Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Δραματική η κατάσταση για τους ΤΟΕΒ

Νέα κλοπή σε αντλιοστάσιο στο Μεσολόγγι, στο οποίο μόλις είχαν αποκατασταθεί οι ζημιές από προηγούμενη κλοπή. 
Ανεξέλεγκτη η δράση των επιτηδείων
Σε προηγούμενο δημοσίευμα αναφερθήκαμε στις αλλαγές που νομοθετικά προώθησε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδιώκοντας την επίλυση θεσμικού χαρακτήρα προβλημάτων στη λειτουργία των ΓΟΕΒ, ανοίγοντας το δρόμο για τον ορισμό διοίκησης και διεύθυνσης στον ΓΟΕΒ Αχελώου. Αναφερθήκαμε ακόμη στη φιλότιμη προσπάθεια της Περιφέρειας Δ.Ε. απ’ τα χρήματα που… δεν έχει (!), να αποκαταστήσει τις ζημιές σε κάποια αντλιοστάσια.
Χωρίς νόημα όμως όλα αυτά: Στην περιοχή Φοινικιά στο Μεσολόγγι αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που είχαν προκληθεί (κλοπή χαλκού) και το αντλιοστάσιο παραδόθηκε προχθές. Εχθές το πρωί… πάλι τα ίδια!

Προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κατά της ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητά να ακυρωθεί ως παράνομο το υπ' αριθμ. 29/2011 Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο.
Κατ' αρχάς, ο ΔΣ Χανίων υποστηρίζει ότι η ίδρυση στο Ηράκλειο νέου, δεύτερου στην Κρήτη, Εφετείου, πλήττει την ορθή και νόμιμη οργάνωση και απονομή της Δικαιοσύνης και τα επαγγελματικά και ηθικά συμφέροντα των μελών του Συλλόγου.
Κι αυτό γιατί συνεπάγεται τη διάσπαση και υποβάθμιση του, για 150 έτη, λειτουργούντος Εφετείου Κρήτης στα Χανιά, την αποδιοργάνωση και τη μείωση της ποιότητας της δευτεροβάθμιας Δικαιοσύνης στο Νομό και τη μείωση της ύλης των δικηγόρων των Χανίων.
Οι δικηγόροι των Χανίων υπογραμμίζουν ότι το Π.Δ. 29/2011 είναι παράνομο, καθώς η προηγηθείσα (όπως απαιτεί ο νόμος) γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την ίδρυση του Εφετείου Ηρακλείου δεν περιλαμβάνει εκτίμηση του συνόλου των δικαστικών αναγκών στην επικράτεια (δηλαδή δεν έχει προηγηθεί πανελλαδικός σχεδιασμός του δικαστικού δυναμικού σε κτίρια και προσωπικό), αλλά περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις τοπικές ανάγκες.

ΤΕΜ: Η λύση στο οικονομικό μας πρόβλημα


Πώς γίνονται αγοραπωλησίες, σε γειτονιές της πόλης, με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα

Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας επαναπροσδιορίζει τη μορφή της οικονομίας, σε τοπικό για αρχή επίπεδο, αλλά απ' ότι φαίνεται θα λάβει διαστάσεις, αν συνεχιστεί η πρωτοφανής ύφεση. Η αλλαγή της οικονομίας ξεκινά από τη Μαγνησία, αφού σε γειτονιές της πόλης, κάτοικοι αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες πληρώνοντας µε ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Ο Χρήστος Παπαϊωάννου παρακολουθεί τις συναλλαγές του µε ΤΕΜ στον φορητό του υπολογιστή. Είναι ένα από τα 200 µέλη του Δικτύου ανταλλαγής στη Μαγνησία που χρησιµοποιούν µια εναλλακτική µονάδα αντί του ευρώ...
Δεν αλλάζει χέρια. Δεν τυπώνεται σε χάρτινη µορφή ούτε κόβεται σε νόµισµα. Οι κάτοχοί της όµως τη χρησιµοποιούν ως µέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Από το περασµένο καλοκαίρι, στις γειτονιές του Βόλου, οι συναλλαγές δεν γίνονται αποκλειστικά µε ευρώ. Η οικονοµική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας γέννησαν ένα δίκτυο ανταλλαγών και µια νέα µονάδα: την ΤΕΜ.

Συνέντευξη Λιβανού στην Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων



Ο κ. Σπήλιος Λιβανός, πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας που θα διεκδικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές την επιστροφή του στα κοινοβουλευτικά έδρανα μιλάει στην «Π» για την πολιτική συγκυρία και τους προσωπικούς του στόχους.
Εκτιμά πως «ο κ. Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα μέσα στο 2011, ακριβώς γιατί δεν θα μπορεί να  μας βγάλει από τα αδιέξοδα που ο ίδιος μας οδήγησε...». Χαρακτηρίζει λογική την  απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες «όσο συνεχίζουν να υπάρχουν στο προσκήνιο οι γνωστοί επαγγελματίες της πελατειακής πολιτικής που οδήγησαν με τις πράξεις και τη νοοτροπία τους την πατρίδα μας στο σημερινό αδιέξοδο» ωστόσο εξηγεί γιατί «το σφάλμα που συχνά κάνουμε αντιδρώντας παρορμητικά, ως γνήσιοι Έλληνες, είναι να εξισώνουμε τους πάντες, βάζοντάς τους στο ίδιο το σακί» και καταθέτει τις προτάσεις του για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Οι Αιτωλοακαρνάνες βρισκόμαστε σε απόγνωση και κανείς δεν ασχολείται! Νοσοκομεία και σχολειά κλείνουν. Φτώχεια και οικονομική μετανάστευση είναι εγκατεστημένες σε κάθε σπιτικό! Ποιος μιλά; Ποιος αγωνίζεται; Ποιος δρα;» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός . «Κάποιοι διαισθανόμενοι την ανεπάρκεια και τη διολίσθηση τους προσπαθούν με παλαιοκομματικές μεθόδους να μείνουν μόνοι τους στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και να διασώσουν τις καρέκλες ή τις ...πολυθρόνες τους στις επόμενες εκλογές. Αυτοί, από το παρασκήνιο όπου κινούνται, προωθούν και διαδίδουν αυτά τα ρηχά ψεύδη...» υπογραμμίζει ,με σαφή τα εσωκομματικά βέλη, αναφερόμενος στους προσωπικούς του στόχους τονίζοντας παράλληλα πως θα είναι υποψήφιος στο νομό μας. «Είμαι έτοιμος να αλλάξω σε προσωπικό επίπεδο και να μην επαναλάβω τα λάθη στρατηγικής και επιλογών που ενόχλησαν κάποιους φίλους...» προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός. Παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος πως «η θετική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο από το τέλμα, η υπόδειξη μιας άλλης πολιτικής με αναπτυξιακή και συνάμα ανθρώπινη λογική είναι οι πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν  άρδην το πολιτικό σκηνικό».
Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρη τη συνέντευξη στον Γιώργο Ροΐδη

