Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Το παραποτάμιο δάσος του Φράξου

Η 2α Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων το 1971 που με την απόφασή του αυτή θέλησε να υπογραμμίσει την μεγάλη σοβαρότητα και την οικουμενική διάσταση του προβλήματος, που συνδέει τους υγρότοπους με το περιβάλλον και το ανθρώπινο μέλλον. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ, στο Ιράν, η Σύμβαση για την Προστασία των υγροτόπων. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι από όλο τον κόσμο, των οποίων το συνολικό εμβαδόν είναι περίπου 520 εκ. στρ.
Το φετινό θέμα το οποίο επέλεξε η Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους είναι «Δάση για το νερό και τους υγροτόπους», καθώς το 2011 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμιο Έτος για τα Δάση. Στην περιοχή μας σώζονται μικρά παραποτάμια δάση , το σπουδαιότερο των οποίων είναι το δάσος του Φράξου, κοντά στο Λεσίνι.
Έχει έκταση περίπου 600 στρέμματα , έχει κηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και σχηματίζεται από αιωνόβιους Φράξους, Ασημόλευκες, Ασημοιτιές, Φτελιές και Δάφνες. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δάσος του Φράξου είναι αυτό της βόσκησης. Έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με την περίφραξη μέρους του δάσους καθώς και με την φύλαξη του από το Δασαρχείο, αλλά και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Το δάσος του Φράξου, χαρακτηρισμένο ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, έχει ενταχθεί στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου στο οποίο μεταξύ των άλλων απαγορεύεται η βόσκηση. Η Ενεργός Προστασία του Περιβάλλοντος απαιτεί την συμπόρευση των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς στην καθημερινή προστασία των φυσικών οικοτόπων καθώς και των ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ο Φορέας Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στο πλαίσιο αυτό θα προκηρύξει εντός του επόμενου διαστήματος την καταγραφή και παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας των οδηγιών 92/43 και 79/409 της Ε.Ε με σκοπό την προστασία και διαχείριση των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) με τα αντίστοιχα είδη χαρακτηρισμού. Επίσης, προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής καθώς και κοινωνικούς εταίρους για την διοργάνωση δράσεων και ενεργειών ανάδειξης του πολύτιμου δάσους του Φράξου.

(πηγή 29δυτικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...