπως και η προηγούμενη)...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΙΧΜΗ

«Ήμασταν μόνοι μας». 
Με αυτό το συμπέρασμα ο συνδυασμός του Γιώργου Πρεβεζάνου καταλήγει στην πολυσέλιδη απολογιστική επιστολή του στην οποία επιχειρείτο να εξηγηθεί η ήττα στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ένα μήνα μετά την αναπάντεχη, για πολλούς, ήττα του συνδυασμού «Πορεία Δημιουργίας» με ομόφωνη απόφαση της δημοτικής ομάδας εστάλη επιστολή με παραλήπτες τον πρόεδρο της ΝΔ, τον γ.γ. Α. Λυκουρέντζο και τον γραμματέα Αυτοδιοίκησης όπου μετά την ανάλυση ενός πλήρους σκεπτικού για τα αίτια της ήττας καταλήγει στο εξής:
Α) Κύρια αιτία θεωρείται η υποψηφιότητα του «ανεξάρτητου» και στην ουσία «αντάρτη» Ν. Μουρκούση. «Ο κ. Μουρκούσης εντάχθηκε στη ΝΔ, εξελέγη 2 τετραετίες νομαρχιακός σύμβουλος, διετέλεσε δύο διετίες αντινομάρχης, ορίσθηκε διοικητής σε ΔΕΚΟ από τη ΝΔ και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το κόμμα που τον ανέδειξε δημιούργησε όλα τα παραπάνω. Ποιος φταίει και ποιος ευθύνεται για την συνεχή υποστήριξή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Β) Ηθικός αυτουργός και πρωταγωνιστής για την απώλεια της εκλογής θεωρείται από τον συνδυασμό ο βουλευτής Μ. Σαλμάς. Χωρίς την δυναμική υποστήριξη του προαναφερόμενου ο κ. Μουρκούσης δεν θα είχε αναπτύξει αυτή την δυναμική και δεν θα είχε καμία τύχη ως «ανεξάρτητος».
Γ) Δεν χάσαμε την εκλογή από ιδεολογικούς αντιπάλους οι οποίοι μας υπερψήφισαν, αλλά από δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης.
Δ) Για άλλη μια φορά φάνηκε η οργανωτική αδυναμία της Ν.Δ. να υποστηρίξει μια εκλογική διαδικασία σε δημοτικό επίπεδο και να συσπειρώσει όπως το ΠΑΣΟΚ στελέχη και ψηφοφόρους.

Η στάση των βουλευτών
Ο συνδυασμός εξαπολύει μύδρους για την στάση των τοπικών βουλευτών και πολιτευτών. Την μεγαλύτερη κριτική δέχεται ο κ. Σαλμάς και μάλιστα σε σκληρό ύφος: «Η πολιτική συμπεριφορά του κ. Σαλμά κρίνεται ως απαράδεκτη, αλαζονική, προκλητική και συγχρόνως προσβλητική προς υψηλόβαθμα θεσμικά πρόσωπα της ΝΔ και προς τους απλούς οπαδούς», αναφέρεται και παρατίθενται στη συνέχεια φράσεις του κ. Σαλμά προς τον κ. Πρεβεζάνο του τύπου «θα κάνω τα πάντα για να μην φτιάξεις ψηφοδέλτιο» και «θα δείξω ποιος κάνει κουμάντο στην Αιτωλ/νία». «Η συνέχεια ήταν να ενισχύει το ψηφοδέλτιο του κ. Μουρκούση και αντίθετα να αποδυναμώνει και να εμποδίζει στελέχη να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου της ΝΔ. Στη συνέχεια ο συνδυασμός απευθύνει σκληρά ερωτήματα για την στάση του κ. Σαλμά προς τη ΝΔ και καταλήγει: «Έχει το δικαίωμα ο κ. Σαλμάς να αυτοανακηρύσσεται Φεουδάρχης της Αιτωλ/νίας»;
Για τον κ. Σταμάτη σημειώνεται ότι «δεν είχε αισθητή εμπλοκή στα δημοτικά δρώμενα αφού ήταν υποψήφιος στο Αγρίνιο, ωστόσο τοπικά στελέχη του ήταν στο ψηφοδέλτιο του κ. Μουρκούση όπως και το 2006. Ακόμη όταν του ζητήσαμε κάποια στελέχη να ενσωματωθούν στο ψηφοδέλτιό μας αρνήθηκαν ή κατέληξαν στο ψηφοδέλτιο του κ. Μουρκούση».
Με δύο λέξεις περιγράφεται η στάση του βουλευτή Κ. Καραγκούνη: «Άφαντος, αναζητείται», λέει.
Για τον Σπήλιο Λιβανό τονίζεται πως δεν βοήθησε ουσιαστικά τον συνδυασμό και η στάση του κρίνεται αμέτοχη και ουδέτερη, πράγμα που στην ουσία βοήθησε την υποψηφιότητα Μουρκούση».
Τέλος, θετικά αξιολογείται μόνο η προσπάθεια του πολιτευτή Ν. Καραπάνου που «έδωσε πραγματικά μάχη και την πιο ουσιαστική βοήθεια σε όλη την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».
 