Η ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας προωθεί την καλλιέργεια του μαρουλιού iceberg

Ο αγροτικός τομέας της χώρας, στις νέες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, θα επιβιώσει μόνο με νέα στρατηγική και στοχευόμενη προσπάθεια. Αυτό έγινε αντιληπτό εγκαίρως από την ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, της οποίας η διοίκηση, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής, παρενέβη σε όλη την παραγωγική δραστηριότητα.
Η δράση της πλέον επεκτείνεται και στην καλλιέργεια του μαρουλιού iceberg. Το προϊόν αυτό θα διοχετευτεί στην αγορά της Γαλλίας, και ήδη έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία για απορρόφηση όλης της παραγωγής και μάλιστα σε συμφέρουσα τιμή. Εφέτος φυτεύτηκαν, πιλοτικά και τμηματικά, 100 στρέμματα μαρουλιού, ώστε να υπάρχει συγκομιδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο. Με συμβολαιακή δε καλλιέργεια, την επόμενη χρονιά θα φυτευτούν 1.000 στρέμματα.

Σενάρια για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου...

Τα έχουμε ξαναπεί στο Σταλίκι, τώρα τα βλέπουμε και σε Αγρινιώτικα blog που σχολιάζουν δημοσιεύματα Πατρινών εφημερίδων:
Παραθέτουμε δημοσίευμα (της 27ης Απριλίου) της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ της Πάτρας που παρουσιάζει ενδιαφέρον αναφορικά με τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων. Εντύπωση κάνει πως στην Πάτρα συζητείται το ενδεχόμενο το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να βρεθεί υπο κοινή με μονάδες Υγείας της Πάτρας διοίκηση. Το δημοσίευμα είναι το ακόλουθο:

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το υπουργείο προχωρά στην απογύμνωση της περιφέρειας

Από νοσοκομεία, «κέντρα υγείας»                      ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Για μετατροπή των επαρχιακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας και απογύμνωση της περιφέρειαςαπό τα προβληματικά, αλλά χρήσιμα μικρά νοσοκομεία, κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί ερμηνεύοντας περαιτέρω τις κινήσεις των αρμοδίων επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για διοικητική ενοποίηση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως έγραφε χθες η «Π» σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής, καθώς τον τελικό λόγο τον έχει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (ο οποίος έχει συστήσει προς κάθε κατεύθυνση να αποφεύγονται οι διαρροές διότι τίποτε δεν είναι δεδομένο), κάθε διοικητική υγειονομική περιφέρεια δεν θα διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων.

Ενημέρωση από το Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου

Σύμφωνα με e-mail από το ΝΟΜ, ξεκινούν προπονήσεις για το άθλημα του καγιάκ ήρεμων νερών. Έτσι, όσοι γονείς επιθυμούν να ασχοληθούν τα παιδιά τους με αυτό το συναρπαστικό άθλημα (τα παιδιά πρέπει να είναι από 8 ετών και πάνω), μπορούν να επικοινωνήσουν με τον προπονητή του ΝΟΜ στο τηλέφωνο: 6972215972.
Οι προπονήσεις γίνονται στην Κλείσοβα σε ασφαλές και ιδανικό περιβάλλον και όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει στο γυμναστήριο του Ν.Ο.Μ στο λιμάνι.
Η ενημέρωση έγινε από τον έφορο Καγιάκ κ. Κοτσίρη Μάκη.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στις 24 Μαΐου στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η συζήτηση για τον Αχελώο

Ανακοινώθηκε και επίσημα  η ημερομηνία συζήτησης των προδικαστικών ερωτημάτων για την εκτροπή του Αχελώου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 24 Μαΐου, πρόκειται να συζητηθούν τα 14 συνολικά προδικαστικά ερωτήματα, που είχε αποστείλει στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή κατά του έργου που είχαν καταθέσει φορείς του νομού Αιτωλ/νίας και περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
Η απόφαση του ΔΕΚ, που βεβαίως δεν πρόκειται να εκδοθεί την ίδια μέρα, θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό, ίσως και καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που θα κληθεί στη συνέχεια να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την συνέχιση ή όχι των εργασιών που όπως είναι γνωστό έχουν «παγώσει», εκτός των εργασιών συντήρησης της σήραγγας εκτροπής, που πρόσφατα αποφασίστηκε να γίνουν, υπό προϋποθέσεις.
Η Αιτωλ/νία είναι γνωστό ότι έχει στην διάθεση της συντριπτικά επιχειρήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η απόφαση της ΕΕ να μην χρηματοδοτήσει ούτε με ένα ευρώ το συγκεκριμένο έργο, ενώ υπάρχουν τρείς προγενέστερες αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν ακυρώσει την εκτροπή.

Και δεύτερη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
1 ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες και νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, συνάδελφοι οικονομικοί μετανάστες,

Η φετινή πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.
Είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά, δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος. Δίχως όμως τους καπιταλιστές, τους ιδιοκτήτες του πλούτου, μπορεί. Με τη δουλειά μας, με το αίμα μας, με χιλιάδες σακατεμένους και θύματα στα εργοδοτικά κάτεργα, όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε τεράστιο πλούτο. Ό,τι έχει παραχθεί σ' αυτον τον τόπο, ό,τι νέο προϊόν θα παραχθεί στο μέλλον, ο δημιουργός είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος που εργάζεται σε συνθήκες σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης και πίεσης απ' το μεγάλο κεφάλαιο, απ' τα ντόπια και πολυεθνικά μονοπώλια.

"Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ" - Ομιλία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στη Διέξοδο

Το Σάββατο 30 Απριλίου στις 8 το βράδυ στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος", και στα πλαίσια της συνεχιζόμενης 'εκθεσης "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα", θα πραγματοποιηθεί ομιλία του οινοποιού κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου με θέμα "Η Ιστορία του Κρασιού".
Με τη βαθιά γνώση του γύρω απο το κρασί ο κ. Γεροβασιλείου θα μας διηγηθεί το ταξίδι του κρασιού από το αμπέλι στο μπουκάλι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
***
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο ιδρυτής και δημιουργός του ομώνυμου Μουσείου Οίνου που βρίσκεται μέσα στο ιδιόκτητο κτήμα του στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το πρόγραμμα ακολουθιών της Ιεράς Πανηγύρεως στην Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης

Οι Ιπποδρομίες της Πρωτομαγιάς την προσεχή Κυριακή στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου


Για ακόμη μια χρονιά συναρπαστικό αναμένεται να είναι το θέαμα που θα προσφέρουν οι Ιπποδρομίες της Πρωτομαγιάς που θα διεξαχθούν στον ειδικά διαμορφωμένο στίβο στις όχθες του Εύηνου ποταμού στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, την προσεχή Κυριακή του Θωμά (1/5).
Στις ιπποδρομίες  συμμετέχουν δεκάδες δρόμωνες ίπποι από όλη την περιφέρεια, ενώ φέτος αναμένονται συμμετοχές ακόμη και από τη Ζάκυνθο. Ως θεσμός κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου και παράλληλα αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση των κατοίκων της περιοχής με το άλογο.
Διοργανωτής των ιπποδρομιών που θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί είναι ο Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου με την υποστήριξη ιππικών ομίλων από τις όμορες περιοχές του δήμου Μεσολογγίου.
(πηγή MessolonghiNews)

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου - Ο τρόπος του Μπάρνεϊ

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
ΚΥΡΙΑΚΗ 01-05-11 ΩΡΕΣ: 7-9.15 & 9-11.30 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 02-05-11 ΩΡΕΣ: 7-9.15 & 9-11.30 μ.μ.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ MΠΑΡΝΕΪ 
BARNEY'S VERSION 
Κωμωδία, κοινωνική

Ο εξηντάχρονος Μπάρνεϊ Πανόφσκι δεν έχει κάνει και λίγα πράγματα στη ζωή του. Έχει ζήσει μια έντονη μποέμικη ζωή κατά τα νεανικά του χρόνια στη Ρώμη, έγινε ένας επιτυχημένος τηλεοπτικός παραγωγός, παντρεύτηκε τρεις φορές, έκανε δύο παιδιά, παραμένοντας φανατικός πότης, μανιώδης καπνιστής πούρων Montecristo, λάτρης του χόκεϊ, τυχοδιώκτης και αυτοκαταστροφικός. Η τρίτη γυναίκα του, Μύριαμ, με την οποία έχει χωρίσει, αποτελεί την απόλυτη ψύχωση για εκείνον.

1η Μάη: Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ                                                            ΑΔΕΔΥ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                                                Νομαρχιακό Τμήμα Αιτωλ/νίας


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μια μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρότατα προβλήματα. Η 1η Μάη αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για όλους τους εργαζόμενους. Οι κοινωνίες και οι λαοί γενικότερα υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα.
Δουλειές, μισθοί, συντάξεις έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.
Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκρούσουμε και να ακυρώσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε μέτρα και δεσμά που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και οι Τροϊκανοί συμβουλάτορες.
  • Αποδέσμευση απ’ τα δεσμά του Μνημονίου και των τοκογλύφων δανειστών.
  • Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε.
  • Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ε.Κ.Μ. στις 10:30 π.μ.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την Πολιτική Προστασία...


Αντικείμενο της συνεδρίασης η αντιπυρική προστασία
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεσολόγγι, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Αντωνόπουλου, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η αντιπυρική προστασία και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών μονάδων που εδρεύουν στην Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, των Αστυνομικών Διευθύνσεων, της Διεύθυνσης Δασών, εκπρόσωποι των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Να ΄μαστε κι εμείς εδώ!

Έχουμε γράψει για την παρουσία ενός νέου blog στην περιοχή μας. Σήμερα μας ήρθε με email η επίσημη παρουσίαση από τους δημιουργούς. Και πάλι καλές αναρτήσεις και καλή επιτυχία στην blog-όσφαιρα:
Να ΄μαστε κι εμείς εδώ!
Οι …Κατοικούντες και Παροικούντες στο «Αλωνάκι»!

Ανήσυχοι  για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και ειδικότερα στη ευρύτερη «Καλλικράτεια» περιοχή μας.

 Ανήσυχοι για το μέλλον μας ως πολίτες, στον κυκεώνα των …μονόδρομων του «μνημονιακού» κλίματος της εποχής.

Ανήσυχοι αλλά και υποψιασμένοι απέναντι στη δικτατορία του θεάματος και της προπαγάνδας από την τηλεόραση.

 Ανήσυχοι αλλά και υποψιασμένοι απέναντι στην προσπάθεια τινών προθύμων  της εξουσίας να χάσουμε τη μνήμη μας. Τη μνήμη που κουβαλάει ιστορία και πολιτισμό.

Είμαστε εδώ…,

            γιατί πραγματικά ανησυχούμε….

·        ΄Οταν διαπιστώνουμε ότι, διαμέσου του φόβου της καθημερινότητας αναπαράγεται η αδιαφορία, η αδράνεια, η μιζέρια, ο φθόνος του κοινωνικού …αυτοματισμού, η ευτέλεια και η κακογουστιά.
·       ΄Οταν με κάθε ευκαιρία γύρω μας αποθεώνεται η φλυαρία, υμνείται η εξουσία και το χρήμα.
·        Όταν έχουμε εθιστεί στην κυριαρχία της υποκρισίας και του ψέματος φοβούμενοι παράλληλα καθετί διαφορετικό.
·        Όταν οι «ρυθμοί» για την επιβίωση παρασέρνουν τους πάντες και τα πάντα, καταπνίγοντας έτσι κάθε βούληση για δημιουργία.

            Δεν είναι ώρα να ανταμωθούμε σε τούτο εδώ το «Αλωνάκι»;

Θεωρούμε πως είναι καιρός να αποκτήσουμε φωνή, να επικοινωνήσουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να αμφισβητήσουμε, να αντισταθούμε, να συγκρουστούμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε, να κριτικάρουμε εαυτούς και αλλήλους, να υπερβούμε την μελαγχολία που μας υπέβαλαν οι «ΔΝΤούδες» και οι εγχώριοι υπάλληλοί τους.

Με όρους συλλογικότητας να διασώσουμε ότι έχει απομείνει μέσα κι έξω από εμάς.
Να πολεμήσουμε τη χυδαιότητα.
Να αναζητήσουμε, το εξόριστο από εμάς πλέον, τους ίδιους, νόημα, ώστε να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την ουσία των πραγμάτων.
 Να ξεθάψουμε το συναίσθημα προτάσσοντας κυρίως το θυμικό μας, ώστε να είμαστε σε θέση να αφουγκραστούμε τόσο τα προαιώνια, όσο και τα σημερινά βογκητά του τόπου μας.

Να ΄μαστε κι εμείς εδώ!

Θα μας βρείτε και θα τα λέμε στο:

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Tο αναλυτικό πρόγραμμα του εθελοντικού προγράμματος ΠΡΟΤΕΚΤΑ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το εκπαιδευτικό σεμινάριο ΠΡΟΤΕΚΤΑ:

Οι συναντήσεις γίνονται στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ Χ. 
ΤΗΛ. : 2631025561, 6973241601 
FAX : 2631022180 

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από

Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την επέτειο του Τσέρνομπιλ

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ (26 Απριλίου 1986). Η επέτειος αυτή συμπίπτει με μια νέα μεγάλη πυρηνική τραγωδία που ζει η Ιαπωνία, 66 χρόνια μετά τα ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα με ανησυχητικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων που στο όνομα της ενεργειακής κρίσης πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από τα σχολεία της Παλαμαϊκής...

Τα σχολεία της “Παλαμαϊκής Σχολής” Μεσολογγίου, 1ο Γυμνάσιο και 1ο Γενικό Λύκειο, συνεχίζοντας τις προσπάθειές τους για μορφωτική και κοινωνική πρόοδο των μαθητών τους, κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011 υλοποιούν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα:
“Μεσόγειος: η θάλασσα που μας ενώνει”.
Στην περιβαλλοντική ομάδα συμμετέχουν 44 μαθητές/τριες Γυμνασίου, 30 μαθητές/τριες Λυκείου, οι οποίοι διδάσκονται τα Γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα και οι εκπαιδευτικοί Παπαδημητρίου Θεοδώρα, Τσώλου Σταυρούλα, Ζαχαράτου Μαριάνθη, Σιδηροπούλου Σοφία (εικαστική επιμέλεια), Στεργιάννης Ιωάννης, Δ/ντής 1ου Λυκείου και Περικλέους Ελπινίκη. Μέχρι σήμερα οι μαθητές/τριες:
  1. μελέτησαν τα παρακάτω θέματα: Γεωλογία και γεωγραφία, Ιστορία-πολιτισμοί-θρησκείες-επιστήμες-εμπόριο των λαών της Μεσογείου, Φυσικό περιβάλλον: χλωρίδα-πανίδα-υγρότοποι-οικοσυστήματα-προστατευόμενες περιοχές, Απειλές και ρύπανση, Τέχνη-μουσική-χοροί των λαών της Μεσογείου, Οικονομική δραστηριότητα

Συνέντευξη με τον Δ. Μανωλάτο

Το απόγευµα της Κυριακής των Βαϊων είχαµε µια συνάντηση µε το φίλο και µουσικό Δηµήτρη Μανωλάτο. Ο Δηµήτρης θέλησε να µιλήσει για τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τον ίδιο, τον όµιλο «Ιωσήφ Ρωγών», τα µέλη του οµίλου και τον αρχιµουσικό Χρήστο Βλαχογιάννη. Παρακάτω καταγράφουµε µε την έγκρισή του Δηµήτρη τη συζήτηση που ακολούθησε καθώς την θεωρούµε σηµαντική για τη πληροφόρησή σας.

Τις τελευταίες εβδοµάδες έχετε δηµιουργήσει έναν µουσικό όµιλο. Ποιο ήταν το εφαλτήριο της πράξης αυτής;
Ο κόσµος διψάει για πολιτιστική ανάπτυξη. Μέσα από συζητήσεις και µε την παρότρυνση διαφόρων ανθρώπων οδηγηθήκαµε στην ίδρυση του οµίλου «Ιωσήφ Ρωγών» µη θέλοντας να δηµιουργήσουµε µια ακόµη φιλαρµονική ή να συνδεθούµε µε την δηµοτική. Επιπροσθέτως το δέσιµό µου µε τα παιδιά ήταν τόσο δυνατό που µε δική τους επιλογή και αντιδρώντας, κάποιοι αποφάσισαν να µε ακολουθήσουν θέλοντας να δηµιουργήσουν κάτι νέο. Στόχος µας δεν είναι µόνο η εκµάθηση µουσικής αλλά και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Όσον αφορά την ονοµασία θέλαµε να τιµήσουµε έναν άνθρωπο που έχει συµβάλει τα µέγιστα στους αγώνες για την απελευθέρωση της πόλης.

Προς ενηµέρωση των µεσολογγιτών θα ήθελες να µας αναφέρεις ονοµαστικά τα µέλη του οµίλου;
Φυσικά! Μου δίνεται και η ευκαιρία να τους ευχαριστήσω. Αναφέροµαι στους κ.κ. Κ. Ρήγα, Φυτοπούλου Δηµ., Αν. Δηµόπουλο, Ελ. Σκύρλα και κ. Καλαµάκη. Επιπλέον θα ήθελα να πω και ένα µεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που συνεχίζουν να γράφονται στον όµιλο και να µας στηρίζουν.

Έρχεται και στη γειτονιά μας το σκαθάρι των φοινικοειδών?

Παρακαλούνται οι δημότες, οι οποίοι διαθέτουν εντός των ιδιωτικών τους χώρων φοινικοειδή και διαπιστώνουν ότι παρουσιάζουν σημάδια έντονης ξήρανσης των φύλλων τους, αρχικά της νέας βλάστησης και αργότερα κάμψη των παλαιών φύλλων, να ενημερώνουν άμεσα το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου, τηλέφωνο 26310-23264, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία.
Η ενέργεια γίνεται για να προλάβουμε την πιθανή προσβολή των φοινίκων της περιοχής μας από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών (ρυγχοφόρος), το οποίο, εάν δεν προληφθεί έγκαιρα, μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των φοινίκων, όπως ήδη έχει γίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παρακαλούμε για τη συνεργασία σας.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ιππικοί αγώνες στον Αη Γιώργη

Μια από τις σημαντικότερες γιορτές της περιοχής μας γιορτάστηκε σήμερα (σΣ: χθές) 25 Απριλίου στο γειτονικό χωριό Άγιος Γεώργιος και ειδικότερα στο ιστορικό εξωκκλήσι που φέρει το όνομα του Αγίου.
Εκατοντάδες κάτοικοι έφθασαν με κάθε μέσο άναψαν ένα κεράκι στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου και προσευχήθηκαν στην χάρη του.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παρακολουθήσαμε τους ιππικούς αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Αη Γιώργη και έχουν τις ρίζες τους από την εποχή της τουρκοκρατίας.
Το έπαθλο είναι ένα στεφάνι με λουλούδια για τους νικητές και τα άλογά τους μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας.