Η στάση τοπικών οργανώσεων & παραγόντων
Σε ότι αφορά τη ΝΟΔΕ και τις τοπικές τονίζεται πως όλες έδωσαν βοήθεια πλην της ΔΗΜ.Τ.Ο. Κατοχής δεδομένου ότι ο πρόεδρος της οποίας ήταν υποψήφιος με τον κ. Μουρκούση.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Δημ. Μουρκογιάννη. Γι’ αυτόν αναφέρεται ότι «παρ’ όλη την αρχική του δέσμευση ότι θα υποστηρίξει την όποια επιλογή της ΝΔ εντούτοις στην πορεία παρέσυρε δημοτικούς συμβούλους και στήριξαν Μουρκούση».

Ο β΄ γύρος
Μεγάλη σημασία έχουν κάποια αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή σύμφωνα με τα οποία η δύναμη των προερχόμενων από τη ΝΔ υποψηφίων στον Α΄ γύρο ήταν 46,4% έναντι 43,1% των υποψηφίων απ’ το ΠΑΣΟΚ. «Αν συνυπολογίσει κανείς ότι όσοι από το ΚΚΕ - ΣΥΝ - Οικολόγους πήγαν την β΄ Κυριακή να ψηφίσουν οι περισσότεροι ήταν δημόσια προσκείμενοι στον κ. Πρεβεζάνο τότε το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η εκλογή αυτή δεν έπρεπε να χαθεί έστω και την τελευταία στιγμή», είναι η άποψη των συντακτών της επιστολής. Τότε τι μπορεί να έγινε δεδομένου ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία Πρεβεζάνου - Μουρκούση 3 μέρες πριν την Β΄ Κυριακή για υποστήριξη; Προφανώς υπονοείται πως δεν τηρήθηκε και αναφέρονται παραδείγματα: «Σε έλεγχο που έγινε σε Δ.Δ. όπου είναι εγγεγραμμένα 950 άτομα την πρώτη ψήφισαν 580 και την δεύτερη 427. Την 2η Κυριακή περίπου 50 άτομα προσκείμενα στη ΝΔ που είχαν ψηφίσει την Α΄ Κυριακή Μουρκούση ασχολήθηκαν με τις αγροτικές εργασίες τους ή με αναψυχή και 15 καταψήφισαν την επιλογή της ΝΔ. «Αυτό σημαίνει πως 65 νεοδημοκράτες δεν προσήλθαν ή καταψήφισαν και είναι κατανοητό πως χάθηκε η εκλογή για 100 ψηφοδέλτια»…


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗ

Προς την εβδομαδιαία εφημερίδα «Αιχμή»