Ταξιδιώτες - Κλέφτης ποδηλάτων

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου
Οι σύλλογοι ετεροδημοτών:
Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών»
Σύλλογος Αιτωλικιωτών Αττικής «ο ΛΙΑΚΑΤΑΣ»
Σύλλογος των απανταχού Κατοχιανών
Σύλλογος Νεοχωριτών
Σας προσκαλούν
Στην εκδήλωση με θέμα:
«ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ και ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου»
Τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2011, στις 8μμ
στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών
(Σίνα και Δαφνομήλη 1Α)

Το Έθιμο με τις Ιπποδρομίες στον Αι Γιώργη

Του Νίκου Γιαννή
Κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου, αναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιμο, των Ιπποδρομιών.
Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου, του Ευηνοχωρίου και των γειτονικών χωριών για να τιμήσουν τον Αϊ Γιώργη, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιούν Ιπποδρομίες, έξω από το ομώνυμο ξωκλήσι της περιοχής.
Το ξωκλήσι είναι προβυζαντινής εποχής, βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ευηνοχώρι (Μποχώρι) και Άγιο Γεώργιο και μέχρι το 1919 το ξωκλήσι (και ο συνοικισμός Άγιος Γεώργιος ) άνηκε στην δικαιοδοσία του Ευηνοχωρίου, ενώ σήμερα είναι στην δικαιοδοσία του Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μακροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των χωριών Ευηνοχωρίου και Άγιου Γεωργίου, όπου και έχουν επωμιστεί την διατήρηση του εθίμου μέχρι σήμερα.
Η τέλεση αγώνων δρόμου, πάλης ή ιπποδρομιών, στις γιορτές και τα πανηγύρια είναι παλιά ελληνική παράδοση που οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Νέο blog...

Νέο blog της περιοχής μας με όνομα: Αλωνάκι διαλόγου
Καλές αναρτήσεις!

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Καλό ταξίδι Ελένη...

Δεν μπορούμε ακόμη να το πιστέψουμε... Η Ελένη, η Λένα μας, έφυγε!...
Ελένη ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!
Θα μας λείψεις πολύ...

Ευχές από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ανάσταση λαού



Η βάρβαρη επίθεση , κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, με στήριξη ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ., που κάνει κόλαση τη ζωή των εργαζομένων, δεν είναι νομοτέλεια. Ο λαός, κάνοντας πέρα τους φόβους, τις απειλές, τη μοιρολατρία, να αντιτάξει την ανεξάντλητη, ακαταμάχητη δύναμή του, κλιμακώνοντας τους ταξικούς αγώνες, για τη δική του «Ανάσταση».

Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου

Ευχές από το blog Αβόλευτος

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Καλό ταξίδι Γιώργη...

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών άφησε πριν από λίγο σε νοσοκομείο της Αθήνας, ο γραφίστας και επιμελητής εκθέσεων, Γιώργος Πασσίσης νοσηλευόμενος με βαρύ εγκεφαλικό.
Το άκουσμα της θλιβερής είδησης λίγο πριν το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης σκορπά θλίψη στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου, αφού ο Γιώργος Πασσίσης παρά το γεγονός ότι ζούσε στην Αθήνα είχε το Μεσολόγγι στην καρδιά του.
Με τον αείμνηστο αδελφό του Ηλία αποτέλεσαν συνεχιστές των παραδόσεων της πόλης του Μεσολογγίου, συμμετέχοντας στα δρώμενα της, ενώ παρακαταθήκη αποτελεί το εικαστικό τους έργο με σημαντικότερο αυτό της επιμέλειας της μόνιμης έκθεσης στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.
Η κηδεία του αξέχαστου Γιώργου θα γίνει την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα.
Καλό ταξίδι Γιώργο μας… Αιωνία σου η μνήμη.
(πηγή MessolonghiNews)

Επίσκεψη του Δημάρχου στο Γηροκομείο

Το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης .
Ο κ. Δήμαρχος που συνοδεύονταν από τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου κ. Νίκο Γρίβα, τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Νούλα, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Μεσολογγίου κ. Παπαδημητρόπουλο Διονύση και τους σύμβουλους κ. Κατσούλα Κώστα και Κασσαβέτη Γεώργιο , συνομίλησαν με τους φιλοξενουμένους στον ξενώνα και τα μέλη του προσωπικού, ανταλλάσσοντας ευχές για «Καλή Ανάσταση».
Σχόλιο από Σταλίκι:
Γι να κάνουμε λίγο χιούμορ, ωραία η φωτό και αντιπροσωπευτική... Εύχομαι κι εγώ στα γεράματά μου να τους μοιάσω! Χρόνια πολλά στους φιλοξενούμενους και στους υπαλλήλους του γηροκομείου και καλή Ανάσταση σε όλους!

Ευχές από Acarnania Net

Χριστός Ανέστη

Ευχές από prototypia blog

Εμείς που πήραμε, την έγνοια  μονοκιάλι
Κι αλλάξαμε της μοναξιάς, νωρίς, σταθμούς
Στο σταυροδρόμι της ζωής, βγήκαμε πάλι
Να δούμε ξάστερους, στο μέλλον, ουρανούς.

Εμείς ψηλά κρατάμε, τις αξίες
Εμείς παλεύουμε για λευτεριά
Εμείς που πάντα κάνουμε θυσίες
Εμείς θα φέρουμε την ξαστεριά!

Καλή Ανάσταση συμΠατριώτες!
Καλή Ανάσταση σε σας Έλληνες της Διασποράς!!
Καλή Ανάσταση …σ’ όλους τους Λαούς της Γης!!!
Δημήτρης Ντόκας

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ευχές από τη ΝΟΔΕ ΝΔ Ν. Αιτωλοακαρνανίας

            H ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλ/νίας και τα Μέλη της, εύχονται οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα να αποτελέσουν περίοδο περισυλλογής, ειλικρινούς επικοινωνίας με τα πρόσωπα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον μας και αφετηρία για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν τη ζωή μας σε τοπικό, εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.
            Το παράδειγμα των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού, μας δείχνει το δρόμο ώστε να συναισθανθούμε την προσωπική μας ευθύνη και να δράσουμε με κοινωνική αλληλεγγύη και αλτρουισμό προς τον κοινό στόχο να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και οι νέες γενιές να ατενίσουν με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον.

            Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους, η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει Υγεία, Αγάπη, Ηρεμία στις καρδιές μας και Ειρήνη στον κόσμο!!!

Ευχές από Etoliko News

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ενημέρωση από το Λαογραφικό Σϋλλογο Ευηνοχωρίου "Ο Αγιος Ιωάννης"

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου "Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
ε ν η μ ε ρ ώ ν ε ι
πως το παλιό Μποχωρίτικο πασχαλινό έθιμο "Στα Εικονίσματα" που
αναβίωσε τα τελευταία χρόνια καθώς και το κάψιμο του Ιούδα,

δεν θα τελεσθεί φέτος στο χωριό μας
 
λόγω του ότι η εκκλησία του Αη Θανάση
είναι υπό επισκευή και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η τέλεση της Θείας Λειτουργίας
της Αγάπης στον ναό και κατ' επέκταση και του Εθίμου...
 