Ι.Π. Μεσολογγίου 19-2-11

Κύριε διευθυντά,

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο άρθρο σας, στο φύλλο της εφημερίδος σας της Τετάρτης 16/2/11, που αφορά την αποτυχία του συνδυασμού Πρεβεζάνου στις δημοτικές εκλογές, θέλω να επισημάνω τα εξής:
Χωρίς να δημοσιεύσετε την επίμαχη επιστολή του συνδυασμού Πρεβεζάνου προς τον Γραμματέα του κόμματος της Ν.Δ., την επικαλείστε και την διερμηνεύετε, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρόσωπό μου. Συγκεκριμένα, γράφετε ότι δεν στηρίχθηκε από εμένα στον 2ο γύρο, αν και είναι σε όλους γνωστό πως πήγα στο γραφείο του, συνοδεία του μεγαλύτερου μέρους των υποψηφίων του συνδυασμού μου και παρά το ότι αρκετοί συνεργάτες μου δυσαρεστήθηκαν με την κίνηση αυτή. Διότι η συγκρότηση του ανεξάρτητου συνδυασμού μας δεν ήταν αποτέλεσμα κομματικών πιέσεων, ανταλλαγμάτων και υποσχέσεων, αλλά ελεύθερης βούλησης και εκτίμησης στο πρόσωπο και τις ικανότητές μου!
Και αντί η (αντικειμενικά) γενναία αυτή κίνηση να επαινεθεί από τον Γ. Πρεβεζάνο, μερικούς μήνες μετά ανασύρονται από εσάς «παλιά ξινά σταφύλια»! Γιατί άραγε;
Μήπως έχει άμεση σχέση με την εκδίκαση της υπόθεσης των προεκλογικών δαπανών και της διαφάνειας στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή 11/2/11; Μήπως κάποιοι πήραν το μήνυμα ότι οι δικαστές δεν παίζουν και πρόκειται να τηρήσουν το νόμο; Και πρέπει να γνωρίζετε πως ο νόμος προβλέπει έκπτωση του υποψηφίου δημάρχου αλλά και ολόκληρου του συνδυασμού του, αν δεν τήρησε την υποχρέωση δημοσιοποίησης εντός προθεσμίας, όλων των προεκλογικών εσόδων-εξόδων στο διαδίκτυο. Κάτι που ο εκλεκτός της Ν.Δ. δεν έκανε και εξέθεσε ανεπανόρθωτα εαυτόν, υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και το κόμμα του..
Θα σας θυμίσω ακόμη πως η κάθοδός μου στις εκλογές ήταν διάφανη και συνειδητή, με διάθεση προσφοράς στον τόπο. Ανακοίνωσα την αυτόνομη υποψηφιότητά μου σε συνέντευξη Τύπου την 6η Σεπτεμβρίου 2010, ενώ η Ν.Δ. έδωσε το χρίσμα στον Πρεβεζάνο στις 24 του ίδιου μήνα. Πως λοιπόν ήμουν «αντάρτης»; Μήπως το κόμμα της Ν.Δ. είχε λόγους ..να χάσει στο Μεσολόγγι αλλά και σε ολόκληρο το νομό και κατέβασε την τελευταία στιγμή υποψήφιο, για να χάσω εγώ; Κι αφού υπέστη εκλογική συντριβή στην Αιτωλοακαρνανία, γιατί κανένα κομματικό τοπικό στέλεχος δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί; Σκεφθείτε το!
Πάντως, ο Γ. Πρεβεζάνος δημόσια είπε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δαπανών και Διαφάνειας στην Πάτρα ότι δεν ήθελε να κατέβει σαν υποψήφιος δήμαρχος, αλλά τον πίεσε το κόμμα!! Άρα, οι αναφορές σας περί «αντάρτη», τουλάχιστον για τις εκλογές του 2010, δεν στέκουν πουθενά..
Και τέλος, ποιος είναι αυτός που προσδοκούσε να σταθούν όλοι «προσοχή» μπροστά του, να συμπαραταχθούν και να τον στηρίξουν άπαντες; Πότε και σε ποιο κόμμα έχει συμβεί, όλοι οι πολιτευτές και βουλευτές να συντάσσονται πίσω από έναν υποψήφιο δήμαρχο; Σε ποια πόλη και σε ποιά χώρα; Εμείς πήγαμε στις εκλογές χωρίς την ουσιαστική στήριξη κανενός, χωρίς καμία βεβαιότητα ότι θα κερδίσουμε, χωρίς να κατηγορήσουμε κανένα, αναπτύσσοντας μόνον το προεκλογικό μας πρόγραμμα και βασιζόμενοι μόνο στο «δείγμα γραφής» και την πολυετή προσφορά εμού και των συνεργατών μου στην τοπική κοινωνία. Και ο κόσμος μας έδωσε το ποσοστό που μας αναλογούσε. Κι αν το ποσοστό αυτό είναι ίδιο με εκείνο που εισέπραξε ο υποψήφιος της Ν.Δ., τότε το κόμμα (το οποίο ιδεολογικά στηρίζω κι εγώ) ας κάνει επιτέλους την αυτοκριτική του!
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να πω δημόσια κάποια πράγματα που όλοι συζητούν χαμηλόφωνα αλλά κανένας δεν λέει φωναχτά και σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή, αφού πρώτος εσείς αναφερθήκατε στο πρόσωπό μου σε σχέση με τη Ν.Δ. και τον υποψήφιο δήμαρχο που στήριξε.

Με τιμή
Νίκος Γ. Μουρκούσης



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΑΙΧΜΗ"

Η απάντηση του κ. Μουρκούση είναι χρήσιμη για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και με χαρά τη δημοσιεύουμε, όπως κάνουμε πάντα.
Σε ότι αφορά κάποια ερωτήματά του που προέκυψαν από την ανάγνωση του άρθρου θεωρούμε χρήσιμο να συμπληρώσουμε ότι η επιστολή δεν δημοσιεύτηκε αυτούσια γιατί αριθμούσε ...10 σελίδες, συντάχθηκε στις 10/12/2010, πριν δύο μήνες δηλαδή και έφτασε στα χέρια μας πριν δέκα μέρες, ΟΧΙ από τον κ. Πρεβεζάνο... Όσο για το χαρακτηρισμό"αντάρτης" δεν είναι δικός μας όρος, αναφέρεται πολλές φορές στην επιστολή και συνηθίζεται όταν κάποιο στέλεχος κατεβαίνει ενάντια στην επιλογή του κόμματός του. Σε ότι αφορά τα γραφόμενα για το Β' γύρο, προκύπτουν αβίαστα από την ανάγνωση της επιστολής.
Τέλος, αδυνατούμε να ακολουθήσουμε το συλλογισμό του βάση του οποίου διερωτάται αν υπάρχει άμεση σχέση της δημοσίευσης της επιστολής με την εκδίκαση της υπόθεσης των προεκλογικών δαπανών. Όσο κι αν βάζουμε τη φαντασία μας να οργιάζει τίποτε δεν μας οδηγεί στο ότι ένας δικαστής μπορεί να επηρεαστεί από την επιστολή του συνδυασμού του κ. Πρεβεζάνου προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Απλά και μόνο θεωρήσαμε ότι υπήρχε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, κάτι που αποδείχτηκε από την τεράστια κυκλοφορία του προηγούμενου φύλλου της Αιχμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...