Ευηνοχώρι 21 Απριλίου 2011
το Διοικητικό Συμβούλιο

Οι Γιορτές Εξόδου τέλειωσαν Η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» συνεχίζεται

 
 Μια πρωτοποριακή προσέγγιση της «Διεξόδου»
στη μεσογειακή τριάδα
      Ενώ οι «Γιορτές Εξόδου» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τέλειωσαν, η ιστορική – εικαστική έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον, Από την αρχαιότητα στο σήμερα» συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι το τέλος Μαΐου 2011.
     Η πρωτότυπη και εντυπωσιακή συγχρόνως έκθεση την οποία επιμελήθηκε ο ζωγράφος Βαγγέλης Ρόμπολας, και που μέχρι τώρα την έχουν επισκεφτεί χιλιάδες μαθητές από σχολεία των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Άρτας και Λευκάδος, παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες μέσω αυθεντικών εργαλείων που χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες, καλλιτεχνικών αναπαραγωγών και μεγάλων φωτογραφιών σε μπάνερ του Ανδρέα Σμαραγδή, Κώστα Εφραιμίδη και Γιάννη Ρουσόπουλου που προέρχονται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Ποιμαντορική εγκύκλιος από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

ΠΑΣΧΑ 2011 
  ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
(ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 35)
Κ Ο Σ Μ Α Σ
ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Πρός τό Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


Ἀγαπητοί συμπρεσβύτεροι καί ἀγαπητοί ἀδελφοί,

«Αὕτη ἡ ἡμέρα ἥν ἐποίησεν ὁ Κύριος,
ἀγαλλιασώμεθα καί εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ» (Ψαλμ. 117, 24).

Ὁ ψαλμικός αὐτός στίχος εἶναι προφητικός. Κατά τόν Μέγα Ἀθανάσιο ἡ ἡμέρα γιά τήν ὁποία μιλάει ὁ ἱερός ψαλμωδός δέν εἶναι ἄλλη, παρά ἡ ἡμέρα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.
Καμιά ἡμέρα δέν εἶναι τόσο μεγάλη καί σπουδαία, τόσο συντελεστική στήν εὐτυχία καί τή χαρά ὁλοκλήρου τοῦ κόσμου, ὅλης τῆς ἀνθρωπότητος.
Ὅλες οἱ ἄλλες ἡμέρες χρόνων καί αἰώνων, ὅσο μεγάλες καί σημαντικὲς κι ἂν εἶναι, ὅσο κι ἄν θεωροῦνται ἱστορικοί σταθμοί ἀφοροῦν ὡρισμένους ἀνθρώπους, ἀναφέρονται σέ γεγονότα τῶν ὁποίων οἱ συνέπειες δέν ἔχουν τόση σημασία καί τόση διάρκεια, ὅσο οἱ συνέπειες τοῦ μυστηρίου τῆς Ἀναστάσεως.
Ὅταν μετά τήν παρακοή τῶν πρωτοπλάστων ὁ Θεός μας τούς ἀπεμάκρυνε ἀπό τόν Παράδεισο τῆς Ἐδὲμ καί τά χερουβείμ μέ τήν φλογίνη ρομφαία ἔκλεισαν τίς πύλες τοῦ ἐπιγείου Παραδείσου, ὁ θάνατος ἄνοιξε τίς δικές του πύλες.
Ἀπό τότε ὁ ἄνθρωπος ζοῦσε ἀφ’ ἐνός μέ κόπο, μόχθο καί πόνο, ἀφ’ ἑτέρου ὅταν ἔφευγε ἀπό τήν ἐπίγειο ζωὴ, πορευόταν πρός τή φρίκη, τόν τρόμο, τό σκοτάδι, τή φθορά, τήν κατάρα, τόν αἰώνιο θάνατο, πρός τόν φοβερὸ Ἅδη.
Δόξα τῷ Θεῷ ὅμως. Ὁ Πατέρας τῆς ἀγάπης καί τοῦ ἀπείρου ἐλέους «δὲν ἀπεστράφη τό πλάσμα του εἰς τέλος, ὅ ἐποίησε…» (Μ. Βασίλειος).
«Ἐξαπέστειλε τόν Υἱόν Αὐτοῦ», ὁ ὁποῖος «ἔδωκεν ἑαυτόν ἀντάλλαγμα τῷ θανάτῳ…» καί «κατελθών διά τοῦ Σταυροῦ εἰς τόν Ἅδην … ἔλυσε τάς ὀδύνας τοῦ θανάτου…» (Μ. Βασίλειος).
Φοβερός καθαιρέτης καί ἐξολοθρευτής τοῦ θανάτου ἔγινε ὁ ἑκουσίως παθών Κύριος μέ τή σταυρική Του θυσία, τήν εἰς τόν Ἅδην κάθοδόν Του καί τήν Ἀνάστασί Του.
Πρίν ἀπό τήν σταυρική Του θυσία διεκήρυξε καί ἐβεβαίωσε ὅτι εἶναι ὁ Κύριος τῆς ζωῆς καί τοῦ θανάτου.
Ἀνέστησε τήν θυγατέρα τοῦ ἀρχισυναγώγου, τόν μονογενῆ υἱό τῆς χήρας στή Ναΐν, ἀλλά καί τόν τετραήμερο Λάζαρο λέγοντας: «Ἐγώ εἰμί ἡ Ἀνάστασις καί ἡ ζωή» (Ἰω. ια’, 25).
Αὐτά τά μεγάλα θαύματα ἦταν προανάκρουσμα τοῦ μεγίστου
Αἰωνίου μυστηρίου καί θαύματος τῆς Ἀναστάσεώς Του, τό ὁποῖο ἔγινε «τῇ μιᾷ τῶν Σαββάτων», τήν πρώτη Κυριακή.
Ὁ διάβολος καί τά ἀπαίσια ὄργανά του ἐπέπεσαν μέ μίσος καί ὀρμή ἐπάνω στόν Κύριο καί τόν θανάτωσαν ὡς ἄνθρωπο, ἀφοῦ ὁ Κύριος τό ἐπέτρεψε.
Ἀλλοίμονο ὅμως σ΄ αὐτούς. Κάτω ἀπό τήν σάρκα τοῦ ἐνανθρωπίσαντος Χριστοῦ ἦταν ἡ Θεότης. Καί ἡ σατανική δύναμι συνελήφθηκε, ἀγκιστρώθηκε, ἀχρηστεύθηκε.
Ἔτσι ἀποδείχθηκε ὅτι ὁ Ἐσταυρωμένος Χριστός, εἶναι ὁ Θεός ὁ ἀληθινός, τόν ὁποῖο δέν μποροῦσε νά κρατήσῃ αἰχμάλωτο ὁ σκοτεινός Ἅδης.
Ὁ Χριστός «ἀνέστη ἐκ νεκρῶν», ἐνίκησε τήν ἁμαρτία, ἐνίκησε τόν θάνατο, συνέτριψε τό κράτος τοῦ Ἅδου. Ὁ Ἀναστάς ἔφερε εἰρήνη στίς ψυχές , ἐλπίδα, φῶς.
Τόν ἀποστάτη ἄνθρωπο μέ τήν Ἄνάστασί του, τόν ἔκαμε φίλο, κληρονόμο τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ, συγκληρονόμο Χριστοῦ.
Καί τό ὄνομα ἀκόμη τοῦ θανάτου δέν εἶναι πλέον τόσο φοβερό. Γιατί ὁ θάνατος ἔγινε καί εἶναι ὕπνος. «Ἀνέστη ὁ Κύριος καί τήν οἰκουμένην ἑαυτῷ συνανέστησεν. Αὐτός μέν ἀνέστη, τοῦ θανάτου τά δεσμά διαρρήξας» κηρύσσει ὁ Ἱερός Χρυσόστομος.
Ἀνέστη ὁ Κύριος καί ἔδωσε τήν δυνατότητα ὅλοι οἱ ἄνθρωποι νά ἀναστηθοῦν κατά τήν μεγάλη καί ἔνδοξο ἡμέρα τῆς Δευτέρας Παρουσίας του. «Χριστός ἐγήγερται, ἐκ νεκρῶν ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο» βεβαιώνει ὁ Ἀπ. Παῦλος (Α΄ Κορινθ. ιε’, 20). Ἀπό τήν στιγμή πού κατέβηκε ὁ Κύριος στόν Ἅδη καί ἀνέστη, δέν ὑπάρχει νεκρός στόν τάφο ἀλλά κεκοιμημένος. «Ἀνέστη Χριστός καί οὐδείς νεκρός ἐπί μνήματος» (Κατηχ. Λόγος).
Μέ τήν Ἀνάστασί Του, ἄνοιξε τήν «κεκλεισμένη θύρα τῆς Ἐδέμ», ἄνοιξε τήν πύλη τοῦ Οὐράνιου Παραδείσου, γιά νά ὁδηγηθοῦν ἐκεῖ ὅλοι, ὅσοι πιστεύουν καί ζοῦν κατά Χριστόν.
Γι΄ αὐτό μετά τήν Πεντηκοστή Ἀπόστολοι, Πατέρες, Ὅσιοι, Μάρτυρες, Νεομάρτυρες, γέροντες, νέοι, νέες περιφρόνησαν τόν θάνατο καί ὑπέμειναν πολυώδυνα βάσανα, γιά νά μή χάσουν τόν Χριστό, τήν Ἀνάστασι, τόν γλυκύ Παράδεισο.
Αὐτή τήν νίκη καί τόν θρίαμβο τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ μας ἑορτάζουμε καί ζοῦμε αὐτή τήν λαμπροφόρο Κυριακή. Πῶς νά μήν εὐφραίνεται ἡ ψυχή μας σήμερα; «Ἀγαλλιασώμεθα καί εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ τῇ ἡμέρᾳ» λοιπόν.
Νά χαροῦμε, νά πανηγυρίσουμε, νά ἑορτάσουμε ὁλόψυχα σήμερα. «Ἑορτάσωμεν τήν ἑορτήν ταύτην τήν μεγίστην καί λαμπράν … φαιδρῶς καί θεοσεβῶς» συμβουλεύει ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος. Νά τήν ἑορτάσουμε μέ χαρά ἀλλά καί μέ «θεοειδεῖς ἔννοιες» συμπληρώνει ὁ ἅγιος Γρηγόριος Νύσσης. Νά τήν ἑορτάσουμε μέ εὐγνωμοσύνη. Νά τήν ἑορτάσουμε μέ θερμή πίστι.
Μέ πίστι στήν θεότητα τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, μέ πίστι στήν Ἀνάστασή Του. Νά στερεώσουμε στήν καρδιά μας τήν πίστι ὅτι ὁ Ἀναστάς Χριστὸς θά εἶναι ὁ αἰώνιος νικητής ὅλων ἐκείνων πού τολμοῦν σήμερα νά τόν ἀμφισβητήσουν, νά τόν ἀρνηθοῦν, νά τόν πολεμήσουν, νά τόν συκοφαντήσουν.
Νά πιστέψουμε καί νά συνειδητοποιήσουμε ὅτι μόνον ὁ Ἀναστάς Κύριος μπορεῖ νά μᾶς λυτρώση ἀπό τήν ὁποιαδήποτε κρίσι πού μᾶς ταλαιπωρεῖ καί μᾶς συντρίβει σήμερα.
Νὰ πιστέψουμε στήν θεότητά Του, στήν παντοδυναμία Του, νά Τοῦ παραδώσουμε τόν ἑαυτό μας καί νά εἰρηνεύσουμε.
Νά τήν ἑορτάσουμε μὲ ἀγάπη στόν Χριστό μας, μέ ἀγάπη γιά κάθε συνάνθρωπό μας. Σήμερα «συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει».
Γιά τήν ἀγάπη τοῦ Ἀναστάντος νά μή φύγουμε σήμερα ἀπό τήν Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Νά ζήσουμε τήν Ἀνάστασί Του, ζῶντας τό μέγα μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας.
Ὅλοι μαζί ἀγαπημένοι καί ἑνωμένοι.
Τέλος, νά τήν ἑορτάσουμε παίρνοντας τήν σωτήριο ἀπόφασι:
Στήν ἀντισταυρική καί χωρίς φῶς Ἀναστάσεως ἐποχή μας, ἐμεῖς νά θελήσουμε νά ἀρνηθοῦμε τό περιρρέον ὑλιστικό καί ἀντιχριστιανικὸ φρόνημα. Νά ζοῦμε ζωή ἀναστημένη μέ τόν Ἀναστάντα στήν καρδιά μας.

Ἀγαπητοί,
Εὔχομαι, πατρικὰ, νά ζοῦμε ὅλοι «χαίροντες καί εὐφραινόμενοι ἐν Χριστῷ Ἀναστάντι».

Καλή Ἀνάστασι!
Μετά πατρικῶν εὐχῶν
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Ευχές από τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα

Τις ημέρες αυτές ολόκληρος ο ελληνισμός θα βρεθεί και πάλι σε ναούς και εκκλησιές για να εορτάσει την ανάσταση του Κυρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, μια γιορτή που συνοψίζει την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και ταυτόχρονα τη στιγμή της κορυφαίας υπέρβασης με την επιβολή της ζωής επί του θανάτου και με την ελπίδα που αυτή η επιβολή γεμίζει τις καρδιές μας.
Ιδιαίτερα φέτος που η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός μας βίος δοκιμάζονται σκληρά, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από άλλες φορές να βιώσουμε το Αναστάσιμο μήνυμα και να πάρουμε από αυτό δύναμη, πίστη και αισιοδοξία για να προχωρήσουμε εμπρός.
Τα πάθη εμπεριέχουν και οδηγούν στην Ανάσταση. Ας επιτρέψουμε σε αυτήν τη σκέψη να οδηγήσει τις ψυχές και τις πράξεις μας.

Απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν και κατάγονται από τη Δυτική Ελλάδα και εύχομαι να περάσουν αυτές τις ημέρες με προσωπική και οικογενειακή γαλήνη.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Προς Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ενταύθα

Τη Δευτέρα βρέθηκα στη Πάτρα προκειμένου να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, για θέμα ενδιαφέροντος του Δήμου Ξηρομέρου.
Μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων  υπήρχε και το: ‘’Συζήτηση και ενημέρωση επί των εξελίξεων περί του κλεισίματος ή όχι του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου’’.  Περί του θέματος αυτού έχουν γίνει δηλώσεις  και έχουν γραφτεί πολλά από ιθύνοντες και μη,  σχετικούς και άσχετους. 
Προσωπικά  είχα λόγους να σχολιάσω το θέμα αλλά δεν το έκανα γιατί δεν θέλω να αναφέρομαι επί παντός επιστητού. Δημοτικοί άρχοντες, πολιτικοί , η συμπαθής ομάδα των πρώην και μελλοντικών [;] υποψηφίων πρωτοστατούν.  Όποιο τοπικό θέμα ‘’ σκάσει’’, επερώτηση, δελτίο τύπου, συνέντευξη, δηλώσεις, ‘’κορυφαίες συναντήσεις’’.  Από ενδιαφέρον θα μου πείτε...Σιγά μη πάθουν τίποτα!  Ανέξοδη προβολή στο τύπο, καλόπιασμα στο λαό, προς ‘’άγραν’’ ψηφοφόρων. Δεν καταλαβαίνουν ότι  έχουν περάσει στην κατηγορία των  γραφικών τύπου Καλοχαιρέτα [...Ήμουν στον υπουργό για το θέμα σας!]

Ευχές από Γραμματεία Πολ. Σχεδιασμού ΝΔ

Ευχές Μάντζιου - Κοτρολού

Ευχές σε όλους από το Σταλίκι...

Φωτορεπορτάζ 2 από την Πομπή της Κυριακής των Βαΐων

Φωτορεπορτάζ από την Πομπή το Σάββατο του Λαζάρου


Η πόλη της Εξόδου δείχνει την έξοδο σε όλους τους βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Αυριανή:

Το Μεσολόγγι φλέγεται
Η πυρκαγιά του ξεσηκωμού των Μεσολογγιτών εναντίον των βουλευτών (όλων των κομμάτων) της Αιτωλοακαρνανίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εν μέσω της πομπής αναπαράστασης της ιερής πορείας του αίματος των Ελεύθερων Πολιορκημένων – με πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά φραστικά πυρά: «… φύγετε αλήτες από την πόλη», «… μας καταστρέψατε άθλια υποκείμενα», «κλέφτες, ξεπουλημένοι, προδότες» - επεκτάθηκε ήδη στις αυτοδιοικητικές τάξεις της πόλης.
Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Πρεβεζάνος, με ανοιχτή επιστολή του καλεί τους δημότες του Μεσολογγίου κυριολεκτικά στην αποπομπή όλων των βουλευτών του νομού, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητους», όσο επιμένουν στον τερατώδη ψηφοθηρισμό τους γυρνώντας προκλητικά την πλάτη στις σφοδρές  αντιδράσεις των κατοίκων για την ισοπεδωτική απαξίωση της πόλης τους, σημείο αναφοράς παγκοσμίου βεληνεκούς στην Ιστορία μας.

Ευχές Μακρυπίδη

Σας εύχομαι ολόψυχα
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

Χρόνια Πολλά!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ο Μακρυπίδης στις Οινιάδες

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης περιοδεύοντας στην περιοχή των Οινιαδών (Νεοχώρι και Κατοχή), βρέθηκε για μια ακόμη φορά κοντά στους αγρότες, συναντήθηκε και συζήτησε μαζί τους για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν. Μεταξύ των άλλων είχε συνάντηση και με τους νέους αγρότες-παραγωγούς της περιοχής, όπου τέθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που τους αφορούν.
Τα κύρια θέματα που έθεσαν και συζήτησαν οι αγρότες με τον Βουλευτή αφορούσαν την προώθηση και την στήριξη της παραγωγής νέων, δυναμικών, ποιοτικών και διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, με πιστοποίηση ταυτότητας και σύγχρονες μεθόδους διάθεσης και εμπορίας. Επίσης συζητήθηκε το θέμα τους κόστους παραγωγής, που έχει διογκωθεί ένεκα της αύξησης της τιμής στα καύσιμα, αλλά και τρέχοντα θέματα όπως η επιτάχυνση της επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ευχές από Καραπάνο

Εύχομαι το Αναστάσιμο μήνυμα 
Ελπίδας και Δύναμης του Κυρίου
να χαρίζει σε όλους υγεία και ευτυχία
στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε

Καλή Ανάσταση
και καλό Πάσχα

Νίκος Καραπάνος
Υπ. Βουλευτής ΝΔ. Αιτ/νίας

Ευχές από Κουρουμπλή

Δραστηριότητες του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου


Την Μ. Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 (αποφράδα ημέρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στη χώρα μας) ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Γ. Ατσαλάκης, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές και Υπηρεσίες του κράτους ως εξής:
1) Στις 10 το πρωί, μαζί με την Εισαγγελέα Μεσολογγίου κα Βεργιώτου για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της και της κοινής υποχρέωσής μας για την βελτίωση των συνθηκών και της ταχύτερης και ποιοτικής απονομής της δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται η Δικαία Δίκη και να εμπεδώνεται το αίσθημα Δικαιοσύνης στο Λαό μας.
Επίσης, θα συζητηθεί η λειτουργία των προανακριτικών οργάνων (Πταισματοδίκη, Αστυνομικών υπηρεσιών και ενεργειών καθώς και του υπαλληλικού προσωπικού της Εισαγγελίας κ.ά.). Πυρήνας της συνάντησης και απαίτησής μας με την κα Εισαγγελέα (και στη μετέπειτα προγραμματισμένη με την Αστυνομική Δ/νση Αιτωλ/νίας) θα είναι ο σεβασμός και η διασφάλιση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, της προσωπικότητας, τιμής και αξιοπρέπειας όλων, χωρίς διακρίσεις, αυθαιρεσίες και κατάχρηση εξουσίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...